- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![giorgos-zarzonis.jpg giorgos-zarzonis.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/giorgos-zarzonis_2.jpg)
![69708.jpg 69708.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2022/02/05/69708.jpg)
Meet Your Makers: O Αριστείδης Αμαραντίδης εκτρέφει Wagyu στη φάρμα του στη Δράμα
Όχι και τόσο τυχαία, το αυτοκίνητό μας βρέθηκε την Παρασκευή στο χωριό Βώλακας της Δράμας. Χτισμένο στα πόδια του Φαλακρού στα 830 μέτρα υψόμετρο απολαμβάνει τη θέα των κορυφών. Χιονισμένο τοπίο και ένας ήλιος που σε έκανε να μη θες να κλειστείς μέσα. Το «κακό» από την πλατεία ξεκίνησε. Ήταν μια ομάδα ντόπιων, που από τις έντεκα πίνανε τσίπουρα και ψήνανε κρεατικά του χωριού στην πλατεία. Δε λες όχι σε μια τέτοια πρόταση…
![Ο χιονισμένος Βόλακας Ο χιονισμένος Βώλακας](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/volakas_img_5355_7.jpg)
Στο Αλώνι του κυρ Θανάση, ταβέρνα από τις λίγες, έγινε η προγραμματισμένη μονομαχία με τον κρεατοπαραγωγό -βαριά λέξη για τον συγκεκριμένο- Αριστείδη, που τα τελευταία χρόνια «πλούτισε» τη Φάρμα Αμαραντίδη στη Δράμα με τα ιαπωνικά μοσχάρια Wagyu. Ο «αντίπαλος» κρατούσε tomahawk 180 ημερών, ένα μάτι σπαλομπριζόλας με πάνω από 20 εκατοστά κόκαλο, μπριζόλα T-Bone 60 ημερών και μπιφτέκια φτιαγμένα από καθαρό κρέας, χωρίς ίχνος μπαχαρικού. Μόνο αλάτι για να αφήσει όλη τη απόλαυση ελεύθερη να τρέξει στο στόμα μας. Απίστευτες γεύσεις και αρώματα από κρεατικά με την υφή… λουκουμιού! Ο Αριστείδης τα έψησε μόνος του. Όλη του τη ζωή την αφιέρωσε σε αυτή τη δουλειά που κάνει, στα αλήθεια, με πολλή όρεξη.
![Αριστείδης Αμαραντίδης Αριστείδης Αμαραντίδης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/drama_kreopolis_img_5511.jpg)
![kreopolis_mg_5389.jpg kreopolis_mg_5389.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/kreopolis_mg_5389.jpg)
Σκέφτομαι ότι τα κρέατα που πουλάει δεν είναι ό,τι και πιο συνηθισμένο. Τον ρωτάω πώς αντιμετωπίζει η πόλη τα δικά του τα «περίεργα»: «Η αλήθεια είναι αυτή καταρχάς. Ωστόσο υπάρχει αρκετός κόσμος που πες έχει εκπαιδευτεί, πες βρήκε τη διέξοδο, τώρα έρχεται στοχευμένα στο κρεοπωλείο. Δε λείπουν βέβαια και οι περίεργοι, που δεν μπορούν να κατανοήσουν ούτε την παλαίωση του κρέατος, ούτε την τιμή του».
«Πες μου για έναν περίεργο πελάτη…».
«Ήταν μια κυρία που έκοψε για ώρα βόλτα στη βιτρίνα και παρακαλούσα να μην μπει. Μπήκε και ζήτησε κρέας νουά και παλαιωμένο. Μετά ζήτησε να αφαιρέσω λίγο από δω το λίπος και λίγο από κει, ενώ επέμεινα ότι εκεί κρύβεται η γεύση. Στο τέλος αφού ψιλοκατέστρεψα τα κομμάτια με τον τρόπο που τους φέρθηκα, τα πήρα στα χέρια και τα πέταξα στον κάδο. Ήταν παραγγελιά των 70 € που αρνήθηκα να πουλήσω».
![Αριστείδης Αμαραντίδης Αριστείδης Αμαραντίδης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/magiko_img_5384.jpg)
«Είσαι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εκτρέφει μοσχάρια Wagyu. Προφανώς και δεν είναι κάτι τόσο απλό».
«Καταρχάς Wa σημαίνει ιαπωνικό και Gyu μοσχάρι. Εξαιρετικό κρέας επειδή ακριβώς έχει πολύ ενδομυϊκό λίπος. Εκεί καταλαβαίνεις ότι κρύβεται και η νοστιμιά του. Βέβαια το ζώο είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται ειδική διατροφή και πολλή φροντίδα».
Όλη η κουβέντα δεν στάθηκε εμπόδιο σε πιρούνια και μαχαίρια που έδωσαν τα ρέστα τους στο μεγάλο τραπέζι. Πρώτη φορά νομίζω έφαγα χωρίς την ελάχιστη προσθήκη του οποιουδήποτε μυρωδικού. Και τι να κάνει το φτωχό αρωματικό σε αυτές τις γεύσεις…
![drama_kreopolis_img_5542.jpg drama_kreopolis_img_5542.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/drama_kreopolis_img_5542.jpg)
«Η ωρίμανση του κρέατος πολλαπλασιάζει τα αρώματά του. Ωριμάζει σαν το φρούτο και αποκτάει μια πολυπλοκότητα που δεν συναντάς αλλιώς. Μιλάμε για κρέας με σάρκα μαλακή και υπέρμετρα γευστική. Τολμώ να πω ότι είναι για επιλεγμένους ουρανίσκους», λέει και πάλι ο Αριστείδης.
«Και η όλη διαδικασία είναι που διπλασιάζει ή τριπλασιάζει την τιμή του;».
«Και αυτό. Αλλά σκέψου ότι το κρέας όσο παλιώνει χάνει την υγρασία του, άρα χάνει σε βάρος. Επιπλέον χρειάζεται κατά διαστήματα να καθαρίζουμε κάποια κομμάτια του που μαυρίζουν με αποτέλεσμα να έχουμε κι άλλη μείωση του κρέατος. Όλα αυτά μαζί εννοείται ότι αλλάζουν την τιμή».
Το γνωστό από προηγούμενο άρθρο «Μέλι της Αρκούδας» έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι. Το άρωμα του πεύκου επέλεξε ο Αριστείδης για να μας κάνει ένα παιχνίδι συνδυασμένο με το κρασί Perpetuus Nico Lazaridi.
![drama_kreopolis_img_5532.jpg drama_kreopolis_img_5532.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/drama_kreopolis_img_5532.jpg)
Στο παιχνίδι μπήκε και ο Θεόφιλος Κομνηνός με τα πολύ ιδιαίτερα μανιτάρια του. Δεν δέχτηκε να φωτογραφηθούν παρά μόνο τα δάχτυλα του που κρατούσαν μία συστάδα από κίτρινα γκουρμέ πλευρώτους. Τραγανά με φρουτώδη αρώματα στο μαγείρεμα. Το δεύτερο μανιτάρι που δοκιμάσαμε ήταν ένα Cyclocybe aegerita, ιδιαίτερα σαρκώδες και αρκετά νόστιμο. Με τον Θεόφιλο βέβαια ορίσαμε ένα ραντεβού για την άνοιξη, γιατί χρειάζεται αρκετή κουβέντα για τη δουλειά που κάνει πάνω στο μανιτάρι και στο κυνήγι της τρούφας στο οποίο επιδίδεται. Σας κρατάω έκπληξη το γευστικό ταξίδι του Θεόφιλου!
![kreopolis_img_5457.jpg kreopolis_img_5457.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/kreopolis_img_5457.jpg)
Facebook: Dry Ager κρεοπωλείο Αμαραντίδη
Τηλ. 2521033159, 6944603772.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.