- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το γιαβρί: Ένα καράβι από την Κρήτη να πιάνει Ξάνθη και Κομοτηνή…
Μαμαδίστικο φαγητό στον ωραιότερο πεζόδρομο των Πετραλώνων
Το Γιαβρί είναι από τα πιο νόστιμα μεζεδοπωλεία στα Πετράλωνα
Το Γιαβρί, μερακλίδικο και αγαπητό σαν το όνομά του, άνοιξε το 2014 δίπλα ακριβώς στον ηλεκτρικό σταθμό των Πετραλώνων και έγινε αμέσως το στέκι όλων: μικρών, μεγάλων, κατοίκων της γειτονιάς και μη. Είναι από εκείνα τα στέκια που στα τραπέζια τους συγκεντρώνονται από φοιτητές μέχρι μεγαλύτεροι, μιας που το καλό φαγητό δεν έχει ηλικία – μας ενώνει όλους. Το φαγητό στο Γιαβρί μπορεί να μην υπακούει σε gourmet κανόνες, είναι όμως τόσο βαθιά νόστιμο που σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Τα μυστικά όλης αυτής της νοστιμιάς είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες (πάντα εποχιακές), τα φοβερά προϊόντα που έρχονται από την Κρήτη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή και η μαμαδίσια φροντίδα με την οποία μαγειρεύεται κάθε πιάτο. Έτσι, θα πετύχεις καβουρμά και λουκάνικα Καραμανλίδικα φερμένα από την Ξάνθη, αλλά και πιάτα που βασίζονται στην Πολίτικη κουζίνα, όπως για παράδειγμα το καλύτερο (χωρίς υπερβολή) Χουνκιάρ Μπεγιεντί της πόλης, το σωστό παραδοσιακό κεμπάπ, «αποδομημένα» ντολμαδάκια γιαλατζί ή την ξακουστή «Σαλάτα του Τσοπάνη» με το μυστικό μπαχαρικό… Να ξέρεις επίσης ότι τις Κυριακές σερβίρεται πάντα ένα κυριακάτικο πιάτο που μπορεί να είναι από γουρουνοπούλα (!), μέχρι μελωμένο κότσι και (συγκλονιστικό) κοντοσούβλι. Όλα αυτά τα συνοδεύεις με ωραία κρασιά και φίνα αποστάγματα (υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ούζο και τσίπουρο), έξω στη δροσιά του πεζόδρομου ή μέσα με τη συνοδεία live ρεμπέτικων τραγουδιών τον χειμώνα.
Extra tip: Μέχρι και τραγούδι έχει γραφτεί για το Γιαβρί! Λέγεται «Στα Πετράλωνα Θα Πάω (Το Γιαβρί)» και περιγράφει επακριβώς ό,τι θα ζήσεις στα φιλόξενα τραπεζάκια του…