Θεματα

Κτήμα Κοντογιάννη: βιοδυναμικές καλλιέργειες και κρασί στην Κόρινθο

Ο Θοδωρής και η Ελπίδα μετέτρεψαν το κτήμα των παππούδων τους στην Κόρινθο σε έναν βιοδυναμικό παράδεισο

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kontogiannis.jpg

Δύο αδέρφια πίσω από το βιοδυναμικό κτήμα Κοντογιάννη στην Κόρινθο

Ελιές, αμπέλια, αμυγδαλιές και βότανα καλλιεργούν σε πλήρη αρμονία με τους ρυθμούς της φύσης στο κτήμα τους στην Κόρινθο δύο αδέρφια-"βιοδυναμικοί αγρότες", ο Θοδωρής και η Ελπίδα Κοντογιάννη. Ο τρόπος που καλλιεργούν τη γη, έχει να κάνει με μια αγρο-οικολογική προσέγγιση στην οποία οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις γίνονται σε στιγμές που επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την ευρυθμία του οικοσυστήματος. Οι ίδιοι περιγράφουν στην ATHENS VOICE την φιλοσοφία τους γύρω από την καλλιέργεια αλλά και την ζωή στο κτήμα τους στην Κόρινθο.

O Θοδωρής Κοντογιάννης
O Θοδωρής Κοντογιάννης

«Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα όπου ο προ-προ-πάππος μας ξεκίνησε να φυτεύει και να καλλιεργεί αμπέλια και ελιές νότια του κάστρου της Ακροκορίνθου. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν δημιούργησε ένα μικρό οινοποιείο που όλοι περνούσαν για να δοκιμάσουν το κρασί του. Ο σεισμός του 1962 κατέστρεψε το παλιό πλίθινο σπίτι της οικογένειας όπως και τα παλιά βαρέλια και τον λινό που διατηρούσαν οι προηγούμενες γενιές. Το 1999 μαζί με τον πατέρα μας αποφασίσαμε να αναβιώσουμε την οικογενειακή καλλιεργητική παράδοση», διηγούνται τα δύο αδέρφια. 

Τα τελευταία χρόνια τα βιοδυναμικά κτήματα πληθαίνουν όλο και περισσότερο ανά την Ελλάδα, ίσως επειδή οι νέες γενιές αντιλαμβάνονται τα "τραύματα" που έχουν αφήσει οι προηγούμενες στο περιβάλλον ενώ παράλληλα στρέφονται περισσότερο από ποτέ σε μια πιο "πράσινη" κατανάλωση. 

Κτήμα Κοντογιάννη

«Μέσω της βιοδυναμικής, καταφέρνουμε μια αληθινή σύνδεση με το οικοσύστημα στο οποίο συνυπάρχουμε, και παράλληλα βοηθάμε στην φυσική «ενδυνάμωση» του δημιουργώντας ομάδες φυτών (συγκαλλιέργεια). Η βιοδυναμική γεωργία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «επόμενο στάδιο» μετά την βιολογική ή ως η αυστηρότερη μορφή βιολογικής γεωργίας. Είναι σημαντικό ο καλλιεργητής να έχει μια αληθινή σύνδεση με αυτό που κάνει και να απεμπλέκεται πλήρως από την λογική της γεωργίας των συνθετικών ή τεχνητών εισροών. Τα προϊόντα μας πέραν της βιολογικής πιστοποίησης, φέρουν την σφραγίδα της Demeter, που αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο βιοδυναμικής ποιότητας», συμπληρώνουν ο Θοδωρής και η Ελπίδα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η ιδιαίτερη ενέργεια του τόπου τους και ο κύκλος της φύσης είναι αυτό που τους δίνει καθημερινή έμπνευση.

«Το γεγονός ότι κάθε χρονιά τα αμπέλια ξυπνούν από τον λήθαργο, σιγά σιγά αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους φύλλα, τα σταφύλια παίρνουν μορφή και μετά από κάποιους μήνες μας δίνουν τον χυμό τους για να γίνουν κρασί, είναι μια πανέμορφη ιστορία η οποία κάθε χρόνο μοιάζει ίδια αλλά τελικά είναι τόσο διαφορετική. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτή την ιστορία που έχει να μας πει κάθε η χρονιά, με τη μικρότερη δική μας παρέμβαση».

Από αυτόν τον κύκλο εμπνέεται και η προσέγγισή τους όσον αφορά στην οινοποίηση των κρασιών τους, δηλαδή ασχολούνται με γηγενείς ποικιλίες με ελάχιστες παρεμβάσεις. Η ποικιλία με την οποία έχουν ασχοληθεί και μελετήσει περισσότερο είναι το Μαυρούδι.

«Το καλό κρασί για εμάς είναι το αληθινό κρασί. Αυτό που έχει να σου πει μια ανεπιτήδευτη ιστορία και επικοινωνεί την αλήθεια του αμπελουργού, του terroir και φυσικά του ίδιου του σταφυλιού. Απολαμβάνουμε περισσότερο ένα κρασί σε ένα μακρύ τραπέζι με αγαπημένα πρόσωπα και αγαπημένες γεύσεις. Άνθρωποι, κρασί και φαγητό είναι ο πιο απολαυστικός συνδυασμός! Μην ξεχνάμε ότι η απόλαυση του κρασιού έχει έναν ιδιαίτερο κοινωνικό συμβολισμό που συνδέεται πάντα με αξέχαστες βιωματικές εμπειρίες. Μας αρέσει πολύ να συνδυάζουμε τοπικά τυριά με πετιμέζι, άγρια χόρτα που μαζεύουμε γύρω από το κτήμα με αγουρέλαιο και φάβα από το Φενεό με κρεμμύδια που έχουν καραμελώσει σε πετιμέζι».

Το κτήμα Κοντογιάννη
Το κτήμα Κοντογιάννη στην περιοχή της Κορίνθου

Εκτός από τα αμπέλια, τις ελιές, τις αμυγδαλιές και τα βότανα, στο κτήμα τους μπορεί κανείς να βρει ανάλογα με την εποχή ταραξάκο (αγριοράδικο), άγρια σπαράγγια, άγριες ορχιδέες, άγριο βίκο, θυμάρι, χαμομήλι, κάποια διάσπαρτα οπωροφόρα δέντρα και ακρόδρυα όπως κυδωνιές, βερυκοκιές και καρυδιές. Βιοδυναμικά κρασιά, αγουρέλαιο, σταφίδες, αμύγδαλα, πετιμέζι που τα βρίσκει κανείς και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Ποικιλία Μαυρούδι
Ποικιλία Μαυρούδι

Η Κόρινθος θεωρείται από πολλούς η "πύλη" της Πελοποννήσου και από οινικής πλευράς είναι το σπίτι της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης της χώρας, της Νεμέας. Σε τι επίπεδα κινείται όμως οινοτουριστικά και αγροτουριστικά σε σχέση με άλλες οινοπααραγωγικές περιοχές της Eλλάδας; Ρωτάμε τους νεαρούς καλλιεργητές για να μας απαντήσουν:

«Γίνονται προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναδειχθούν οινοτουριστικές και αγροτουριστικές πτυχές του νομού και είναι χαρά μας να συνδράμουμε σε αυτό! Βασικό στοιχείο όχι μόνο για την Κόρινθο, αλλά και για τον κάθε τόπο είναι να επικοινωνήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γης, της βιοποικιλότητας, των ανθρώπων και της τοπικής γαστρονομίας. Αν αυτά τα χαρακτηριστικά τα συνδέσουμε με δράσεις στις τοπικές κοινωνίες, με τη φύση, το κρασί και την αγροδιατροφή έχουμε το πιο αυθεντικό μείγμα αγροτουρισμού και οινοτουρισμού».

Φωτογραφίες: Kontogiannis family

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.