Θεματα

«Αρτοπωλείο»: O φούρνος με το ελληνικό όνομα στο Μαρτάνο της Ιταλίας

Στην μικρή πόλη της Ιταλίας στέκει μια “panetteria” με ελληνική επιγραφή και νόστιμα ψωμάκια

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
paneteria.jpg

«Το Αρτοπωλείο» στην Grecia Salentina της Νότιας Ιταλίας

Ένας μικρός όμορφος φούρνος με περιποιημένη λευκή τέντα-μαρκίζα που ελληνικότατα γράφει «Το Αρτοπωλείο» στέκει στο Μαρτάνο, την κωμόπολη της Νοτιοανατολικής Ιταλίας με πληθυσμό γύρω στους 9.000 κατοίκους. Είναι μέρος της Γκρέτσια Σαλεντίνα, της Ελληνόφωνης περιοχής η οποία κατοικείται από αυτούς που αποκαλούμε Έλληνες της Κάτω Ιταλίας και οι οποίοι χρησιμοποιούν τη διάλεκτο «Γραικάνικα».  Ο ιδιοκτήτης του φούρνου είναι ο Antonio Guglielmo και αγαπάει τις ψωμένιες λιχουδιές όσο και την Ελλάδα.

paneteria.jpg

Εδώ και 25 χρόνια από τις 5 το πρωί πουλάει ψωμί και άλλα χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής, στην «Panetteria» του.

«Γεννήθηκα στο Martano της επαρχίας Λέτσε, την πιο σημαντική πόλη της Grecìa Salentina. Εδώ, θα ακούσει κανείς την διάλεκτο «Griko», μια  προφορική γλώσσα με αρχαιολληνικές επιρροές λόγω των ναυαγών και των ελληνικών πληθυσμών που μεταφέρονταν στα παράλια της Ιταλίας κατά την διάρκεια των πολέμων στην αρχαία Ελλάδα. Είμαστε αναγνωρισμένη γλωσσική μειονότητα και είμαστε αδελφοποιημένοι με το Λεωνίδιο. Πάντα είχαμε επαφές με την Ελλάδα και γίνονται μαθήματα νεοελληνικών στην πόλη. Μέσα από κάποια από αυτά που παρακολούθησα γεννήθηκε το πάθος μου για την Ελλάδα και τη γλώσσα» λέει στην ATHEΝS VOICE o Antonio.

panetteria.jpg

Στον φούρνο του μπορεί να βρει κανείς, εκτός από το εξαιρετικό ψωμί σε διάφορες εκδοχές, βουτήματα και πολλά τοπικά εδέσματα της Νότιας Ιταλίας. Ο ίδιος μας περιγράφει μερικά από τα best sellers προϊόντα του φούρνου του, ξεκινώντας από τις φημισμένες φοκάτσιες που βγάζει.  Κάποιες γεμίζονται με λαχανικά όπως μελιτζάνα ή κολοκύθι, άλλες με αλλαντικά όπως προσούτο ή speck, τυριά όπως μοτσαρέλα ή scarmoza (καπνιστό ιταλικό τυρί), κρέας, ρικότα και σπανάκι, πατάτες με δεντρολίβανο, μανιτάρια, cipollata-έναν τύπο φρέσκου λουκάνικου, ακόμα και με τόνο!  

Πολλά από τα παρασκευάσματα τα κοινοποιεί στα social media κάθε πρωί και στις λεζάντες τους καλημερίζει στα ελληνικά τους ακολούθους.

panetteria.jpg

lepitulle.jpg

Μας συστήνει και το Rustico, που συνηθίζουν να φτιάχνουν στη περιοχή του Μαρτάνο, ζύμη από φύλλα κρούστας γεμιστή με μοτσαρέλα, ντομάτα και μπεσαμέλ. Tα Le pittule είναι επίσης, παραδοσιακά εδέσματα από το Salento, ζυμαράκια με διάφορα λαχανικά, που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Τα panzerotti είναι τηγανοπιτάκια που φτιάχνονται στην Νότια Ιταλία, μοιάζουν με μικρά καλτσόνε τα οποία γίνονται και με την εκδοχή της τηγανιτής πατάτας και είναι αρκετά δημοφιλή. Στην λαχταριστή πίτσα και τα μίνι πιτσάκια χρησιμοποιούνται ελληνικές ελιές.

pattati.jpg

panetteria.jpg

Σειρά έχουν τα γλυκά αρτοσκευάσματα του φούρνου. Πέρα από τα κρουασάν και τα σφολειατοειδή με διάφορες γλυκές γεμίσεις, ξεχωρίζει το pasticciotto, ιταλική ζύμη που ανάλογα με την περιοχή γεμίζεται με τυρί ρικότα ή κρέμα αυγού και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Τα Purcidduzzi e cartellate είναι χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα τηγανητά με μέλι που πασπαλίζονται με πολύχρωμη τρούφα ενώ τα Ciambelle di pane είναι λιχουδιές που θυμίζουν ντόνατς ψωμιού με διάφορες παραλλαγές. 
 
panneteria.jpg
 
paneteria.jpg
paneteria.jpg
 

Αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες, σε μια επίσκεψή μας στην γείτονα χώρα αξίζει ένα πέρασμα στον όμορφο αυτό φούρνο του Μαρτάνο, στο κάτω κάτω οι καλημέρες μας θα είναι σίγουρα στα ελληνικά...

FB: La Panetteria Guglielmo

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.