Θεματα

Cretan Gastronomy Experiences: Μια μαμά και οι δυο γιοι της στήνουν στην Κρήτη τραπέζια για ψαγμένους ταξιδιώτες

Η Εύα Παρακεντάκη, ο Βασίλης και ο Μάριος Κοτζάς αγαπούν τον τόπο τους και προσφέρουν αληθινή κρητική γαστρονομία

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cretan Gastronomy Experiences

Το Cretan Gastronomy Experiences διοργανώνει μικρά και μεγάλα τραπέζια σε όσους θέλουν να ζήσουν την αυθεντική κρητική φιλοξενία.

Κανένα ταξίδι δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς επαφή με τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου που θα επισκεφτεί κανείς. Αυτός μάλιστα ο «δρόμος» είναι που θα αποκαλύψει με τον πιο ζωντανό και νόστιμο τρόπο τις εικόνες, τις μικρές λεπτομέρειες που απαρτίζουν την καθημερινότητα, την αληθινή ταυτότητα του τόπου.  Αυτό ακριβώς κάνει μια ομάδα στην Κρήτη δημιουργώντας γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από το project τους Cretan Gastronomy Experiences. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι όλοι έχουν κοινή γεύση γιατί είναι οικογένεια. Η Εύα Παρακεντάκη με τους γιους της, Βασίλη και Μάριο Κοτζά στήνουν το Chef’s table, κάνουν private chefing δηλαδή, ενώνοντας την παράδοση με την σύγχρονη εποχή και τις απαιτήσεις του σημερινού, «ψαγμένου» ταξιδιώτη.

Η Εύα Παρακεντάκη με τους γιους της Μάριο και Βασίλη
Η Εύα Παρακεντάκη με τους γιους της Μάριο και Βασίλη

Κουβεντιάζοντας μαζί τους μαθαίνουμε πως η Εύα, λατρεύει την κρητική γεύση και παράδοση, είναι αυτή εξάλλου που παράτησε μια ζωή και μια καριέρα στην Αθήνα για να επιστρέψει στον τόπο της, την Κρήτη. Αεικίνητη και σούπερ δραστήρια άρχισε να ψάχνει τις παλιές παραδοσιακές συνταγές του νησιού, έστησε το blog Eva in Tasteland, συνεργάστηκε με την Νέα Τηλεόραση Κρήτης, συχνά εμφανίζεται, πάντα με αντικείμενο την γαστρονομία, και στις εκπομπές «Αλήθειες με τη Ζήνα», ενώ πρόσφατα έβγαλε και το πρώτο της βιβλίο με θέμα –τι άλλο- τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης. Ο Βασίλης, ο ένας της γιος, στο νέο τους εγχείρημα προσθέτει την εστιατοριακή εμπειρία που απέκτησε δίπλα σε καταξιωμένους chef της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού ενώ ο άλλος, ο Μάριος, οργανώνει τα πάντα με τις διοικητικές του ικανότητες. Και οι δύο γιοι μεγάλωσαν μέσα στις κατσαρόλες της μαμάς τους και στις βιολογικές καλλιέργειες της οικογένειας, μάζευαν ελιές και πατούσαν σταφύλια από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους ψαρεύουν, μαζεύουν χόρτα, βότανα και μανιτάρια, έχουν τις δικές τους βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών, τον δικό τους ελαιώνα και έναν κήπο με εσπεριδοειδή, προσπαθώντας πάντα η βασική τους πρώτη ύλη να προέρχεται από όσα οι ίδιοι παράγουν. Έχουν και μία μικρή φάρμα με κότες και κοκόρια, από όπου παίρνουν καθημερινά τα αυγά τους ενώ συχνά τυροκομούν με τους καλεσμένους τους το τυρί που θα γευθούν στο τραπέζι τους.

Cretan Gastronomy Experiences

«Οι καλεσμένοι μας γεύονται αληθινό φαγητό με αγνά υλικά που οι ίδιοι παράγουμε μόνοι μας ή προμηθευόμαστε από μικρούς παραγωγούς, μικρούς συνεταιρισμούς, ντόπιους ψαράδες, χορταρούδες, βοσκούς που τυροκομούν, τον κρεοπώλη και τον μανάβη της γειτονιάς μας. Θα μας συναντήσεις στα καΐκια της ψαραγοράς του Ρεθύμνου ξημερώματα, στην Λαϊκή του Σαββάτου να κάνουμε meeting πάνω από την πιο ζουμερή και κόκκινη ντομάτα που θα τρίψουμε για τον ντάκο μας και στο τοπικό delicatessen να ψωνίζουμε λιχουδιές. Διαλεγμένα ένα-ένα όσα μπαίνουν στην κατσαρόλα», περιγράφει η Εύα.

Cretan Gastronomy Experiences

Στην οικογένεια καταπιάνονται επίσης με ζυμώσεις, έχουν το δικό τους προζύμι που το φυλάνε σαν τα μάτια τους, φτιάχνουν κομπούτσα, τουρσιά λαχανικών, μαρμελάδες, σιρόπια και γλυκά κουταλιού, παξιμάδια, μαζεύουν αλάτι από τα βράχια της θάλασσας και βοτάνια. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το εγχείρημα, ρωτάω τον σεφ Βασίλη Κοτζά.

«Από μικρό παιδί  είχα δύο αγάπες, τη φύση και το καλό φαγητό. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι δεν πρέπει να πηγαίνω κόντρα σε αυτό που ζητάει η καρδιά μου και αν και είχα φύγει για καιρό, επέστρεψα τελικά στην Κρήτη. Εμπνεύστηκα το CGE γιατί μου αρέσει να προσφέρω απλόχερα στους ανθρώπους αυτά που αγαπάω και θαυμάζω και γεμίζω χαρά όταν βλέπω την ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Αυτή είναι η πληρωμή μου! Θέλω ο επισκέπτης μου φεύγοντας να έχει ζήσει την κρητική φύση και την κρητική γαστρονομία όπως  εγώ την βιώνω, μέσα από κάθε μπουκιά που του προσφέρω. Θέλω να πάρει στις βαλίτσες της επιστροφής φροντίδα και να γεμίσει τις χειμερινές του αναμνήσεις με μυρωδιές και γεύσεις του τόπου μας».

Την κουβέντα μας συμπληρώνει ο Μάριος λέγοντας: «Δεν υπάρχουν ιδέες. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Που κουβαλάνε τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει». Αυτό είπε ο δάσκαλος Νίκος Καζαντζάκης και εγώ το διάβασα σε ένα καφενείο που είχαμε σταματήσει να ξαποστάσουμε από την καλοκαιρινή κάψα του Ιουλίου κάπου γύρω στο 2006. Αυτό ήταν! Αυτή η φράση νιώθω πολλές φορές ότι καθόρισε την ζωή μου και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Για αυτά τα ιδεώδη και την διάδοση τους δημιουργήσαμε το CGE».

Cretan Gastronomy Experiences

Το μενού του Cretan Gastronomy Experiences μπορεί να είναι τυπικά παραδοσιακό ή πιο "περιπετειώδες", για παιδιά, για χορτοφάγους, γεύσεις που στολίζουν ένα ρομαντικό δείπνο ή μια επίσημη εκδήλωση. Η οικογένεια οργανώνει συχνά workshops μαγειρικής με στόχο να μοιραστεί με όσους περισσότερους επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό, την κουλτούρα και τα γευστικά «μυστικά» του τόπου τους. Έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει να φτιάχνει με τα χέρια του σκιουφιχτά, τυριά, κρητικές πίτες κι άλλες παραδοσιακές συνταγές του νησιού που η Εύα έχει καταγράψει στο πέρασμα των χρόνων.

«Κοιτώντας πίσω στο χρόνο και ξαναφτιάχνοντας τις συνταγές, βλέπω πόσο πολύ απορροφήθηκα από την ροή και την δημιουργικότητα άλλοτε μέσα στην κουζίνα, άλλοτε στα χωράφια, άλλοτε σκαρφαλωμένη πάνω σε μία καρέκλα να ψάχνω το τέλειο σημείο φωτογράφισης, πίσω από τις κάμερες, μπροστά από αυτές, δίπλα σε γιαγιάδες για να παίρνω τη σοφία της «φτωχής» τους κουζίνας. Όταν αγκαλιάζουμε τις ρίζες μας με σεβασμό, αυτές οι ρίζες μπορούν να μας δείξουν ποιο είναι το μέλλον μας, να μας καθοδηγήσουν, να πορευτούμε, να ανθίσουμε και να βγάλουμε τα δικά μας λουλούδια, που με τη σειρά τους θα γίνουν καρποί και θα θρέψουν τον κόσμο».

Cretan Gastronomy Experiences

Μαμά και γιους θα βρείτε να στήνουν τα ξεχωριστά τους Chef's table σε διάφορες περιοχές του νησιού, σε σπίτια, εξοχικές κατοικίες, κτήματα ή σε μικρές εκδηλώσεις που τους καλούν. Περισσότερα στην σελίδα τους www.privatechefcrete.com και στο 6949354639.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.