- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ξεχάστε το αβοκάντο, υποδεχτείτε το ecovado
Μια διατροφική καινοτομία με στόχο τη βιωσιμότητα του πλανήτη
Ecovado:Η Arina Shokouhi βρήκε μια εναλλακτική λύση απέναντι στην ενεργοβόρα εντατική καλλιέργεια του αβοκάντο.
Η πιο πρόσφατη διατροφική ανακάλυψη, μια γαστρονομική καινοτομία: ecovado. Η Arina Shokouhi, αποφοίτη του Central Saint Martins και με μάστερ στον τομέα Material Futures, ευφηύρε μια εναλλακτική εκδοχή του αβοκάντο με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη.
Το ecovado δεν φύεται, αλλά «μαγειρεύεται». Η σάρκα του παρασκευάζεται από ντόπια συστατικά της βρετανικής γης, κυρίως κουκιά, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης, και συσκευάζεται σε faux περίβλημα αβοκάντο φτιαγμένο από κερί. Στο εσωτερικό του υπάρχει και «κουκούτσι», ένα ολόκληρο καρύδι ή ένα κάστανο ή ένα φουντούκι, για να προκύψει η απόλυτη ψευδαίσθηση.
«Το αβοκάντο έγινε ένα εμβληματικό προϊόν της σύγχρονης εποχής, συνώνυμο με τα χίπστερ καφέ και τις τρέντι αναρτήσεις στο instagram», λέει η δημιουργός του ecovado. «Ωστόσο, η παραγωγή του είναι ενεργοβόρα και προκαλεί μια μεγάλη σπατάλη φυσικών πόρων: για την ανάπτυξη και τη συγκομιδή κάθε αβοκάντο απαιτούνται 320 λίτρα νερού». Και συνεχίζει: «Τα αβοκάντο είναι μια από τις πιο μη βιώσιμες καλλιέργειες προς εξαγωγή, καθώς είναι ντελικάτα και λόγω της φύσης τους “μαυρίζουν” εύκολα. Οι φυτείες μονοκαλλιέργειας που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση οδηγούν στην αποψίλωση δασών σε ορισμένες από τα πιο σημαντικά εδάφη βιοποικιλότητας στον κόσμο».
Η Shokouhi ομολογεί ότι η προσέγγιση της γεύσης και της υφής του αβοκάντο με μόνο τοπικά, φυσικά συστατικά χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος ήταν μια τεράστια πρόκληση. Για να καταλήξει στη συνταγή του evocado, συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Κέντρο Καινοτομίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Nottingham. Ήταν εκείνος που τη βοήθησε να αναγνωρίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση του αβοκάντο και της έδειξε πώς να αναζητήσει τα κατάλληλα υποκατάστατα.
Δύο αξιοσημείωτες πληροφορίες: Η γεύση του νέου προϊόντος λέγεται πως είναι παρόμοια με του φρούτο-φετίχ των Millennials και της Gen Z, ενώ η κέρινη συσκευασία βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη. Ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα δοκιμάσουμε γουακαμόλε με ecovado!