Θεματα

Chocolate Academy ™ Center Athens: το παγκόσμιο ραντεβού της σοκολάτας έγινε στην Αθήνα!

Η Αθήνα φιλοξένησε το Global Chef Seminar της Barry Callebaut

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
_r4_0078.jpg

Global Chef Seminar: 70 pastry chefs από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Chocolate Academy ™ Center Athens για να μάθουν όλες τις σύγχρονες τάσεις της σοκολάτας

Το δροσερό απόγευμα της 20ης Ιουνίου, το αίθριο της Chocolate Academy ™ Center Athens στο Μαρούσι είχε πλημμυρίσει από ζαχαροπλάστες με ολόλευκες στολές και συζητήσεις σε διάφορες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά. Δεν είχε καμία σημασία τι γλώσσα μιλάς, αφού σε όλες τις συζητήσεις ξεχώριζε η ίδια λέξη: chocolate, chοcolat, schokolade, σοκολάτα… Βλέπετε, η Barry Callebaut, ο κορυφαίος παραγωγός σοκολάτας στον κόσμο, αποφάσισε να διοργανώσει το φημισμένο της Global Chef Seminar (το πρώτο μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας) στην Αθήνα! Κι έτσι, 70 pastry chefs από κάθε γωνιά του πλανήτη συγκεντρώθηκαν στην πόλη για να μάθουν νέες τάσεις και τεχνικές, να ανταλλάξουν καινούργιες ιδέες, και -κυρίως- να οραματιστούν τις σοκολατένιες δημιουργίες του αύριο.

_r4_2768.jpg

Εκείνο το απόγευμα θα ακολουθούσαν τέσσερις μέρες γεμάτες σοκολάτα. Με κεντρικό concept τη φράση “Philo.Chef” το φετινό Global Chef Seminar ταξίδεψε τους 70 pastry chef στις ρίζες της ελληνικής φιλοσοφίας. Κάθε chef φαντάστηκε τον εαυτό του ως ένα σύγχρονο φιλόσοφο της σοκολάτας που θα συνέδεε την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητα με τις αξίες των φιλοσόφων της Αρχαίας Ελλάδας. Όσο μοιραζόντουσαν τις γνώσεις τους και συζητούσαν τις τελευταίες τάσεις στη σοκολάτα, ανακάλυψαν μια ποικιλία ελληνικών γαστρονομικών θησαυρών, και γνώρισαν την Αρχαία Ελληνική Ιστορία.

_r4_1658.jpg

Μαζί με άλλους δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου είχα και εγώ την ευκαιρία να βρεθώ στην έναρξη του σεμιναρίου Philo.Chef στο Chocolate Academy ™ Center Athens. Με αφορμή την περίσταση, 9 Chocolate Academy ™Center Chefs και 2 Chocolate Ambassadors από όλο τον κόσμο, παρουσίασαν τα δικά τους σοκολατάκια, εμπνευσμένα από τη γαστρονομική κληρονομιά, τις τοπικές γεύσεις και τα υλικά της πατρίδας τους. Μπορώ να πω ότι το να δοκιμάζεις υπέροχα φινετσάτα σοκολατάκια με κύριο συστατικό την κορυφαία σοκολάτα Barry Callebaut και παραδοσιακά υλικά από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αμερική, την Τουρκία, τη Γαλλία, το Μεξικό και τη Σιγκαπούρη, ήταν κάτι το εκπληκτικό.

00369-pr-event-callebeaut.jpg

Από όλα τα δημιουργικά και πραγματικά πεντανόστιμα σοκολατάκια, ξεχώρισα τρία. Πρώτα απ’ όλα εκείνα της Yesim Erol από την Τουρκία, που έφτιαξε σοκολατάκια με ganache από ελαιόλαδο και ένα crunch από λάδι και φέτα (!). Μου είπε χαρακτηριστικά: «κατάγομαι από την Cunda, όπου ένα τυπικό πρωινό είναι το φρέσκο τυρί μαζί με ψωμί και ελαιόλαδο. Ήθελα να φτιάξω κάτι που να παραπέμπει σε αυτό το πρωινό και ταυτόχρονα να έχει το χρώμα της αθάνατης ελιάς». Η Domenica Lazo, πάλι, από το Εκουαδόρ, έφτιαξε τη vegan εκδοχή του dulce de Leche, του παραδοσιακού γλυκού της Λατινικής Αμερικής, χρησιμοποιώντας σοκολάτα, γάλα καρύδας και μια ganache από το Εκουαδόρ. Το πιο εντυπωσιακό γλυκό, ωστόσο, τουλάχιστον στην όψη, ήταν εκείνο του Frank Haasnoot, ο οποίος δημιούργησε ένα τρισδιάστατο σοκολατένιο τριαντάφυλλο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 3D. Λέει ο ίδιος σχετικά: «Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δημιουργήσεις ό,τι σου έρθει στο μυαλό. Η τεχνολογία 3D στα αλήθεια δεν έχει όρια, οπότε τα πάντα είναι πιθανά. Σαφώς, η γεύση έρχεται πάντα πρώτη, αλλά συνηθίζω να λέω ότι “τρως πρώτα με τα μάτια”, οπότε και η όψη είναι οπωσδήποτε σημαντική». Αναρωτιέμαι αν τα επόμενα χρόνια θα φτάνουν στο τραπέζι μας γλυκά βγαλμένα από 3D printers! Μένει να το δούμε, πάντως το Global Chef Seminar της Barry Callebaut είναι σίγουρα η ιδανική συνθήκη για να πάρεις μια ιδέα από τα σοκολατένια γλυκά του μέλλοντος, αφού όλες οι σύγχρονες τάσεις που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια παρουσιάζονται πρώτα εδώ.

_r4_0852.jpg

Λίγα λόγια για το Chocolate Academy ™ Center Athens
Το CHOCOLATE ACADEMY ™ Center Athens προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σεμιναρίων, επί του πρακτέου παρουσιάσεων, θεωρητικά μαθήματα και πρακτικά εργαστήρια, σχεδιασμένα για να εμπνεύσουν τους τεχνίτες και επαγγελματίες chefs. Το κέντρο της Chocolate Academy ™ στην Αθήνα λειτουργεί σαν μία δημιουργική πλατφόρμα όπου τεχνίτες, ζαχαροπλάστες και υπεύθυνοι τροφοδοσίας μπορούν να αναδείξουν και να αναπτύξουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους, να μάθουν για τις νέες τάσεις, τεχνικές και συνταγές, και να εξερευνήσουν τον ατελείωτο κόσμο της σοκολάτας. 

Instagram: @chocolateacademyathens

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.