- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
7 στέκια που αγαπάμε στη Θεσσαλονίκη
Σάντουιτς, μαμαδέ φαγητά, ψαγμένη κουζίνα, μεζέδες και κοκτέιλ
7 αγαπημένα γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης: Thess Bao, To Ελληνικό, Father, Δέκα τραπέζια, Τρεις μαζί, Ο Πύργος, Ζύθος Ντορέ
Μένοντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Λώρη Μαργαρίτη με Στρατηγού Καλλάρη, στην περιοχή δηλαδή με τις δυο ντουζίνες μαγαζιά μέσα σε ένα στρέμμα όλο κι όλο, ή αλλιώς τη γειτονιά που επισκέπτεται ο περισσότερος κόσμος στο κέντρο για φαγητό (τόσο επισκέπτες της πόλης, όσο βέβαια και ντόπιοι, εδώ πάνω δεν υπάρχουν «τουριστικά» εστιατόρια και ταβέρνες), δεν γίνεται παρά να μάθεις καλά τις γαστρονομικές τους προτάσεις και, με την πάροδο του χρόνου, να ξεχωρίσεις αυτά που σου ταιριάζουν περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η παρακάτω δεν είναι επ’ ουδενί μία εξαντλητική λίστα, καθώς δεν είμαστε και ειδικοί. Πρόκειται απλώς για κάποια από τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε εμείς, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους ευτυχείς πελάτες, οπότε ξέρουμε καλά και από πρώτο χέρι πως έχουν πολύ-πολύ σοβαρούς λόγους να είναι το καθένα τους από τα πρώτα στην κατηγορία του. Όλοι οι Θεσσαλονικείς τα ξέρουν επίσης καλά. Οι εκτός πόλεως επισκεφτείτε τα όποτε ανεβείτε στα μέρη μας.
Ακριβώς στο σπίτι μας άνοιξε πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, το δεύτερο Thess Bao της πόλης, καθώς είχε κάνει τρομερή εντύπωση στην Καλαποθάκη, προς το λιμάνι, και έπρεπε σαφώς να επεκταθεί. Είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο μπορεί να γευτεί κανείς στον χώρο των «σάντουιτς», μιας και το παραδοσιακό ψωμάκι μπάο (παραδοσιακό της Άπω Ανατολής, αλλά ζυμωμένο με χαλκιδικιώτικα αλεύρια) είναι απολύτως ξεχωριστό, πάντα ολόφρεσκο, πάντα μοναδικά αφράτο, με μια λεπτή γλυκύτητα που συντροφεύει άψογα όλες τις γεύσεις — ενώ βέβαια αυτά που μπορείς να επιλέξεις για «μέσα» είναι πολλά, ένα κι ένα και με συγκλονιστικά ντρέσινγκ. Από τραγανές γαρίδες και πανσέτα BBQ με σουσάμι, μέχρι pulled pork με μαύρη μπίρα και μέλι, αλλά και μία ποικιλία βέγκαν γεύσεων — είναι πολλά, τα βρίσκεις πάντα, ενώ κάθε μέρα υπάρχουν και τέσσερα ή πέντε έξτρα πιάτα. Must οι πατάτες που προσφέρονται σε μια ευφάνταστη ποικιλία γεύσεων — το μυστικό είναι να τις πάρετε για «τη μέση», σαν σαλάτα, μέχρι να καταλήξετε σ’ αυτήν ή αυτές που προτιμάτε. Πολύ καθαρό μαγαζί, πολύ ευγενικό προσωπικό, πολύ αυστηροί με τους ελέγχους, εξαιρετική ποιότητα χώρου (η κιμπάρικη ανακαίνιση του μαγαζιού, που πριν ήταν μπαρ, κράτησε πολλούς μήνες, ίσως και χρόνο). Κάντε μια αμαρτωλή χάρη στον εαυτό σας και πάρτε και μια Thess Bao μπουγάτσα για το τέλος, θα σας πιάσουν τα κλάματα — πρόκειται περί αριστουργήματος. Καλαποθάκη 3, 2310235225
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Τις αμέσως επόμενες μέρες ανοίγει και τρίτο κατάστημα: στην Αθήνα, στο Σύνταγμα!
Ακριβώς απέναντι, Λώρη Μαργαρίτη με Στρατηγού Καλλάρη, είναι το πιο βασικό ουζερί του κέντρου: εδώ θα πάτε θέλετε δεν θέλετε — αν και δεν ξέρουμε κάποιον που να μη θέλει. Το Ελληνικό είναι μια πραγματικά σπουδαία μοντέρνα ταβέρνα που τα έχει όλα. Οι επιλογές σε κρέας και ψάρι είναι άπειρες, τα υλικά είναι όλα ποιοτικότατα και φρέσκα όσο δεν πάει, οι γεύσεις τέτοιες που δεν θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις ποιο είναι το δικό σου Τοπ-10 ούτε μετά από πέντε και έξι επισκέψεις. Εξ ου και φροντίστε, τουλάχιστον την πρώτη φορά, να είστε όσο μεγαλύτερη παρέα γίνεται, για να παραγγείλετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Εδώ τρώτε ελληνικώ τω τρόπω, δηλαδή τσιμπολογώντας από όλα τα πιάτα. Από μαραθοτυροπιτάκια, παντζαροσαλάτα και ταλαγάνι-λουκούμι, μέχρι γίγαντες με σύγκλινο Μάνης, ντολμαδάκια, οσπριάδα και σκουμπρί στη σχάρα, και από αγιορείτικη τηγανιά και κεμπάπ γιαουρτλού σε παραδοσιακά και αγαπημένα κεφτεδάκια στη σχάρα ή σε μια άψογα ψημένη σπαλομπριζόλα, το μενού είναι απλώς ατελείωτο. Επιλέξτε ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα γούστα σας, αλλά και… στην τύχη, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να πέσετε έξω. Όμως θα καθίσετε —αν το προτιμάτε— έξω, καθώς όλο τον χειμώνα το προαύλιο, αυτό το μεγάλο πεζοδρόμιο που μοιάζει με πεζόδρομο, είναι καλά περιφραγμένο με κομψά αντιανεμικά πάνελ, ενώ οι θερμάστρες εξωτερικού χώρου κάνουν άψογη δουλειά. Οι άνθρωποι του μαγαζιού είναι ακούραστοι, γελαστοί, εξυπηρετικότατοι και ευγενικοί, και θα σας καθοδηγήσουν τέλεια στα βαθιά τού μενού. Ο ιδιοκτήτης δεν χάνει ευκαιρία (και δυστυχώς είχαμε αρκετές τέτοιες στη διάρκεια της καραντίνας…) για μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις με βαψίματα, μικροαλλαγές και έξτρα καθαριότητα, ενώ η πρόσφατη ανακαίνιση έγινε κυριολεκτικά εκ βάθρων — αλλάχτηκαν ακόμη και τα πατώματα. Με δυο λόγια: η #1 επιλογή ταβέρνας στο κέντρο. Στρατηγού Καλλάρη 9, 2310250210
Δίπλα του, λίγο πιο κάτω στη Στρατηγού Καλλάρη, είναι το Father, το καφέ-μπαρ που προμηθεύει με έναν από τους καλύτερους εσπρέσο της πόλης όλο το κέντρο (τα χαρακτηριστικά rainbow χαρτονένια κυπελλάκια του είναι σήμα-κατατεθέν της γειτονιάς και τα βλέπεις παντού) αλλά ταυτόχρονα και ένα meeting point που, αν δεν το έβλεπες με τα ίδια σου τα μάτια, δεν θα πίστευες πόσο κόσμο μπορεί να συγκεντρώσει. Τέσσερα-πέντε μικρά τραπεζάκια με «παγκάκια» αντί για καρέκλες φιλοξενούν τους καθημένους, ενώ οι υπόλοιποι —και είναι πολλοί— θα σταθούν όρθιοι με έναν καφέ ή ένα κοκτέιλ στο χέρι. Κανείς δεν παραπονιέται στο Father. (Εκτός από τον μπαρίστα, όταν του παραγγέλνουν, «Οne blond double chocolate macchiato with mocha praline»). Η μουσική είναι προσεγμένη και πολύ «προσωπική» (στο πατάρι του μαγαζιού υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βινύλια, και άλλωστε το πλήρες όνομα του χώρου είναι Father Coffee & Vinyls), οι άνθρωποι ευγενικοί και χαμογελαστοί, και απολύτως επαγγελματίες, τα ποτά άψογα, και οι ώρες που μπορείς να βρεθείς εκεί πραγματικά πολλές: από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Δεν υπάρχει πρωινό ή μεσημεριανό επαγγελματικό ραντεβού που να το κάναμε αλλού. Στρατηγού Καλλάρη 9, 2310241922
Λίγο πιο κάτω και απέναντι, πάντα στη Στρατηγού Καλλάρη, είναι τα θρυλικά πλέον Δέκα Τραπέζια του σεφ και συνιδιοκτήτη Μανώλη Παπουτσάκη. Εκεί πηγαίνεις για να παραδοθείς στις γεύσεις ενός ιδιαίτερου, ή μάλλον ΠΟΛΥ ιδιαίτερου φαγητού, που βασίζεται στη γαστρονομική παράδοση του τόπου αλλά με ένα άγγιγμα τέτοιο που το απογειώνει. Δεν νομίζουμε ότι θα βρείτε παρόμοια πιάτα πουθενά αλλού. Μιλάμε για μία γαστρονομική πρόταση τρομερά υψηλού επιπέδου και σπιρτόζικης ποικιλίας (πάνω από 20 πιάτα συνολικά), είτε όταν βασίζεται σε απλές ιδέες και συνδυασμούς (αγριόχορτα με τσακιστές πράσινες ελιές, αίφνης), είτε σε κάτι πιο σύνθετο (ασκολίμπροι, γλυκοκολοκύθα, πορτοκάλι, ραπανάκι, ρεβίθια, κύμινο, ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι, ένα πιάτο μαγεία), είτε αφορά ένα συνοδευτικό πιάτο είτε στα κυρίως, που όμως και πάλι είναι για τη μέση: ζυγούρι βραστό με κρέμα τραχανά, γλυκιά πάπρικα και πρόβειο γιαούρτι, παστός τηγανητός μπακαλιάρος με τσιγαριαστά χόρτα και αυγά ορτυκιού, αρνίσια κεφτεδάκια συνοδευμένα με ρεβιθόκρεμα κύμινο κάρι, λάδι καυτερής πάπρικας, κουτσομούρα με κρέμα αγκινάρας και μπάμιες τουρσί, γαύρος μαρινάτος με σταμναγκάθι τουρσί, καυτερή πιπεριά, αγκινάρα και ραπανάκι… Οι επιλογές στο κρασί είναι πάρα πολλές (πάνω από 50 με 60 καλά διαλεγμένες ετικέτες), όπως και στα τσίπουρα και τη ρακή. Ο Μανώλης Παπουτσάκης με τους άπειρους φαν (πολύ καλά γνωστός βέβαια ήδη από το Χαρούπι, του οποίου είναι επίσης συνιδιοκτήτης) δεν σταματά να ψάχνει, να ανακαλύπτει, να εκπλήσσεται και να μας εκπλήσσει. Στρατηγού Καλλάρη 4, 2310251010
Στο παράλληλο με τη Στρατηγού Καλλάρη στενάκι, προς τη μεριά του λιμανιού, την οδό Μοργκεντάου, θα βρείτε το μαγέρικο Τρεις μαζί. Πρόκειται κυριολεκτικά για μαγέρικο, ένα εστιατόριο με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, «μαμαδέ» προτάσεις αλλά με νοστιμιά που δύσκολα ίσως έβρισκες ακόμα και στην κουζίνα της μαμάς σου. Μενού με σταθερές αξίες, και προτάσεις που προστίθενται και εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή —γραμμένες όλες με ωραία γράμματα στον μαυροπίνακα του πεζοδρομίου. Δουλεύει Δευτέρα με Παρασκευή και ταΐζει όλο τον κόσμο στο κέντρο — ή έστω όσους προλάβουν από τις 12 ως τις 6 το απόγευμα να καθίσουν σε ένα από τα όμορφα τραπέζια του εσωτερικού χώρου ή να περάσουν από τον χώρο για να πάρουν πακέτο. Ξεκινώντας από τα λαδερά εποχής και τις σούπες (η κοτόσουπα είναι Κόλαση), από έναν μοσχοβολιστό μουσακά ή από ένα παραδοσιακό παστίτσιο ή (έκπληξη!) ένα παστίτσιο λαχανικών, και περνώντας σε ένα αρχοντικό μπούτι κοτόπουλο με πιλάφι, σε μια μερίδα από ένα αρχετυπικό κοκκινιστό μοσχαράκι ή στο συγκλονιστικό χοιρινό με λάχανο, δοκιμάζοντας τα μοναδικά σαρμαδάκια, τις φιλεταρισμένες σαρδέλες φούρνου με λεμόνι ή τις γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης (όχι γιαλαντζί αλλά με κιμά), η κουζίνα των κοριτσιών που έφτιαξαν αυτό το συγκλονιστικό μαγαζί (είναι αδελφές) θα σας κατακτήσει με την απλότητα, τη γνώση της παράδοσης και αυτό που πολύ εύκολα λέμε (αλλά δύσκολα συναντάμε) μεράκι. Πεντακάθαρο μαγαζί, εξονυχιστικός πλην ευγενέστατος έλεγχος των πιστοποιητικών, δεν υπάρχει περίπτωση παρά να τα βρείτε όλα άψογα. Θα ξαναπάτε, και θα ξαναφάτε. Μην πείτε όχι στο γλυκό του κουταλιού που θα σας τρατάρουν στο τέλος. Αν τύχετε στο ώριμο σύκο γλυκό, θα σκεφτείτε στα σοβαρά πως όλα τα γεύματα έπρεπε διά νόμου να τελειώνουν έτσι. Μοργκεντάου 1, 2310279444
Ο Πύργος, λίγο πιο μακριά από τα υπόλοιπα, στο παρκάκι απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στην Τσιρογιάννη, είναι ένα παραδοσιακό καφενείο, που, προσθέτοντας τα τελευταία χρόνια κουζίνα με ολοένα και μεγαλύτερη ποικιλία στις επιλογές, εκτοξεύτηκε στο γαστριμαργικό διάστημα της πόλης και έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα ουζερί σε όλο το κέντρο: όπου «περιζήτητο» σημαίνει ότι τα καλοκαίρια απλώς δεν βρίσκεις ούτε άδεια… καρέκλα τις ώρες αιχμής, ακόμη και αν δεν παίζει ο Άρης στις τηλεοράσεις. Ο κατάλογός του με τους μεζέδες είναι ατελείωτος, τα ψαρικά του μοσχομυρίζουν θάλασσα, τα τηγάνια του έχουν το πιο καθαρό λάδι που μπορείς να φανταστείς, και τα κρεατικά του είναι απλώς ποίημα. Είτε σουτζουκάκια και κεφτέδες επιλέξεις, είτε θράψαλα και γαύρο, είτε σαρδέλα και μπακαλιάρο σκορδαλιά, είτε μύδια σαγανάκι με ή χωρίς καυτερή πιπεριά, είτε κολοκυθοκεφτέδες και φάβα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος όλα τα πιάτα θα έχουν περαστεί με ψωμί και θα έχουν γλειφτεί. Τίποτε δεν μένει εδώ. Προτιμήστε τσίπουρο (πάντα άνευ!), ή μια καλή μπίρα, υπάρχουν πολλές επιλογές. Το προσωπικό είναι το πιο κεφάτο της πόλης (θα το διαπιστώσετε από την πρώτη στιγμή), η εξυπηρέτηση, παρά τον πολύ κόσμο, άψογη και εξαιρετικά γρήγορη, και το γλυκό στο τέλος (θεϊκή σοκολατόπιτα που λιώνει στο στόμα —να ’ταν κι άλλη— και λουκουμάδες το καλοκαίρι, δίπλα στους πελώριους ανεμιστήρες που αντικαθιστούν τα θερμαντικά μανιτάρια της εποχής) πραγματικά αξέχαστο. Καταπληκτικό περιβάλλον βέβαια, ένας από τους πιο παραδοσιακούς πεζόδρομους της πόλης, με εκπληκτική θέα και εντελώς «μέσα» στα πράγματα. Στρατηγού Τσιρογιάννη 3, 2310285492
Σήμα-κατατεθέν του κέντρου, αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης, ο Ζύθος-Ντορέ κουβαλά με άνεση πολλή ιστορία στους τοίχους, στις κατσαρόλες και στα τραπέζια του. Από το 1995 στην Τσιρογιάννη (αλλά ήδη από το 1990 στα Λαδάδικα, καθώς υπήρξε η πρώτη μπιραρία στη Θεσσαλονίκη), στον χώρο του θρυλικού καφέ Ντορέ απέναντι από τον Λευκό Πύργο και φάτσα με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έχει ταΐσει άπειρο κόσμο — και εξακολουθεί να το κάνει πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα τώρα με την ίδια φιλόξενη διάθεση. Μία από τις πιο κλασικές και σίγουρες επιλογές για τους επισκέπτες της πόλης, και μια από τις «σταθερές» των Θεσσαλονικέων, κάθε εποχή. Εδώ γίνονται συναντήσεις, ριγιούνιον, δείπνα αποφοίτησης, γεύματα εργασίας ή απλά τραπέζια, γιατί ο χώρος είναι κατεξοχήν φιλόξενος, επαγγελματικός και —ναι— μερακλίδικος. Αλλά και τα πιάτα ένα κι ένα: τα κεμπάπ Ζύθος σε πίτα με σάλτσα γιαουρτιού, πάπρικα, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι, τη χοιρινή καπνιστή με πουρέ γλυκοπατάτας, το τυλιχτό κοτόπουλο με μανιτάρια, γραβιέρα και βυζαντινή σάλτσα ροδιού, την καπνιστή μελιτζάνα με πιπεριά Φλωρίνης, καρύδι και φέτα, τους πρασοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού, τα ντολμαδάκια της Μαριάννας και τις σπιτικές τηγανητές πατάτες, δύσκολα θα τα βρεις κάπου αλλού. Εννοείται πως υπάρχει επαρκέστατος κατάλογος κρασιών, αλλά μάλλον θα επιλέξετε μία από τις βαρελίσιες μπίρες που προσφέρονται, ή κάποια από τις φρέσκες και τις premium — εδώ άλλωστε θα βρείτε και πολλές επιλογές από ελληνικές μικροζυθοποιίες, οπότε τολμήστε το. Στρατηγού Τσιρογιάννη 7, 2310279010
Ελπίζουμε να σας ανοίξαμε την όρεξη. Ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί τρομερά από την πανδημία και χρειάζεται τη στήριξή μας. Θα επανέλθουμε και με άλλα μαγαζιά της γειτονιάς. Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.