Αυτές οι κότες «Από τον Χορτιάτη» τρώνε πρόπολη κάθε μέρα
Σε ένα αγρόκτημα έξω από τη Θεσσαλονίκη οι κότες ακολουθούν μια ιδιαίτερη διατροφή
Meet Your Makers: Βιολογικά αυγά, ελευθέρας βοσκής σε ένα κτήμα στον Χορτιάτη έξω από τη Θεσσαλονίκη
Κότα «Από τον Χορτιάτη» έκανε το χρυσό αυγό! Και πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού οι κότες του εν λόγω κτήματος τρέχουν ελεύθερες στο πράσινο του βουνού, τρώνε σιτηρά με αναμεμιγμένο λιναρόσπορο και όταν διψάσουν, πίνουν καθαρό νερό με… πρόπολη και ρίγανη (έβαλα τις τελίτσες που έζησα όταν άκουσα το τελευταίο);
«Θα ήθελα αλήθεια, να δω το ύφος του μελισσοκόμου την ώρα που σας παραδίδει πρόπολη για τις κότες…». Γέλασε και ο Γιώργος Κατσαβός, ο πρώτος από τους δύο δράστες της φάρμας. «Ισχύει αυτό που λες. Κάθε φορά που έρχεται μας λέει ότι λυπάται που η πρόπολή του πηγαίνει στο νερό για τις κότες. Αλλά ξέρεις… είναι όπως και στον άνθρωπο, ο φυσικός τρόπος για την ενίσχυση ανοσοποιητικού τους. Αντιβιοτικό όπως και ρίγανη. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο δεν είναι, αφού αυτά τα πτηνά συντηρούν την οικογένεια μας. Άρα χαλάλι τους!».
Κάποια στιγμή, όταν κρατούσες την κότα στα χέρια της είπες να είναι ήρεμη. Θα ακουστεί χαζό. Σε γνωρίζουν οι κότες;
«Ό,τι ταΐζεις σε γνωρίζει. Ναι, με γνωρίζουν όλες οι κότες στο πτηνοτροφείο γιατί εγώ έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Τις ταΐζω, τις καθαρίζω, τους βάζω νερό, άρα λογικό είναι να με γνωρίζουν. Από τις πρώτες μέρες που ήρθανε στο πτηνοτροφείο σαν πουλάδες χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα μόλις λίγων ημερών, ώστε να με μάθουν. Τώρα με το που μπαίνω μέσα στο πτηνοτροφείο τρέχουν στα πόδια μου γιατί ξέρουν ότι θα τις περιποιηθώ. Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια προσωπική σχέση αφού υπάρχει η καθημερινότητα μεταξύ μας. Ξέρουν την ώρα που θα βγούνε έξω κι ότι το απόγευμα, μόνο με μια φωνή κι όχι με κυνηγητό, πρέπει να μπουν μέσα. Και για μένα πριν συμβεί όλο αυτό ήταν κάπως αδιανόητο, άρα εύλογη η απορία σου».
Από την πολυεθνική στον Χορτιάτη
Είσαστε λοιπόν μια ανάσα από Θεσσαλονίκη και ο τόπος μυρίζει χωριό, σαν να λέμε κότες της γιαγιάς, για να το κάνω εικόνα. Πώς βρεθήκατε εδώ; Είχατε μνήμες αγροτικές ή πέσατε από το ψηφιακό συννεφάκι του you tube, που σας έδειξε βήμα-βήμα πώς η κότα έκανε το αυγό;
«Εντάξει μνήμες είχαμε αλλά από απόσταση. Εγώ για όλη τη μέχρι τώρα ζωή μου δούλευα σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με φάρμακα. Μόνιμη ένταση για 365 μέρες το χρόνο. Ο Χορτιάτης επιλέχθηκε αρχικά ώστε να ζήσουμε καλύτερα σαν οικογένεια, να φύγουμε από το κέντρο, να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής μας και να μεγαλώσουν τα παιδιά σε ένα χωριό, που όμως είναι και εύκολα προσβάσιμο από την πόλη».
Πέρα από την, ομολογώ, ιδιαίτερη διατροφή, τι άλλο καινοτόμο βρίσκουμε στη φάρμα σας;
«Νομίζω το γεγονός ότι δεν έχουμε ρίξει ποτέ άχυρο στις κότες όπως συνηθίζεται. Χρησιμοποιούμε βιολογικό πέλλετ, από άχυρο βέβαια, μια πιο οικολογική μέθοδο. Βιοδιασπώμενο υλικό που απορροφά όλες τις μυρωδιές καταρχάς αλλά και προσφέρει περισσότερη ζέστη τον χειμώνα στα πτηνά».
Αυγά ελευθέρας βοσκής και χειροποίητα ζυμαρικά
Γυρίζω στη Φένια Ιωαννίδου που έχει στο μεταξύ απλώσει όλες τις συσκευασίες στο τραπέζι για φωτογράφιση.
Σε γνώρισα γραφίστρια πριν 20 κάπου χρόνια. Μεγάλη στροφή...
«Είναι άλλος τρόπος ζωής. Μετακομίσαμε σε ένα καινούργιο περιβάλλον και αποφασίσαμε να κάνουμε μία επιχείρηση που να έχει σχέση με μία καλή διατροφή, με αγνά υλικά, έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με το καινούργιο τρόπο ζωής μας. Έτσι φτάσαμε να κάνουμε τη φάρμα μας με αυγά ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής που παρέχουν Ω3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό».
Η γραφιστική ξεχάστηκε;
«Δεν θα το έλεγα, γιατί εγώ ασχολούμαι με τη συσκευασία και την προώθηση των προϊόντων μας οπότε και είμαι ενεργό μέλος της. Πρέπει να πω ότι εκτός από τα αυγά παράγουμε και μια σειρά από ζυμαρικά όπως χυλοπίτες ολικής και μη, βίδες, στριφτάρι, κριθαράκι και τραχανά τα οποία και προωθούμε στην αγορά. Τα αυγά μας όπως και πολλά από τα ζυμαρικά, πάνε πόρτα-πόρτα. Εκτελούνται δρομολόγια τρεις φορές την εβδομάδα, όπου ο Γιώργος εξυπηρετεί απευθείας στους πελάτες. Όσο για τα ζυμαρικά μας διευκρινίζω, ότι εμείς βάζουμε τα υλικά και έχουμε την τελική ευθύνη του προϊόντος. Η κατασκευή και η παραγωγή των ζυμαρικών γίνεται σε μια μικρή οικοτεχνία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό μπορώ να πω…».
Φτάσαμε και στο εξαιρετικό και στο αποτέλεσμα, αφού στην ταβέρνα «Βάιος» στην άκρη του χωριού περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη. Ο οικοδεσπότης με τη βοήθεια της Χρύσας της γυναίκας του, μας ετοίμασε ένα πιάτο με χυλοπίτες των παιδιών, μανιτάρια και κόκκινη σάλτσα. Πρέπει να πω ότι τα ζυμαρικά ήταν έτοιμα σε τρία μόλις λεπτά. Αυθεντική, χωριάτικη γεύση στα ζυμαρικά με το έντονο κίτρινο χρώμα. Τι άλλο να ζητήσω από ένα αυγό;
Πού βρίσκουμε τα προϊόντα «Από τον Χορτιάτη»;
Για τη Θεσσαλονίκη η παράδοση γίνεται στο σπίτι. Για την υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από το site και το Facebook.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.