Θεματα

Πικάντικο ψάρι με φακές

Τι ψωνίζουμε 2 κ.σ. πάστα κάρι

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 272
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7614-17157.jpg

Τι ψωνίζουμε 2 κ.σ. πάστα κάρι ● 450 γρ. φακές● 2 φιλέτα σολομού (175 γρ. περίπου το καθένα) ή 2 πέστροφες φιλεταρισμένες ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● χυμό από ένα λεμόνι ● 1 καρότο κομμένο σε κύβους ● 2 φύλλα κινέζικου λάχανου κομμένο σε χοντρές φέτες ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● αλάτι

Πώς το φτιάχνουμε Βράζουμε τις φακές έως ότου μαλακώσουν – προσοχή, να κρατάνε λίγο. Mόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε στο νερό για 10΄ και τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα ρηχό τηγάνι με καπάκι και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι με την πάστα κάρι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε τα κυβάκια καρότων. Mετά από 2-3΄, μόλις μαλακώσουν λίγο τα καρότα, ρίχνουμε τις στραγγισμένες φακές μαζί με λίγο νερό (περίπου μισό φλιτζάνι του καφέ). Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν προσθέτουμε το σολομό ή τα φιλέτα της πέστροφας με το δέρμα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6-8΄. Προσοχή να μην ψηθεί πολύ το ψάρι, όταν το τρυπήσουμε με το πιρούνι να είναι σφιχτό. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το ψάρι ετοιμαστεί το βγάζουμε με προσοχή από το τηγάνι για να μη «σπάσει» και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομμάτια από το λάχανο και το 1/3 από το λαδολέμονο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το λάχανο. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις φακές σε μια πιατέλα, τοποθετούμε επάνω το ψάρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.

Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, η καλλιέργεια της φακής εξαπλώθηκε στη νεολιθική Ελλάδα, τη νότια Βουλγαρία και έφτασε μέχρι την Κρήτη. Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις φακές, που εκτός των άλλων πίστευαν ότι είχαν αφροδισιακές ιδιότητες. Το 18ο αι. οι φακές έφτασαν στις Βερσαλλίες, η σύζυγος του Λουδοβίκου XV Μαρία τις διέδωσε στο παλάτι και ονομάστηκαν «φακές της βασίλισσας». Από τα ψηλά στα χαμηλά, όμως, καθώς το 19ο αι. οι φακές χαρακτηρίστηκαν ως το «κρέας του φτωχού».

● Side dishes tip Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κάρδαμο και dressing πορτοκαλιού.

● Go Healthy tip Αποφύγετε να  «παραψήνετε» τα υλικά.

Σκονάκι Αν μαγειρέψετε φιλέτο σολομού, αντί για λάχανο χρησιμοποιήστε 2 χούφτες φύλλα σπανακιού. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.