- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Εύβοια: οι παραγωγοί της ελιάς οργανώνονται μετά τη μεγάλη φωτιά
Το μαύρο του τόπου μπορεί και πρέπει να αλλάξει
![giorgos-zarzonis.jpg giorgos-zarzonis.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/giorgos-zarzonis_2.jpg)
![Ελιές από τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Ροβιών Ελιές από τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Ροβιών](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2022/03/21/ok._img_6255.jpg)
Meet Your Makers: Βρεθήκαμε στην Εύβοια ένα χρόνο μετά την πύρινη καταστροφή με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος ανασυγκρότησης
Μέσα του Μάρτη και ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του κυρίου Σταύρου Μπένου, στην παρουσίαση του ελπιδοφόρου προγράμματος ανασυγκρότησης του τόπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Η ομάδα του Μπένου, μεθόδευσε ένα τριήμερο ανοιχτού διαλόγου με θεσμούς και πολίτες. Με το Πρώτο Παραδοτέο όλων των θεματικών μελετών, που φέρει τους καρπούς του μέχρι τώρα έργου, φαίνεται ότι αλλάζει το μαύρο του τόπου.
Και η δράση Meet Your Makers, αποδέχτηκε εννοείται την πρόσκληση για να συνδράμει στην όλη προσπάθεια, ακολουθώντας στα επόμενα επεισόδια παραγωγούς που έζησαν τον τρόμο της καταστροφής αλλά με χαμόγελο δέχτηκαν το κλικ της φωτογραφικής μου μηχανής.
![Στέφανος Βαλλής Στέφανος Βαλλής](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/ok._img_6162.jpg)
Ένας τόπος γεμάτος ελιά
Πρώτο ραντεβού αυτό με τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Ροβιών, που δημιουργήθηκε το 1981. Αφορμή της τότε ίδρυσης ήταν η δωρεά του ελαιώνα από την κόρη του Αντώνη Παπαδόπουλου, του ανθρώπου που δημιούργησε τον ελαιώνα των Ροβιών. Η Άννα Παπαδοπούλου προχώρησε σε δωρεά του ελαιώνα στους εργαζομένους μοιράζοντάς τον σε τεμάχια από 50 έως 100 στρεμμάτων, κίνηση που «έδεσε» 130 παραγωγούς. Ένας από αυτούς, ο Στέφανος Βαλλής, με συνάντησε στην Αγία Άννα. Στο μικρό του ψητοπωλείο ο ιδιοκτήτης Χρήστος μας φρυγάνισε πίτες στην παλιά σόμπα, ώστε να απλώσει καλύτερα η «Πάστα βιολογικής ελιάς Καλαμών» του συνεταιρισμού. Γεύση που αγγίζει το πικρό με μια λεπτή αίσθηση αγουρέλαιου στο τέλος.
![Πίτες στη σόμπα Πίτες στη σόμπα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/ok._img_6137.jpg)
![Πάστα βιολογικής ελιάς Καλαμών Πάστα βιολογικής ελιάς Καλαμών](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/ok._img_6253.jpg)
Συγκέντρωση, επεξεργασία, συσκευασία και εμπόριο επιτραπέζιες ελιές. Πες μου τι ακριβώς τυποποιείτε...
Ελιές Πράσινες και Καλαμών σε άλμη, γεμιστές με πιπεριά, με αμύγδαλο, με σκόρδο, λεμόνι, και την Πάστα Πράσινης Ελιάς και Καλαμών που μόλις δοκίμασες. Ναυαρχίδα μας είναι η κονσερβοποιημένη ΠΟΠ ελιά Καλαμών. Θέλω να τονίσω ότι ο συνεταιρισμός έχει μόνο εξαγωγική δραστηριότητα. Πουλάμε σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία και Βέλγιο».
Τι σημαίνει βιολογική ελιά για μένα σαν καταναλωτή; Μπορώ να την ξεχωρίσω κάπως έστω; Συνήθως κρατάω το σοφό ρητό που λέει πως ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός…
Και πολύ καλά κάνεις. Αν στην αντανάκλαση της ελιάς μπορείς να φτιάξεις τα μαλλιά σου, τότε μην τη βάζεις στο στομάχι. Υπάρχει ένα διάλυμα σιδήρου που τις κάνει όμορφες. Αυτό σαν τελευταίο στάδιο. Αλλά ο βιολογικός δικός μας τρόπος βγάζει την πίκρα της ελιάς με το αλάτι και όχι με φάρμακα. Από κει ξεκινάμε. Η διαδικασία παίρνει 9 έως 12 μήνες και οι ελιές ταλαιπωρούνται λίγο. Ωστόσο κρατάνε όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία και αυτό είναι το ζητούμενο. Με φάρμακα η ίδια διαδικασία απαιτεί μπορεί και ώρες…
![Ελιές από τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Ροβιών Ελιές από τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Ροβιών](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/ok._img_6242.jpg)
![Ελαιόδεντρο Ελαιόδεντρο](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/image_50460673.jpg)
Δέντρα σαν μαύρα γλυπτά
Για να περάσουμε λίγο τη συζήτηση από τις φλόγες. Άκουσα πριν τον Χρήστο να λέει ότι η Αγία Άννα είχε ελαιώνες από την τουρκοκρατία και επέζησε στην κατοχή λόγω των δέντρων. Φέτος σαν ψητοπωλείο αγόρασε λάδι για πρώτη φορά.
Πολύς κόσμος έπαθε το ίδιο. Αλλά ξέρεις δεν είναι μόνο η άμεση ζημιά που έκανε η φωτιά. Άλλαξε και την ισορροπία του τόπου, αφού ο κόσμος αναγκάζεται να φύγει και έτσι έχουμε και έλλειψη σε εργατικά χέρια. Έχουμε να χειριστούμε πάνω από 1000 στρέμματα ελαιώνα και είμαστε συνολικά 120 μέλη. Και το πρόβλημα μεγαλώνει αφού έτσι κι αλλιώς οι νέοι απέχουν από τις καλλιέργειες. Σκέψου ότι ο πρόεδρος είναι στο τιμόνι από το 1981. Αυτό τα λέει όλα».
![ok._img_6232.jpg ok._img_6232.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/ok._img_6232.jpg)
Τι γίνεται με ένα δέντρο που καίγεται; Φωτογράφισα πολλά "μαύρα γλυπτά" αλλά και άλλα που δείχνουν διάθεση για ζωή.
Και εμείς τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν τα δέντρα. Το ότι καίγεται η κόμη τους δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος τους. Έχουμε ήδη πολλά που πετάνε νέα βλαστάρια. Το πρόβλημα βέβαια εστιάζεται στα δέντρα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Έχουμε ένα ΠΟΠ προϊόν, δεν γίνεται να "δανειστούμε" από αλλού ελιά. Βέβαια, ξαναλέω ότι είμαστε ακόμη σε αναμονή για την εξέλιξη που μπορεί να έχουν τα δέντρα.
![image_50401793.jpg Πάστα βιολογική πράσινης ελιάς με λιαστή ντομάτα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/image_50401793.jpg)
Λόγω της συνάντησης με την ομάδα του κυρίου Μπένου ρωτάω και κλείνω: πιστεύεις στη αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας μέσα από αυτά που ήδη έχεις ακούσει;
Ωραία η με χαμόγελο απάντηση του Στέφανου αφού κατάφερε στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλήσει για σχοινί: «Αν δεν πιστέψουμε όλοι όσα ειπώθηκαν θα πρέπει να καούμε με πετρέλαιο…».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.