- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βασίλαινας, βραβευμένη ελληνική κουζίνα με ιστορία 100 ετών
Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες αποτελούν προτεραιότητα του σεφ Μανώλη Γαρνέλη
Βασίλαινας: Το ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας έχει πολλές νόστιμες ιστορίες να αφηγηθεί.
«Συλλογιζόμουνα χτες, αφορμή ο Έλιοτ, τον Β. Τον γνώρισα μια Παρασκευή βράδυ, τέλος του Σεπτέμβρη. Δειπνούσαμε μαζί στου Βασίλαινα στον Πειραιά: Rex, Maurice Cardiff, Κατσίμπαλης. Τρομαχτική μηχανή ομιλίας. (…) Καθώς ο Βασίλαινας σερβίρει αμίλητος, δοκιμάζοντας την αντοχή του πελάτη, αυτός ορμά παροτρύνοντας την παρέα όπως στην έφοδο». Οι παραπάνω γραμμές γράφτηκαν Οκτώβρη του 1946. Ανήκουν στον Σεφέρη. Μπορεί να τις διαβάσει κανείς στο βιβλίο επισκεπτών του «Βασίλαινα», αυτού του θρυλικού εστιατορίου που φυλά την ιστορία της Αθήνας μέσα του σαν πολύτιμη συνταγή. Ο Γιώργος Σεφέρης δεν ήταν ο μοναδικός διάσημος θαμώνας της σάλας του. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και τον Elia Kazan μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Στρατή Μυριβήλη, τον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα… η λίστα είναι πραγματικά ατέλειωτη. Άλλωστε 100 χρόνια είναι αυτά. Ένας ολόκληρος αιώνας που κύλησε νόστιμα μέσα από μια κουζίνα που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ξεπερνάει κάθε βράδυ τον εαυτό της…
Ο αγαπημένος «Βασίλαινας» μπορεί να μη βρίσκεται πια στον Πειραιά (εγκαταστάθηκε στην πιάτσα πίσω από το Χίλτον το 2017), αλλά έχει την ίδια ηγετική θέση στη γαστρονομία της πόλης, όπως και τον ίδιο αντίκτυπο στους επισκέπτες του. Είναι αδύνατον να μην αναστενάξεις μπροστά στη νοστιμιά της παινεμένης του ταραμοσαλάτας –οι γνώστες λένε ότι είναι η καλύτερη της Αθήνας και πράγματι είναι–, να μην απολαύσεις κάθε κουταλιά εκείνης της αλησμόνητης ψαρόσουπας με σαφράν, ντομάτα και σελινόριζα ή να μείνεις ασυγκίνητος μπροστά στο ταρτάρ τόνου με καπνιστή μαγιονέζα, πίκλες, σέλερι και μάραθο. Κάθε λάτρης των θαλασσινών πρέπει να δοκιμάσει το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι, κι αν αγαπάτε το ψάρι, μη φύγετε πριν ανακαλύψετε τη πλούσια γεύση που κλείνουν μέσα τους τα μπαρμπούνια σαβόρο ή το ψάρι ημέρας που ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με χόρτα εποχής, ψητή σελινόριζα και αυγολέμονο μάραθου. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες αποτελούν προτεραιότητα του σεφ Μανώλη Γαρνέλη, ο οποίος επιλέγει προσωπικά από την αγορά τα θαλασσινά και ψάρια ημέρας.
Ιδανικά, θα τα δοκιμάσετε όλα αυτά στον χώρο του “Parkside”, στην κατάφυτη, μαγική αυλή που έχει στηθεί στο πάρκο Μαδρίτης, με τα ρομαντικά φωτάκια να στέλνουν το φως τους στο τραπέζι σας, το αθηναϊκό φεγγάρι να υψώνεται από πάνω σας και τη θέα του δειλινού να απλώνεται μπροστά σας με φόντο το Χίλτον και το κτίριο της ολοκαίνουργιας Πινακοθήκης. Φυσικά θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάποιο από τα εκπληκτικά κρασιά της κάβας – ο ευγενικός sommelier θα σας βοηθήσει σε αυτό. Κι έτσι, με μια γουλιά κρασί και μια μπουκιά βαθιάς νοστιμιάς, θα γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της γαστρονομικής ιστορίας που δεν έχει τέλος…
Extra tip: Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε το εξαιρετικό μενού γευσιγνωσίας του «Βασίλαινα». Περιλαμβάνει 6 εμβληματικά πιάτα και στοιχίζει μόλις €49/άτομο, €64/άτομο αν αποφασίσετε να το συνδυάσετε με κρασί.
Ανοιχτά καθημερινά από 1.30 μ.μ.