Θεματα

6 αθηναϊκά στέκια που δοξάζουν τον μπακαλιάρο

Αγαπάμε τις παραδόσεις κι όλα τα νόστιμα, τα ελληνικά!

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπακαλιάρος σκορδαλιά στον Βασίλαινα
Μπακαλιάρος σκορδαλιά στον Βασίλαινα

Ο πατροπαράδοτος τηγανητός μπακαλιάρος, το επίσημο πιάτο της εθνικής μας εορτής και τα εστιατόρια που τον φτιάχνουν σωστά και πεντανόστιμα

Αν έχεις πρόγραμμα και καλές επιδόσεις στην κουζίνα το πιθανότερο είναι πως τώρα που μας διαβάζεις έχεις ήδη στη λεκάνη τον μπακαλιάρο να ξαλμυρίζεται. Αν όμως δεν πρόλαβες, δεν ήξερες, δεν ήθελες (…μια μέρα γιορτινή να σε φάει το τηγάνι), τσέκαρε τα παρακάτω στέκια που τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμα, είναι όλα ανοιχτά από το μεσημέρι και σε περιμένουν με τον ωραίο, τον σωστό, τον τηγανητό μπακαλιάρο:  

Θαλασσινός

Μόλις έχει φτιάξει την ωραία του γραφική αυλή ακόμη πιο ωραία, την έχει «ντύσει» με ανάλαφρα γυάλινα πάνελ γύρω γύρω καθώς και με θερμαντικά σώματα και έχει πετύχει την τέλεια «μέσα-έξω» κατάσταση, δηλαδή τρως και στα ζεστά και αεράτος… Προφανώς θα τιμήσεις τον πολύ ωραίο τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι άφθαστο και συνοδεία υπέροχη καρυδοσκορδαλιά, τσέκαρε όμως και την άλλη εκδοχή του πρωταγωνιστή της ημέρας και πάρε μπακαλιάρο φτιαγμένο όπως στην Καλαμάτα, δηλαδή τηγανητό μεν αλλά και με πεντανόστιμη σάλτσα φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, δεντρολίβανο από πάνω. Ανοιχτά από τις 12.30 το μεσημέρι. Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Καλλιθέα, 2109404518

Βόλτα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by volta (@volta_restaurant)

Το γλυκύτατο στέκι στα Κάτω Πετράλωνα θα ανοίξει την Παρασκευή 25 Μαρτίου από το μεσημέρι και θα προσφέρει τηγανητό μπακαλιάρο με χρυσαφένιο κουρκούτι και αλιάδα με σούγλι (υπέροχη και τούρμπο σε γεύση μηλέικη εκδοχή) αλλά και τσιλαδιά, καταπληκτική συνταγή από τη Μεσσηνία, δηλαδή μπακαλιάρο με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδια, κορινθιακή σταφίδα στον φούρνο. Από κοντά και άλλες νόστιμες και νηστίσιμες γεύσεις να συμπληρώσεις. Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κ. Πετράλωνα, 2103459172

Βασίλαινας

Εδώ ο τηγανητός μπακαλιάρος έχει μια θέση στο μενού όλον το χρόνο και μάλιστα θεωρείται από τα best seller του καλού εστιατορίου. Από τους ωραιότερους που έχω δοκιμάσει, με απίθανο κουρκούτι και δίπλα νόστιμο aioli αλλά και πεντανόστιμο λάχανο τουρσί με kimchi. Πρόσθεσε και μπαρμπούνια σαβόρο με κουκουνάρι, δεντρολίβανο, σταφίδα και παλαιωμένο ξύδι και απόλαυσέ τα με κάποιο ωραίο κρασί από την τέλεια κάβα που διαθέτει ο Βασίλαινας. Highlight η καταπληκτική «αυλή» μέσα στο καταπράσινο μικρό πάρκο, κάνε κράτηση, ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος! Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον, 2107210501

Monkfish

Τελευταίο μου «κόλλημα» για εκείνο το άπαιχτο, πεντάφρεσκο, ελληνικό, τηγανητό καβουράκι του! Το οποίο φυσικά θα υπάρχει στο μενού όπως και το δημοφιλές fish & chips που σχεδόν πάντα γίνεται με φρέσκο μπακαλιάρο και επίσης υπάρχει καθημερινά στο μενού. Για τον εορτασμό της ημέρας όμως ο σεφ Γρηγόρης Κρητικός φτιάχνει και τηγανητό παστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά πατάτας και «πατημένα» τα σκόρδα-ξύδια αλλά και κεφαλλονίτικη σούπερ νόστιμη μπακαλιαρόπιτα. Κάνε έγκαιρα κράτηση, ο χώρος μικρός και οι πιστοί πολλοί! Παπαδιαμαντοπούλου 108, Ζωγράφου, 2107777518  

Ella

Βόλτα στο σημαιοστολισμένο Σύνταγμα κι έπειτα για φαγητό στα τραπεζάκια ενός από τα πιο συμπαθητικά και με ελληνική κουζίνα εστιατόρια του κέντρου, ωραία ιδέα... Η –πιο νόστιμη δεν γίνεται- σεφ Νένα Ισμυρνόγλου φτιάχνει τον μπακαλιάρο με ωραία τεμπούρα και άψογα τηγανισμένο, προσθέτει και την ωραία, τη σωστή τη σκορδαλιά, -αυτήν με ψωμί και αμύγδαλα-, αλλά και παντζάρια ψητά σε δροσερή σαλάτα με ξινόμηλο και μυρωδικά. Μητροπόλεως 26, Αθήνα, 2103315547

Τριφύλλι

Τριφύλλι

Τελευταίο στη μικρή μου λίστα αλλά πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου ακριβώς για αυτόν τον υπέροχο, μερακλίδικο τηγανητό του μπακαλιάρο! Το παλιό, αυθεντικό οινομαγειρείο δίπλα στο γήπεδο του «Τριφυλλιού» τον σερβίρει σε πλούσια μερίδα, δίπλα του βάζει ωραία σκορδαλιά με πατάτα και ωραίο χύμα κρασί από το καρτούτσο, τι άλλο να ζητήσει ο άνθρωπος…; Για μια μέρα μόνο, αυτήν της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ανοιχτός από το μεσημέρι στις 12 «να ‘χαμε κοπέλα μου δικό μας το γήπεδο απέναντι θα το γεμίζαμε όλο», μου είπαν στο τηλέφωνο… Παναθηναϊκού 7, 210 6446585

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.