- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τι ψωνίζουμε 2 κ.σ. πάστα κάρι ● 450 γρ. φακές● 2 φιλέτα σολομού (175 γρ. περίπου το καθένα) ή 2 πέστροφες φιλεταρισμένες ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● χυμό από ένα λεμόνι ● 1 καρότο κομμένο σε κύβους ● 2 φύλλα κινέζικου λάχανου κομμένο σε χοντρές φέτες ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Βράζουμε τις φακές έως ότου μαλακώσουν – προσοχή, να κρατάνε λίγο. Mόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε στο νερό για 10΄ και τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα ρηχό τηγάνι με καπάκι και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι με την πάστα κάρι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε τα κυβάκια καρότων. Mετά από 2-3΄, μόλις μαλακώσουν λίγο τα καρότα, ρίχνουμε τις στραγγισμένες φακές μαζί με λίγο νερό (περίπου μισό φλιτζάνι του καφέ). Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν προσθέτουμε το σολομό ή τα φιλέτα της πέστροφας με το δέρμα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6-8΄. Προσοχή να μην ψηθεί πολύ το ψάρι, όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι να είναι σφιχτό. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το ψάρι ετοιμαστεί το βγάζουμε με προσοχή από το τηγάνι για να μη «σπάσει» και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομμάτια από το λάχανο και το 1/3 από το λαδολέμονο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λάχανο. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις φακές σε μια πιατέλα, τοποθετούμε επάνω το ψάρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, η καλλιέργεια της φακής εξαπλώθηκε στη νεολιθική Ελλάδα, τη νότια Βουλγαρία και έφτασε μέχρι την Κρήτη. Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις φακές, που εκτός των άλλων πίστευαν ότι είχαν αφροδισιακές ιδιότητες. Το 18ο αι. οι φακές έφτασαν στις Βερσαλλίες, η σύζυγος του Λουδοβίκου XV Μαρία τις διέδωσε στο παλάτι και ονομάστηκαν «φακές της βασίλισσας». Από τα ψηλά στα χαμηλά, όμως, καθώς το 19ο αι. οι φακές χαρακτηρίστηκαν ως το «κρέας του φτωχού».
● Side dishes tip Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κάρδαμο και dressing πορτοκαλιού.
● Go Healthy tip Αποφύγετε να «παραψήνετε» τα υλικά.
● Σκονάκι Αν μαγειρέψετε φιλέτο σολομού, αντί για λάχανο χρησιμοποιήστε 2 χούφτες φύλλα σπανακιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.