- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Garden Tales: σπιτικές μαρμελάδες από κήπο
Μυρωδάτες μαρμελάδες που φτιάχνονται φρούτο-φρούτο, στις πλαγιές της Ανατολικής Μακεδονίας
Garden Tales: πεντανόστιμες, χειροποίητες μαρμελάδες από την Καβάλα
Η Κατερίνα Καψελιδάκη είναι η ψυχή των “Garden Tales”: σε εκδρομές με τον άντρα της στα ορεινά χωριά του Παγγαίου, στις εξοχές γύρω από τη Δράμα και την Καβάλα, κι ενώ θαύμαζε τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα πράσινα τοπία και την άγρια (βορειο-ελλαδίτικη) φύση, της ήρθε η ιδέα να φτιάξει μαρμελάδες. Γιατί της ήρθε αυτή η ιδέα και όχι κάποια άλλη, άγνωστο. Πάντως μας βγήκε σε καλό γιατί έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, και το αποτέλεσμα είναι... οι μαρμελάδες “Garden Tales”. Χειροποίητες, με εποχικά φρούτα, φιλοτεχνούνται βαζάκι το βαζάκι από γυναικείους συνεταιρισμούς – ο Συνεταιρισμός Γυναικών των Κοκκινογείων Δράμας διαλέγει βερίκοκα, βατόμουρα, λεμόνια, πορτοκάλια και φράουλες από μικρούς παραγωγούς, και τα φτιάχνει μαρμελάδες. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές γιαγιαδίστικες συνταγές, δικές τους και από τα γύρω χωριά, οι γυναίκες κλείνουν μέσα στα βαζάκια όλο το άρωμα των βουνών και τα φρούτα ξεχειλάνε από γεύση… κήπου.
Η εταιρεία είναι μικρή, με τέσσερα μόνιμα άτομα στο προσωπικό, φανταστείτε. Συνεργάζεται με δέκα μικρούς παραγωγούς και από τον νέο χρόνο θα προστεθούν δύο μελισσάδες στους συνεργάτες. Βασίζονται στο εποχικό φρούτο και φτιάχνουν 2.500-3.000 βαζάκια το χρόνο, σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις, με άλλες τρεις να ετοιμάζονται. Εννοείται τα πάντα είναι βιολογικά, χωρίς χημικά, συντηρητικά και πρόσθετα, η κάθε γιαγιά μένει κατευχαριστημένη με τις μαρμελάδες της. Η διαδικασία παρασκευής μιας μαρμελάδας κρατάει περίπου δύο μέρες και εκτός από το σάιτ της “Garden Tales”, οι τέλειες, αρωματικές, τραγανές, όχι-πολύ-γλυκές, φρουτένιες και γενικότερα καταπληκτικές μαρμελάδες διατίθενται στα πωλητήρια του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» και στο Σπίτι του Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα.
Διάβασα για τα “Garden Tales” στην Καβαλιώτικη εφημερίδα «Πρωινή» - ένα άρθρο του foodblogger/δημοσιογράφου Στάθη Χαρπαντίδη. Ο Στάθης το ψάχνει πολύ το θέμα, ανακαλύπτει πάντα πράγματα σχετικά με φαγητό, εστιατόρια και τρόφιμα που είναι σούπερ - σε όποιο φαγάδικο με έχει στείλει, δεν αφήσαμε ούτε ψίχουλο, παραλίγο να φάμε και το τραπέζι. Χάρη σε αυτόν ανακάλυψα την Κατερίνα, και εντυπωσιάστηκα με τις μαρμελάδες της… όπως και με την ίδια, που είναι σεμνό κορίτσι, παρά την επιτυχία των προϊόντων της. Οι μαρμελάδες της είναι τόσο υπέροχες που τρώγονται με το κουτάλι μέσα από το βαζάκι και σου φτιάχνουν τη διάθεση, ειδικά αν δεν σε έχει πάρει κανένας πρέφα ότι τις καβάντζωσες όχι μόνον για χειμωνιάτικα μπρέκφαστ, αλλά και ως αντι-καταθλιπτικά…
“Garden tales”, Π. Μελά 8, Αμυγδαλεώνας, Καβάλα, 6978770538, www.gardentales.gr, info@gardentales.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.