- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
To Panam μόλις άνοιξε σερβίροντας θεϊκά French Tacos στη Σόλωνος
Το αγαπημένο street food της Γαλλίας κατέφθασε στην Αθήνα
![Panam: αυθεντικά French Tacos στη Σόλωνος} Panam: αυθεντικά French Tacos στη Σόλωνος}](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2022/03/23/atk_6071_0.jpg)
Panam: αυθεντικά French Tacos στη Σόλωνος
Τη στιγμή που σπρώχνω την εκτυφλωτικά μπλε πόρτα του Panam από τα ηχεία ακούγεται γαλλική ραπ και στο τηγάνι ξεροψήνεται μια tortilla. O Baptiste Raffray και ο Guillaume Patelis είναι οι ιδιοκτήτες αυτής της ολοκαίνουργιας γωνιάς στη Σόλωνος. Γάλλος μάγειρας ο πρώτος, Ελληνογάλλος μετρ ο δεύτερος, γνωρίζονται από παιδιά. Και αφού έκαναν το πέρασμά τους από τα εστιατόρια της Γαλλίας «με αστέρια Michelin και όχι» αποφάσισαν πως ήρθε η στιγμή να γυρίσουν στη χώρα που πρωτο-συναντήθηκαν για να ανοίξουν το δικό τους street food στέκι. Τι σερβίρουν; French… Tacos!
![atk_6075.jpg Τα French Tacos είναι ήδη μεγάλο food trend στο εξωτερικό](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6075.jpg)
![atk_6175.jpg Το Panam μόλις άνοιξε στη Σόλωνος](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6175.jpg)
«Επειδή μας έλειπαν τα French Tacos εδώ, είπαμε να τα φέρουμε μαζί μας. Είναι το αγαπημένο μας street food στη Γαλλία!», λέει ο Guillaume και μου δίνει μια ζουμερή tortilla με κοτόπουλο, σαλάτα και μια υπέροχη σος τυριού. Τα French Tacos δεν μοιάζουν τόσο με tacos, το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν με τη μεξικάνικη λιχουδιά είναι η tortilla, που τυλίγεται πάντως διαφορετικά – πιο πολύ μοιάζει με τροφαντό burrito. Ωστόσο, πρόκειται για μεγάλο food trend στο εξωτερικό, έχει ήδη δραπετεύσει από τα σύνορα της Γαλλίας κάνοντας την εμφάνισή του και σε άλλες χώρες. Ο Guillaume εξηγεί την ιστορία του: «Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα στη Lyon, που αναρωτήθηκε “γίνεται η Γαλλία, η χώρα της γαστρονομίας, να μην έχει το δικό της street food;”. Και κάπως έτσι έκαναν ένα mix από όλα τα street food της χώρας και έφτιαξαν τα French Tacos, που παρεμπιπτόντως είναι πάντα στον πληθυντικό: “tacos”, ποτέ” taco”».
![Guillaume Patelis και Baptiste Raffray Guillaume Patelis και Baptiste Raffray](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6057_0.jpg)
![Baptiste Raffray Baptiste Raffray](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6038.jpg)
Για να φτιάξεις το French Tacos σου όπως το θες, πρώτα επιλέγεις το μέγεθος: Medium (€6) με μία επιλογή σε κρέας, Large (€7,50) με δύο επιλογές σε κρέας ή Extra Large (€9,50) με τρεις επιλογές σε κρέας. Ύστερα διαλέγεις το κρέας. Θα βρεις τρυφερό κοτόπουλο, τέντερς (δηλαδή το παραφίλετο του κοτόπουλου που πανάρεται και τηγανίζεται), Cordon Bleu, κιμά και Μεργκέζ (καυτερό λουκάνικο με μπαχαρικά από την Αλγερία ή το Μαρόκο, που όπως μου λένε τα παιδιά το τρώνε πολύ στη Γαλλία). Υπάρχει και μία χορτοφαγική επιλογή με μπιφτέκι λαχανικών από αρακά, πιπεριές, καρότο και καλαμπόκι. Στη συνέχεια διαλέγεις γαρνιτούρα: σαλάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, καλαμπόκι ή ελιές χωρίς έξτρα χρέωση ή μπέικον, αυγό, τηγανητά κρεμμύδια, τσένταρ, πιπεριές μανιτάρια ή φέτα με +0,50€. Τέλος, διαλέγεις τη σάλτσα σου, θα βρεις 10 διαφορετικές. Πέρα από όλα αυτά, όμως, αυτό που ποτέ δεν λείπει από ένα French Tacos είναι οι τηγανητές πατάτες και η σος τυριού. «Η σος τυριού», λέει ο Baptiste, «είναι τόσο διαδεδομένη στη Γαλλία που δεν αναγράφεται ποτέ στον κατάλογο. Επίσης το κάθε εστιατόριο έχει τη δική του συνταγή, κι εμείς φυσικά έχουμε τη δική μας. Δεν θα σου πω τι τυρί χρησιμοποιούμε, είναι το μυστικό μας!»
![atk_6042.jpg atk_6042.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6042.jpg)
![Από τα French Tacos δεν λείπουν ποτέ οι τηγανιτές πατάτες και οι σος τυριού Από τα French Tacos δεν λείπουν ποτέ οι τηγανιτές πατάτες και οι σος τυριού](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6048.jpg)
Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πάντως στην κουζίνα του Panam είναι premium, ενώ πολλά έρχονται απευθείας από τη Γαλλία. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από λαχταριστό και γενναιόδωρα χορταστικό. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και οι Γάλλοι που βρίσκονται στην Αθήνα για Erasmus. «Είναι καλύτερο από τα French Tacos της Γαλλίας!» δηλώνουν.
Εκτός από τα French Tacos θα βρεις επίσης χειροποίητα γλυκά με μειωμένη ζάχαρη που φτιάχνονται εδώ (μπορεί να πετύχεις από μους σοκολάτας μέχρι τιραμισού), ενώ για να συνοδεύσεις το γεύμα σου θα βρεις μπίρες και γαλλικά αναψυκτικά.
![atk_6192.jpg atk_6192.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6192_0.jpg)
![Το Panam έρχεται και σπίτι σου μέσω efood Το Panam έρχεται και σπίτι σου μέσω efood](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6170_0.jpg)
Όσο για την ονομασία Panam, αυτή κρύβει μια ακόμη ωραία ιστορία από πίσω της. Την αφηγείται ο Guillaume: «Panam είναι το Παρίσι στη γαλλική αργκό, αλλά είναι μια λέξη πολύ διαδεδομένη, ακόμη και η γιαγιά μου τη χρησιμοποιεί. Στις αρχές του 20ού αιώνα πολλοί Γάλλοι έφυγαν για να δουλέψουν στον Παναμά. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, φόραγαν όλοι τα χαρακτηριστικά πλατιά καπέλα του Παναμά. Μπορούσες να τα δεις παντού! Έτσι οι Παριζιάνοι άρχισαν να λένε ότι το Παρίσι έγινε Παναμάς!».
![atk_6131.jpg Guillaume Patelis και Baptiste Raffray](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6131.jpg)
![atk_6144.jpg atk_6144.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_6144.jpg)
Σόλωνος 86, 6934119330, Instagram: @panam_athens, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 12.00-22.00, Και delivery μέσω efood
INFO
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.