- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Sani Gourmet 2022, φέτος αφιερωμένο εξαιρετικά στην ελληνική γαστρονομία
Το ελληνικό φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας συμπληρώνει 15 χρόνια
![giannis-korovesis.jpg giannis-korovesis.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/giannis-korovesis.jpg)
![culinary_artisans_group_photo_4.jpg culinary_artisans_group_photo_4.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2022/06/10/culinary_artisans_group_photo_4.jpg)
Το Sani Gourmet 2022 στην 15η διοργάνωσή του τιμά και αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία και το no food waste
Το φεστιβάλ που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην εγχώρια -και όχι μόνο- γαστρονομική σκηνή, επέστρεψε φέτος δυναμικά -έπειτα από απουσία δύο ετών λόγω COVID- με εννέα συν μία αρτιζάνους της μαγειρικής τέχνης. Υπό τον εύγλωττο τίτλο ‘’Culinary Artisans’’ λοιπόν, το Sani Resort προσκάλεσε στη Χαλκιδική δέκα από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας, στο φεστιβάλ που από το 2006 σηματοδοτεί μαγειρικά την έλευση του καλοκαιριού.
Οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, Άνταμ Κοντοβάς, Γκίκας Ξενάκης, Βασίλης Μουρατίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, Μανώλης Παπουτσάκης και Αλέξανδρος Τσιοτίνης, μαζί και η pastry chef Λίζα Κερμανίδου, παρουσίασαν στους επισκέπτες που βρέθηκαν μεταξύ 20 και 24 Μαΐου στο Sani Gourmet, μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, εμπνευσμένες μεν από τη μαγειρική παράδοση της χώρας μας, άρτια εξευγενισμένες δε, σύμφωνα με την προσωπικότητα του καθενός.
![_vds6752_01.jpg _vds6752_01.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_vds6752_01.jpg)
Κάθε διοργάνωση της γαστρονομικής αυτής σύναξης είναι τόσο σπουδαία, αφού εκτός από τα ονόματα που συμμετέχουν, βρίσκεται και απόλυτα εναρμονισμένη και up-to-date με τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις. Φέτος το Sani Resort προσανατολίστηκε αποκλειστικά σε Έλληνες δημιουργούς, τίμησε την τοπικότητα και διέδωσε την αξία της βιώσιμης λειτουργίας των εστιατορίων.
![Γκίκας Ξενάκης Γκίκας Ξενάκης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_dsf7206_01.jpg)
Στα πολυβραβευμένα εστιατόρια του συγκροτήματος Water, Fresco, Tomata και Asian, παρουσιάστηκαν μοναδικά μενού γευσιγνωσίας, όλα συνοδευόμενα από κρασί, σε προσεκτικά σχεδιασμένα γευστικά «παντρέματα», ενώ δεν έλειψαν και οι παράπλευρες εκδηλώσεις, όπως το βιωματικό masterclass γύρω από το “no food waste”, με την καθοδήγηση της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου ή το pairing γλυκού και καφέ, με τις δημιουργίες της Λίζας Κερμανίδου να συνδυάζονται αρμονικά με τους διαφορετικούς καφέδες της Nespresso.
Ταξίδεψα μέχρι τη Χαλκιδική και το φιλόξενο Sani Resort για να συμμετάσχω κι εγώ σε αυτήν τη γιορτή της γαστρονομίας, έχοντας την τύχη να δοκιμάσω για ακόμη μία φορά τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη στο εστιατόριο Fresco και για πρώτη φορά του Βασίλη Μουρατίδη στο Tomata. Ο Γκίκας, από τους πλέον συνεπείς σεφ εδώ και χρόνια, παρουσίασε ένα «ζεστό» γεύμα με οικείες γεύσεις, με τη μαγειρική του ταυτότητα να ακτινοβολεί σε όλα τα πιάτα, από τα αμούζ μπους με τη θρυλική πλέον χορτόπιτά του, το καπνιστό χέλι από την Άρτα και τα fish& chips, μέχρι το συγκινητικό μπαρμπούνι.
![Το μπαρμπούνι του Γκίκα Ξενάκη Το μπαρμπούνι του Γκίκα Ξενάκη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/to_mparmpoyni_toy_gkika_xenaki.jpg)
Από την άλλη, «συστήθηκα» για πρώτη φορά με τον Θεσσαλονικιό Βασίλη Μουρατίδη και τη μαγειρική του. Με αρκετές, αλλά ουσιαστικές και πεντανόστιμες ασιατικές πινελιές, ο Βασίλης Μουρατίδης έστησε ένα μενού γευσιγνωσίας με αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα, όπως το φουά γκρα με το καραμελωμένο ποπ κόρν ή τον μπακαλιάρο, τον οποίο «ζωγράφισε» όπως θα άρεσε στον Τζάκσον Πόλοκ. Πολύ ενδιαφέρουσα και η προσέγγιση του «παντρέματος» με το σκουμπρί με γιούζου και το orange κρασί Meta Assyrtiko από την Πιερία Ερατεινή. Όταν άλλωστε έχεις τον wine expert Γιώργο Λούκα για υπεύθυνο σχεδιασμού της λίστας κρασιών, πώς μπορείς να κάνεις λάθος;
![Ο μπακαλιάρος του Βασίλη Μουρατίδη Ο μπακαλιάρος του Βασίλη Μουρατίδη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/o_mpakaliaros_toy_vasili_moyratidi.jpg)
Το Sani Gourmet 2022 κορυφώθηκε με ένα hard to miss πάρτι, στον χώρο του Sea You και με θέα τον ορμίσκο της μαρίνας του Sani Resort. «Ζωντανά» τζαζ ακούσματα, άφθονη σαμπάνια και φυσικά, κάθε ένας από τους εννιά σεφ… στο πόστο τους, να σερβίρουν από ένα signature πιάτο ο κάθε ένας. Η «ζωντανή» γαρίδα του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία από το εστιατόριο Delta στο ΚΠΙΣΝ, το fun κρεμέ από λάιμ και μαστίχα, σερβιρισμένο με παγωτό από lemongrass του υπερκούλ Άλεξ Τσιοτίνη, ο δροσερός τόνος ταρτάρ του Άνταμ Κοντοβά. Μπορούσε να υπάρξει άραγε πιο ταιριαστό φινάλε, σε αυτές τις λίγες μέρες ευδαιμονίας, στη φετινή επάνοδο του Sani Gourmet;
![Άνταμ Κοντοβάς Άνταμ Κοντοβάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_dsf7214_01.jpg)
Κι επειδή η γαστρονομία σκοπό έχει σχεδόν πάντα τη δημιουργία αξιομνημόνευτων στιγμών, από την κατά τα άλλα υπερπλήρη εμπειρία του Sani Gourmet 2022, σε μένα έλειψε το απόσταγμα. Με το φαγητό, το γλυκό, το κρασί και τον καφέ, με καταξιωμένους σεφ, ζαχαροπλάστες και σομελιέ, θα ήθελα του χρόνου να δω κάποιο ή κάποια από τα σπουδαία brand name από το χώρο του ποτού, που αξιότατα μας εκπροσωπούν ακόμη και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να δω αλκοολικές αλχημείες στα ποτήρια των καλεσμένων και ταιριάσματα, γευσιγνωσίες και αντίστοιχα masterclass.
Έχουμε όμως και καιρό για τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε θα έχουμε νωπές τις αναμνήσεις από την υπέροχη φετινή διοργάνωση του Sani Gourmet που γιόρτασε και τα 15 του χρόνια. Να τα εκατοστήσει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.