- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι ψωνίζουμε 2 κ.σ. πάστα κάρι ● 450 γρ. φακές● 2 φιλέτα σολομού (175 γρ. περίπου το καθένα) ή 2 πέστροφες φιλεταρισμένες ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● χυμό από ένα λεμόνι ● 1 καρότο κομμένο σε κύβους ● 2 φύλλα κινέζικου λάχανου κομμένο σε χοντρές φέτες ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Βράζουμε τις φακές έως ότου μαλακώσουν – προσοχή, να κρατάνε λίγο. Mόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε στο νερό για 10΄ και τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα ρηχό τηγάνι με καπάκι και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι με την πάστα κάρι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε τα κυβάκια καρότων. Mετά από 2-3΄, μόλις μαλακώσουν λίγο τα καρότα, ρίχνουμε τις στραγγισμένες φακές μαζί με λίγο νερό (περίπου μισό φλιτζάνι του καφέ). Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν προσθέτουμε το σολομό ή τα φιλέτα της πέστροφας με το δέρμα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6-8΄. Προσοχή να μην ψηθεί πολύ το ψάρι, όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι να είναι σφιχτό. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το ψάρι ετοιμαστεί το βγάζουμε με προσοχή από το τηγάνι για να μη «σπάσει» και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομμάτια από το λάχανο και το 1/3 από το λαδολέμονο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λάχανο. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις φακές σε μια πιατέλα, τοποθετούμε επάνω το ψάρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, η καλλιέργεια της φακής εξαπλώθηκε στη νεολιθική Ελλάδα, τη νότια Βουλγαρία και έφτασε μέχρι την Κρήτη. Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις φακές, που εκτός των άλλων πίστευαν ότι είχαν αφροδισιακές ιδιότητες. Το 18ο αι. οι φακές έφτασαν στις Βερσαλλίες, η σύζυγος του Λουδοβίκου XV Μαρία τις διέδωσε στο παλάτι και ονομάστηκαν «φακές της βασίλισσας». Από τα ψηλά στα χαμηλά, όμως, καθώς το 19ο αι. οι φακές χαρακτηρίστηκαν ως το «κρέας του φτωχού».
● Side dishes tip Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κάρδαμο και dressing πορτοκαλιού.
● Go Healthy tip Αποφύγετε να «παραψήνετε» τα υλικά.
● Σκονάκι Αν μαγειρέψετε φιλέτο σολομού, αντί για λάχανο χρησιμοποιήστε 2 χούφτες φύλλα σπανακιού.