Μακαρόνια με κιμά: 5 εστιατόρια που τα φτιάχνουν τέλεια
Ο ορισμός του comfort food έχει τα μυστικά του
Άλ3ξ – The fresh pasta bar, Ella, Cupola, Mailo’s, Άνετον: Εδώ θα φας τα τέλεια μακαρόνια με κιμά
Έχω καταλήξει ότι τα μακαρόνια με κιμά δεν είναι φαγητό, αλλά ψυχοθεραπεία. Μοιάζουν με τεράστια, παρηγορητική αγκαλιά (αυτό που λέμε «ο ορισμός του comfort food») και μετά από δυο-τρεις πιρουνιές δεν καλοθυμάσαι τι είναι αυτό που σε απασχολούσε πριν λίγο. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως γιατί μας θυμίζουν τη μαμά μας, ίσως πάλι γιατί αυτή η παχύρευστη κόκκινη σάλτσα πάνω από ένα βουνό ζυμαρικών μαζί με μια γενναία δόση τριμμένης παρμεζάνας είναι για πολλούς η απεικόνιση της ευτυχίας. Ε, λοιπόν, τα παρακάτω εστιατόρια μαγειρεύουν αυτή την «ευτυχία» απλώς τέλεια:
Άλ3ξ – The fresh pasta bar
Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του Κολωνακίου, στην Πλατεία Δεξαμενής, το pasta bar της Άλεξ Βασιλάτου καταλαμβάνει ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα κι όμως είναι στέκι. Τι κι αν είναι λιλιπούτειο; Στα τηγάνια του στριφογυρίζει μερικές από τις πιο λαχταριστές μακαρονάδες της πόλης, με ολόφρεσκα ζυμαρικά και σάλτσες με γαργαλιστικό άρωμα. Ανάμεσά τους και η θρυλική πια “Classics” δηλαδή λινγκουίνι με κιμά με κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα Reggiano και γιαούρτι. Καταφθάνει στο τραπέζι σου ζουμερή και μερακλίδικη, ένα αχνιστό ποίημα. Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι, 210 3644142
Ella
Η κουζίνα της παινεμένης Νένας Ισμυρνόγλου, σεφ στο εστιατόριο Ella επί της Μητροπόλεως, είναι τόσο πληθωρική όσο και το χαμόγελό της. Μόνο εκείνη θα μπορούσε να φτιάξει την τέλεια παραλλαγή της υπέρτατης μακαρονάδας με κιμά. Στον κατάλογο θα τη βρεις ως «Παπαρδέλες Ραγού»: με ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, μοσχομυριστά βότανα και μια πλούσια σάλτσα μετσοβόνε που πραγματικά απογειώνει το πιάτο. Την παραγγέλνεις σπίτι σου μέσω Wolt ή την ευχαριστιέσαι στα τραπεζάκια με θέα τον πεζόδρομο της Πετράκη. Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 210 3315547
Cupola
Ωραίο και κομψό ιταλικό στο Παγκράτι που φημίζεται για τις πίτσες του όμως και οι μακαρονάδες του δεν πάνε πίσω! Οι φρέσκες tagliatelle που περιχύνονται με μια καυτή κόκκινη σάλτσα από ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού είναι απλά… μια οπτασία! Τις απολαμβάνεις στα ηλιόλουστα τραπεζάκια του μικρού πεζόδρομου ή σπίτι σου μέσω Wolt. Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211 4117444
Mailo’s
Έκανε χαμό με το που άνοιξε γιατί, αν και σερβίρει τα μακαρόνια του σε χάρτινα κυπελλάκια για απόλαυση στο χέρι, η pasta του δεν είναι καθόλου «πρόχειρη». Τουναντίον! Πλάθεται εδώ καθημερινά από την αρχή, το ίδιο και οι σάλτσες που την αγκαλιάζουν. Σε μακαρόνια με κιμά θα βρεις το κλασικό “Beef Ragu” (σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, λιωμένο σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με μυρωδικά), αλλά και το “Confused Pastitsio”, δηλαδή σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά με κρεμώδη μπεσαμέλ τυριών! Πατριάρχου Ιωακείμ 39, Κολωνάκι, 210 7210177
Άνετον
Η κλασική μακαρονάδα με κιμά που ονειρεύεσαι τα βράδια της λιγούρας. Πλούσια σαλτσούλα με κιμά, ντομάτα, καρότο και σκόρδο, μακαρόνι βρασμένο ολόσωστα. Έχει €8, θα τη βρεις στον κατάλογο του delivery και ίσα που θα την προλάβεις γιατί κάπου εκεί το μεσημέρι την προτιμούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα γύρω γραφεία! Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 210 8066700
Υ. Γ1. Για την οικονομικότερη μακαρονάδα με κιμά της Αθήνας βρες τον Kiriko (Κωλέττη 9, Εξάρχεια). Πολύ τίμια για μόλις €3!
Υ.Γ2. Φυσικά και έχουμε την ιδανική συνταγή για τέλεια μακαρόνια με κιμά. Θα τη διαβάσεις εδώ, μαζί και όλα τα μυστικά της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.