- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Τι ψωνίζουμε 2 κ.σ. πάστα κάρι ● 450 γρ. φακές● 2 φιλέτα σολομού (175 γρ. περίπου το καθένα) ή 2 πέστροφες φιλεταρισμένες ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● χυμό από ένα λεμόνι ● 1 καρότο κομμένο σε κύβους ● 2 φύλλα κινέζικου λάχανου κομμένο σε χοντρές φέτες ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Βράζουμε τις φακές έως ότου μαλακώσουν – προσοχή, να κρατάνε λίγο. Mόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε στο νερό για 10΄ και τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα ρηχό τηγάνι με καπάκι και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι με την πάστα κάρι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε τα κυβάκια καρότων. Mετά από 2-3΄, μόλις μαλακώσουν λίγο τα καρότα, ρίχνουμε τις στραγγισμένες φακές μαζί με λίγο νερό (περίπου μισό φλιτζάνι του καφέ). Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν προσθέτουμε το σολομό ή τα φιλέτα της πέστροφας με το δέρμα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6-8΄. Προσοχή να μην ψηθεί πολύ το ψάρι, όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι να είναι σφιχτό. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το ψάρι ετοιμαστεί το βγάζουμε με προσοχή από το τηγάνι για να μη «σπάσει» και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομμάτια από το λάχανο και το 1/3 από το λαδολέμονο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λάχανο. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις φακές σε μια πιατέλα, τοποθετούμε επάνω το ψάρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, η καλλιέργεια της φακής εξαπλώθηκε στη νεολιθική Ελλάδα, τη νότια Βουλγαρία και έφτασε μέχρι την Κρήτη. Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις φακές, που εκτός των άλλων πίστευαν ότι είχαν αφροδισιακές ιδιότητες. Το 18ο αι. οι φακές έφτασαν στις Βερσαλλίες, η σύζυγος του Λουδοβίκου XV Μαρία τις διέδωσε στο παλάτι και ονομάστηκαν «φακές της βασίλισσας». Από τα ψηλά στα χαμηλά, όμως, καθώς το 19ο αι. οι φακές χαρακτηρίστηκαν ως το «κρέας του φτωχού».
● Side dishes tip Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κάρδαμο και dressing πορτοκαλιού.
● Go Healthy tip Αποφύγετε να «παραψήνετε» τα υλικά.
● Σκονάκι Αν μαγειρέψετε φιλέτο σολομού, αντί για λάχανο χρησιμοποιήστε 2 χούφτες φύλλα σπανακιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.