- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όσα ζήσαμε στη Νεμέα και στο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού
Τα αμπέλια της Πελοποννήσου και της θρυλικής Νεμέας φιλοξένησαν την τρίτη στάση του οδοιπορικού με θέμα τον οινοτουρισμό
Η Πελοπόννησος που διαθέτει το 1/3 των αμπελώνων της χώρας μας επελέγη για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου Οινοτουρισμού
Στις αρχές Απριλίου (1-3 Απριλίου) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού «Ένα ταξίδι στον οίνο και τον χρόνο» στην Πελοπόννησο. Ήταν η τρίτη στάση του Οδοιπορικού που έχει εγκαινιάσει η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών.
Εκτός από την ημέρα του συνεδρίου που αποτέλεσε μια σειρά από σημαντικές διαπιστώσεις και συζητήσεις πάνω στο θέμα του Οινοτουρισμού, το Οδοιπορικό περιελάμβανε επισκέψεις σε οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας και της Μαντινείας αλλά και αυθεντικές οινοτουριστικές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές θέλησαν να μας δείξουν με κάθε λεπτομέρεια την πραγματική οινοτουριστική εμπειρία και μέσα από αυτή την παράδοση και την ιστορία της περιοχής. Πάμε να τα δούμε και μαζί!
Μέρα πρώτη. Εισαγωγή στον Οινοτουρισμό.
Ο φιλόξενος οινοποιός Γιώργος Σκούρας, με φόντο την ανθισμένη μανόλια στην είσοδο του οινοποιείου του και με έναν χάρτη στα χέρια, μιλάει με σεβασμό για τη μαγεία αυτού του τόπου, την ιστορία της Αρχαίας Νεμέας και τη μεγάλη του αδυναμία τη Μαντινεία. Αυτό θα πει οινοτουρισμός να μιλάς με τον ίδιο τον δημιουργό, να τον ακούς να σου εξιστορεί τα οινικά αποφθέγματα της ζωής του, να σου μαθαίνει τα κρασιά του! «Πειραματίστηκα και έφτιαξα το πρώτο μου κρασί σ’ ένα γκαράζ. Έτσι ξεκίνησε ο Μέγας Οίνος. Ήμουν και εγώ λοιπόν ένας garagiste!» ανέφερε χαριτολογώντας ο Γ. Σκούρας διδάσκοντάς μας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.
Έτσι φιλόδοξα ξεκίνησε λοιπόν το συνέδριο του Οινοτουρισμού. Ακολούθησε και επίσημα η έναρξη του τριημέρου με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.
Μέρα Δεύτερη. Πάνω στην καρότσα!
Η μέρα ξεκίνησε με μια βόλτα πάνω στην καρότσα, μέσα στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου. Η απόλυτη οινοτουριστική εμπειρία! Ολόκληρος ο αμπελώνας περνά μπροστά από τα μάτια σου, το αεράκι σου χαϊδεύει τα μαλλιά ενώ εσύ αφουγκράζεσαι το περιβάλλον που γεννιέται το κρασί. Σκέτη μαγεία… Το γραφικό εκκλησάκι του κτήματος, ο «Άγιος Τρύφωνας», πάνω σε ένα μικρό ύψωμα ανάμεσα στα αμπέλια της Μελισσόπετρας και του Κοκκινόμυλου, ήταν η στάση μας για ξενάγηση και ερωτήσεις. Η οικογένεια Τσέλεπου μας μίλησε για τις πρώτες της αγάπες, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο, ενώ μας πρόσφερε να δοκιμάσουμε διάφορες εκδοχές τους κάνοντας μας να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.
Το 3ο συνέδριο Οινοτουρισμού
Ένα υπέροχο workshop με τον MW Γιάννη Καρακάση και θέμα το terroir της Νεμέας και το Αγιωργίτικο, έγινε για να μας «ζεστάνει» για το συνέδριο που ακολούθησε στον πολυχώρο του Κτήματος Λαφαζάνη. Ο εναρκτήριος χαιρετισμός από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια διεξάχθηκε διαδικτυακά, ενώ τη σκυτάλη παρέλαβε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας τη δυναμική του οινουρισμού στη χώρα μας. Η Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «Συνεχίζουμε το οδοιπορικό που έχουμε ξεκινήσει με ένα οινοτουριστικό ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο στην «αμπελόεσσα Πελοπόννησο», που διαθέτει το 1/3 των αμπελώνων της χώρας μας». Παράλληλα αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες των δράσεων του Υπουργείου για τον οινοτουρισμό που περιλαμβάνουν: Αναβαθμισμένο ψηφιακό portal για τα οινοποιεία με Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ), θέσπιση βραβείων οινοτουρισμού με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, καθώς και συνέχιση του Οδοιπορικού Οινοτουρισμού στην επικράτεια της χώρας, με επόμενες στάσεις την Αττική και την Κρήτη. «Ιδιαίτερη στιγμή αυτού του Συνεδρίου», όπως τόνισε και η ίδια μετά τη λήξη «ήταν η τοποθέτηση της νέας γενιάς των οινοποιών και συνεχιστών της μεγάλης παράδοσης. Φρέσκιες ιδέες και βαθιά επιστημονική γνώση, αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ως χώρα για να υπερβούμε κάθε κρίση και αντιξοότητα». Στο συνέδριο επίσης παρακολουθήσαμε συζητήσεις ανάμεσα σε επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Arcadia, Champagne d’ Orient» του σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου.
Μέρα Τρίτη. Αυτό θα πει Οινοτουρισμός!
Μετά τα αποτελέσματα του συνεδρίου και τις σημαντικές τοποθετήσεις της προηγούμενης ημέρας μέσα από συζητήσεις προσώπων του οινικού, τουριστικού και πολιτικού κλάδου, ήταν ώρα πια για το απόγειο της οινοτουριστικής εμπειρίας. Μεταφερθήκαμε στο νέο αμπελώνα του κτήματος Λαφαζάνη όπου ο οινοποιός μας περίμενε μαζί με την οικογένεια του και τον γεωπόνο Κώστα Μπακασιέτα. Δόθηκε σε όλους μας ένας νέος κλώνος Αγιωργίτικου, ο οποίος είναι έτοιμος να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και ένα καρτελάκι όπου γράψαμε πάνω το όνομα μας. Ήταν η ώρα να φυτέψουμε το δικό μας αμπέλι, το οποίο θα έφερε την υπογραφή μας για την επόμενη εικοσαετία στις πλαγιές της Νεμέας. Αυτό θα πει Οινοτουρισμός!
Είναι προφανές πως όταν κανείς επισκεφθεί έναν τέτοιο τόπο δεν γίνεται να μην γοητευτεί και από την ιστορία του. Μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και στο στάδιο που διεξάγονταν τα Νέμεα, αθλητικοί αγώνες κατά την αρχαιότητα, μας έκανε να νιώσουμε στα βάθη της ψυχής μας τούτο το μέρος που μας προσέφερε τη φιλοξενία του.
Ο τελευταίος μας σταθμός ήταν το Κτήμα Semeli, ένα ελληνικό οινοποιείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα οινοποιείο του εξωτερικού. Μπαίνοντας αντικρίζει κανείς την υπέροχη θέα από το σαλόνι. Αξίζει να αναφερθώ περισσότερο στην αίθουσα γευσιγνωσίας του κτήματος, μια μοναδική οινοτουριστική εμπειρία από μόνη της, με φόντο τα βαρέλια και έναν γλυκό ήχο απαλής μουσικής, τόσο όσο χρειάζεται κανείς για να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί.
Η τρίτη στάση του Οδοιπορικού στην Πελοπόννησο και το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού ολοκληρώθηκαν και μας έμαθαν τον «Οινοτουρισμό» με όλη τη σημασία της λέξεως! Ευχαριστούμε την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, τον ΕΟΤ και όσους στήριξαν αυτή τη διοργάνωση και ανυπομονούμε για το επόμενο Οινοτουριστικό ραντεβού που μαθαίνουμε πως θα είναι στην Κρήτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.