- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
World Chocolate Masters: απίθανα γλυπτά από σοκολάτα στον ημιτελικό της Αθήνας
Ο Έλληνας ζαχαροπλάστης νικητής του ημιτελικού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και η σοκολάτα ως έργο τέχνης.
Ο Νικόλας Νικολακόπουλος είναι ο ζαχαροπλάστης που κέρδισε στον ημιτελικό του διαγωνισμού σοκολάτας World Chocolate Masters
12 ώρες, τόσο διήρκησε ο ημιτελικός του World Chocolate Masters στο Chocolate Academy Center στo Μαρούσι. Άλλες τόσες ώρες την προηγούμενη ημέρα οι επτά κορυφαίοι σοκολατιέ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προετοίμαζαν τα σοκολατένια τους γλυπτά. Απαιτητικός διαγωνισμός, δημιουργικός και πολύ νόστιμος. Σ΄ έναν φανταστικό χώρο αξιώσεων οι επτά διαγωνιζόμενοι και οι δεκάδες καλεσμένοι ζήσαμε την εμπειρία της δημιουργίας, της δοκιμής, της τέχνης.
Η σοκολάτα έρεε, από τις μεγάλες οθόνες παρακολουθούσαμε τι γινόταν μέσα. Κάθε τόσο, η γυάλινη πόρτα άνοιγε και δοκιμάζαμε, συζητούσαμε με τους διαγωνιζόμενους, καταλαβαίναμε την αγωνία, τη γνώση και το όραμά τους. Ο σπουδαίος ζαχαροπλάστης, Philippe Marand, manager της Ακαδημίας, μου λέει: «Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν ένα κοινό: το πάθος. Για αυτό που κάνουν, για να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες, για να τις συνδυάζουν και να καταλήγουν στις καλύτερες γεύσεις. Είναι ο ορισμός του σωστού επαγγελματία: βρίσκονται πολύ κοντά στα πρωταρχικά προϊόντα και ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν για να καταλήξουν στο καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα για τους πελάτες τους -πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για εκείνους. Αυτό είναι για μένα καλός επαγγελματίας και σεφ. Στην Ελλάδα έχετε ήδη πολύ καλές πρώτες ύλες, καλά προϊόντα και πολλούς καλούς σεφ».
Ταλέντο, μαεστρία, φαντασία. Με αυτά τα όπλα, οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν με θέμα: TMRW_Tastes_Looks_Feels_Like. Τι γεύση έχει το αύριο; Πώς θα μοιάζει; Το θέμα γεννήθηκε από τον διχασμό μεταξύ των σκηνών «αποκάλυψης» που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια και της αύξησης μιας νέας φωτεινής αισιοδοξίας. Πώς αυτό το δίπολο επηρεάζει τις ζωές μας και τον τρόπο που δημιουργούμε και συνδεόμαστε μέσα από τη σοκολάτα ή την απολαμβάνουμε; Ποιο είναι τελικά το μέλλον της απόλαυσης;
Τα γλυπτά που έφτιαξαν ξέφευγαν από το ευρύ πλαίσιο της δημιουργικότητας: ήταν τέχνη, ήταν statements για το πώς βλέπουν το αύριο. Οι διαγωνιζόμενοι υποβλήθηκαν συνολικά σε 5 διαφορετικά assignments: You, Design, Taste, Snack, Bonbon. Κάθε φορά που ολοκληρωνόταν ένα στάδιο, η ομάδα των κριτών που αποτελείτο από τον executive chef Xρήστο Λάμπρου, τον πολυβραβευμένο Γάλλο pattisier Emmanuel Ryon, τον Καναδό artist chocolatier Christophe Morel, τον Σέρβο pastry chef Κrsto Radovic και τον επιχειρηματία των Fresh, Ηλία Κρασσά δοκίμαζε και βαθμολογούσε.
Η τέχνη της σοκολάτας, η επιστήμη της σοκολάτας επί της ουσίας, γιορτάζεται με τον καλύτερο τρόπο σπάζοντας τα διεθνή σύνορα και φέρνοντας κοντά ειδήμονες, επαγγελματίες αλλά και απλούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο. Ο Στόγιαν Κεμέρα, γενικός διευθυντής της εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μου εξηγεί: «Είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε ένα τόσο μεγάλο γεγονός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αισθανόμαστε πως ο κόσμος της περιοχής αυτής, οι καταναλωτές εδώ, το αξίζουν. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο απαιτητικές παγκόσμιες αγορές για τη σοκολάτα».
Στον ημιτελικό έλαβαν μέρος ο Νικόλας Νικολακόπουλος, ο οποίος και κέρδισε, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Σαραντινόπουλος, οι Κροάτες Drazen Zeljkovic και Bojana Bukvic και οι Σέρβοι Dusan Jelicic και Veljko Spasic. Τον ημιτελικό παρουσίασε η δημοσιογράφος, Εύη Φραγκάκη. «Συνεργασία! Αυτή πιστεύω πως είναι μαγική λέξη», θα μου πει ο Philippe Marand. «To Chocolate Academy Center προετοιμάζει και γεννά τους αυριανούς leaders αυτής της τεράστιας και τόσο επιδραστικής παγκόσμιας βιομηχανίας».
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Παρίσι και θα διαγωνιστούν 20 υποψήφιοι. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας νικητής. Στη συζήτηση που είχαμε, μου είπε: «Πρέπει να το αγαπάς πολύ όλο αυτό για να τα καταφέρεις σε τέτοιο διαγωνισμό. Το ξέρω ότι ακούγεται κλισέ, αλλά αν αυτό δεν είναι πραγματικά το μόνο πράγμα που σε κινεί, δεν μπορείς να το αντέξεις. Πρέπει να έχεις αφιερώσει μέρος της ζωής σου. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Για να πεις “αξίζει”, πρέπει απλώς να το αγαπάς πάρα πολύ». Πώς τα κατάφερες; τον ρωτάω. «Κάθε ζαχαροπλάστης προσεγγίζει διαφορετικά τον διαγωνισμό. Για μένα κυρίως ξεκινάει από ένα χαρτί κι ένα μολύβι, μια ακουαρέλα. Πρώτα φτιάχνω μια εικόνα. Μετά, σε αυτήν την εικόνα βάζω συνδυασμούς γεύσεων και μετά υφών. Στο τέλος έρχονται απλώς οι πολλές δοκιμές για να δεις αν αυτό που έχεις σκεφτεί, βγαίνει, αν είναι κάτι ωραίο που δεν το απολαμβάνεις μόνο εσύ αλλά θα το φάει και κάποιος άλλος και θα το απολαύσει. Αυτό είναι το σημαντικότερο».
Ο τελικός World Chocolate Masters θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον προσεχή Οκτώβριο.