- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Fika: Σαν να πίνεις καφέ στη Σουηδία αλλά βρίσκεσαι στην Αθήνα
Χειροποίητα κρουασάν και specialty καφές στο νέο coffeeshop της Ακρόπολης.
![123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg 123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg)
![Fika Athens Fika Athens](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/22/fika1.jpg)
Fika: Χειροποίητα κρουασάν και specialty καφές στο νέο coffeeshop της Ακρόπολης
Αν έχεις επισκεφτεί κάποιο coffee shop Σκανδιναβικής χώρας, τότε, μπαίνοντας στο Fika, στην περιοχή της Ακρόπολης, θα αισθανθείς πως μεταφέρεσαι για λίγο στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Στα καθαρά μικρά μαγαζιά τους με το λιτό desing και με τους ξανθούς ξύλινους πάγκους πάνω στους οποίους οι τσαγιέρες και τα κεραμικά v60 με τα λευκά τους φίλτρα, ετοιμάζουν μοσχοβολιστούς καφέδες που ζεσταίνουν το είναι, ενίοτε και την καρδιά όσων τα επισκέπτονται.
![Fika Athens Fika Athens](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/fik.jpg)
Το Fika Athens που άνοιξε πολύ πρόσφατα, πήρε το όνομά του από την σουηδική λέξη “fika” που αποδίδεται ως «μια στιγμή μέσα στην μέρα για να αδειάσει κάποιος το μυαλό του, πίνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα». Ουσιαστικά το «fika» δεν είναι τίποτε άλλο από το διάλειμμα για καφέ που κάνουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, όμως ενδεικτικό της σημασίας που έχει ο καφές για την καθημερινότητα των Σουηδών είναι πως το διάλειμμα για καφέ δεν είναι απλώς μια μικρή συνήθεια, αλλά είναι πλήρως ενταγμένο στην εργασιακή ζωή των Σουηδών. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι εταιρείες της Σκανδιναβικής χώρας που έχουν θεσπίσει ως υποχρεωτικά όχι ένα, αλλά δύο διαλείμματα για «fika» στα οποία προωθείται η αντάμωση με φίλους για κουβέντα, καθώς θεωρείται πως έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα των εργαζομένων.
Η ιδιοκτήτρια του Fika, η Ιφιγένεια Ζάχου μπήκε στο νόημα της σκανδιναβικής φιλοσοφίας μετά από μια επίσκεψή της στην Κοπενχάγη. Εκεί εμπνεύστηκε το δικό της μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, ως ένα χώρο που κανείς μπορεί να κάνει “slow down” από την πολύβουη πραγματικότητα της πόλης μαζί με καφέ και κρουασάν. Στο εσωτερικό του μίνιμαλ χώρου με τα ουδέτερα χρώματα σε βάζει μια μεγάλη μπλε σιδερένια πόρτα. Σε κάθε γωνιά και μια αλοκάσια, ένας φίκος ή μια μονστέρα μέσα σε όμορφα κεραμικά κασπό και ξύλινα καλάθια.
![Fika Athens Fika Athens](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/fika2.jpg)
![Fika Athens Fika Athens](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_8884_2_1.jpg)
Το κρουασάν όμως πως προέκυψε; Η ίδια είναι baker, που για χρόνια μαθήτευε στον εμβληματικό φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι έχοντας ειδίκευση στα κρουασάν και το προζύμι. Έτσι στο Fika παρασκευάζει και προσφέρει όχι ένα αλλά 9 διαφορετικά ήδη κρουασάν με μεθόδους αργής ωρίμασης που χρειάζονται τρεις μέρες για να τελειοποιηθούν και να περάσουν στο ψήσιμο. Καθημερινά στις 5.30 το πρωί φρεσκοφουρνίζονται κλασικά κρουασάν, ρολάκια κανέλας και καρδάμου (με ζύμη όμως από κρουασάν), κρουασάν με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, μέχρι κρουασάν με crumble μήλου, φιστίκι ή και αλμυρά με χειροποίητη μπεσαμέλ (oι τιμές τους παίζουν από 2 έως 3 ευρώ περίπου). Εκτός από αυτά ψήνονται ψωμάκια μπριος που γεμίζονται με γαλένι (κρητικό κρεμώδες τυρί) και σπιτικές πίκλες ή τοστάδες με παστράμι και ρόκα. Τα βλέμματα τραβάει πίσω από το τζαμαρία το «καμμένο» cheesecake- αυτό που εξωτερικά μοιάζει να έχει «αρπάξει» αλλά μέσα είναι πολύ κρεμώδες και τρυφερό.
![Fika Athens Fika Athens](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/fika.jpg)
![Fika Athens Fika Athens](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/fika3.jpg)
Οι λιχουδιές συνοδεύονται φυσικά με specialty καφέ, ένα blend της Κudu από Βραζιλία, Κολομβία και Σαλβαδόρ υψόμετρου 1100 με 2.000 μέτρα, με οξύτητες, γεύσεις από κίτρο, κακάο και καραμέλα και αρώματα καρυδιού και μανταρινιού, σύμφωνα με την περιγραφή του.
Το λιλιπούτειο Fika ενδείκνυται κυρίως για take away εκτός αν βρει κανείς κενό τον μικρό πάγκο του ξυλουργού με τις καρεκλίτσες μπροστά στο παράθυρο, ιδανικό για να πίνει καφέ και να χαζεύει το ψιλόβροχο έξω τις χειμωνιάτικες μέρες.
Fika Athens: Βούρβαχη 6-Ακρόπολη- καθημερινά 08.00-16.00
@fikaathens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.