- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μάνη Μάνη Μοντέρνα παράδοση
Ρίχνει συνέχεια αυτή τη ζεστή βροχή που δεν λέει να σε μπάσει στη χειμωνιάτικη σεζόν ούτε όμως σου κάνει και για καλοκαίρι.
Ρίχνει συνέχεια αυτή τη ζεστή βροχή που δεν λέει να σε μπάσει στη χειμωνιάτικη σεζόν ούτε όμως σου κάνει και για καλοκαίρι. Γυρίζω και μυρίζω και μαθαίνω τα καινούργια της Αθήνας με το μυαλό κολλημένο στο Πόρτο Κάγιο, το Λιμένι, την Αερόπολη, αυτή την αρχαία Πύριχο, όλα τους χωριά μοναδικά της Μάνης. Θέλω να κρατήσω λίγο ακόμη τουλάχιστον τη γεύση τους, βρίσκω ευκαιρία και πάω στο Μάνη Μάνη στο Κουκάκι. Στο παλιό, ανακαινισμένο διώροφο οι σάλες δύο, τα τραπέζια υπόλευκα, οι καρέκλες «καφενείου», στους τοίχους ελάχιστα στολίδια, μια ξύλινη τσουγκράνα για τα στάχυα, οι μισοί τοίχοι βαμμένοι τιρκουάζ, φωτισμός χαμηλός, μια ανοιχτή κουζίνα και μέσα τα… μαγειράκια. Όλοι τους πολύ νέα παιδιά, με μαύρα μαντίλια στο κεφάλι, ο Αλέξανδρος Φουρούλης, σεφ και συνιδιοκτήτης, στο γενικό πρόσταγμα. Μιλάμε λίγο για τη Μάνη, ο άλλος συνιδιοκτήτης είναι ο Μανιάτης αλλά και ο ίδιος κοντεύει … να γίνει – κατεβαίνει συνέχεια «κάτω» για να μαζέψει συνταγές παλιές και υλικά του τόπου: λάδι, ελιές, παστό, τραχανά, χυλοπίτες, κοκόρια, λουκάνικα, μέχρι και θυμάρι. Δεν γίνεται, μου λέει, να ισχυρίζεσαι πως μαγειρεύεις μια ντόπια κουζίνα και τα υλικά να τα ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ.
Στον κατάλογο ανακαλύπτω κι άλλα συμπαθητικά. Υπάρχουν πιάτα μανιάτικα, όπως κόκορας μπαρδουνιώτικος με χυλοπίτες, καγιανάς με σύγλινο, λουκάνικο με πορτοκάλι, μανιάτικη πατατοσαλάτα, και άλλα πιο «μεσογειακά», όπως πεπονόσουπα με ούζο και δυόσμο, μαραθόρυζο με γαρίδες και μελάνι σουπιάς, λαυράκι με αγκινάρες. Το «συμπαθητικό» βρίσκεται στο ότι όλα τα πιάτα προσφέρονται και σε μισή μερίδα, και φυσικά στη μισή τιμή. Το άλλο συμπαθές είναι ότι το κατάστημα συνεργάζεται με την actionaid κι έτσι από κάθε πιάτο ημέρας το € 1 πάει στα παιδιά του Μαλάουι της Αφρικής. Μ’ αρέσουν όλα αυτά, μ’ αρέσουν και τα πρώτα που καταφθάνουν. Αλάδωτες, στρουμπουλούτσικες, ζεστές πιτούλες που έρχονται με πολύ καλή κεφαλογραβιέρα, να τσιμπολογάς χωρίς σταματημό.
Συνεχίζουμε με σπιτικές ραβιόλες γεμιστές με σέσκουλα, μυρώνια και σφέλα Μεσσηνίας. Παίρνουμε κι ένα ροδάκινο… σχάρας, δηλαδή λεπτές φέτες απ’ το φρούτο κι από πάνω σύγλινο παστό. Δοκιμάζουμε τη «χωριάτικη», αυτή πολύ «δημιουργική», σε φόρμα με όλα τα λαχανικά της ψιλοκομμένα και δίπλα της μπαστουνάκια με κανταΐφι και φέτα με δυόσμο. Μην τα πολυλέω, και κόκορα μπαρδουνιώτικο, και ψαρονέφρι με σύκα, και πολλά ακόμη (σε μισή μερίδα) δοκιμάσαμε. Ήπιαμε κόκκινο χύμα αγιοργίτικο του Βατίστα (από «κάτω» κι αυτός) κι ήταν από τα καλά, κλείσαμε με ανάλαφρο, εκείνη την ώρα φτιαγμένο, μιλφέιγ με βύσσινο και άρωμα μαστίχας, φύγαμε από τους τελευταίους με το τσιγάρο στο χέρι – ξέχασα να πω πως ήταν η πρώτη μου ψυχρολουσία, το κατάστημα παρακολουθεί το θέμα και θα τις διαμορφώσει τις σάλες του, τώρα όμως είναι “no smoking”.
ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ, Φαλήρου 10, Κουκάκι, 210 9218.180, Κλειστά Δευτέρα, από Οκτώβρη και μεσημέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.