- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι ψωνίζουμε 2 κ.σ. πάστα κάρι ● 450 γρ. φακές● 2 φιλέτα σολομού (175 γρ. περίπου το καθένα) ή 2 πέστροφες φιλεταρισμένες ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● χυμό από ένα λεμόνι ● 1 καρότο κομμένο σε κύβους ● 2 φύλλα κινέζικου λάχανου κομμένο σε χοντρές φέτες ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Βράζουμε τις φακές έως ότου μαλακώσουν – προσοχή, να κρατάνε λίγο. Mόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε στο νερό για 10΄ και τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα ρηχό τηγάνι με καπάκι και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι με την πάστα κάρι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε τα κυβάκια καρότων. Mετά από 2-3΄, μόλις μαλακώσουν λίγο τα καρότα, ρίχνουμε τις στραγγισμένες φακές μαζί με λίγο νερό (περίπου μισό φλιτζάνι του καφέ). Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν προσθέτουμε το σολομό ή τα φιλέτα της πέστροφας με το δέρμα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6-8΄. Προσοχή να μην ψηθεί πολύ το ψάρι, όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι να είναι σφιχτό. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το ψάρι ετοιμαστεί το βγάζουμε με προσοχή από το τηγάνι για να μη «σπάσει» και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομμάτια από το λάχανο και το 1/3 από το λαδολέμονο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λάχανο. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις φακές σε μια πιατέλα, τοποθετούμε επάνω το ψάρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, η καλλιέργεια της φακής εξαπλώθηκε στη νεολιθική Ελλάδα, τη νότια Βουλγαρία και έφτασε μέχρι την Κρήτη. Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις φακές, που εκτός των άλλων πίστευαν ότι είχαν αφροδισιακές ιδιότητες. Το 18ο αι. οι φακές έφτασαν στις Βερσαλλίες, η σύζυγος του Λουδοβίκου XV Μαρία τις διέδωσε στο παλάτι και ονομάστηκαν «φακές της βασίλισσας». Από τα ψηλά στα χαμηλά, όμως, καθώς το 19ο αι. οι φακές χαρακτηρίστηκαν ως το «κρέας του φτωχού».
● Side dishes tip Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κάρδαμο και dressing πορτοκαλιού.
● Go Healthy tip Αποφύγετε να «παραψήνετε» τα υλικά.
● Σκονάκι Αν μαγειρέψετε φιλέτο σολομού, αντί για λάχανο χρησιμοποιήστε 2 χούφτες φύλλα σπανακιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.