- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![Paragon Brewery & Taproom Paragon Brewery & Taproom](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/17/20211206_210241.jpg)
Το Paragon στην Ηλιούπολη είναι το πρώτο μικροζυθοποιείο με δικό του taproom και σερβίρει υπέροχες craft μπίρες
Μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες παρακολουθώ: μακριά, ξύλινη μπάρα, πίσω της τα ποτήρια γεμίζουν ασταμάτητα με χρυσαφένια μπίρα. Παίζει ροκ, μια φωνή που τραγουδάει το ρεφρέν με πάθος υψώνεται, για λίγο, πάνω από τους άλλους ήχους. Η πραγματική σκηνή, όμως, είναι στημένη πίσω και πάνω απ’ όλα αυτά… Ένας γυάλινος τοίχος χωρίζει τη σάλα από το ζυθοποιείο. Μπορείς να το δεις φωτισμένο σε όλη του την αίγλη καθώς πίνεις την μπίρα σου, η οποία παρεμπιπτόντως παράχθηκε εδώ ακριβώς. Μισό μικροζυθοποιείο, μισό taproom, αυτό είναι το Paragon, που ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι βρίσκεται στην Αθήνα κι όχι σε κάποια πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης.
![267537620_1196563957784986_2370445085746962359_n.jpg 267537620_1196563957784986_2370445085746962359_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/267537620_1196563957784986_2370445085746962359_n.jpg)
Το Paragon έχει μόλις δέκα μέρες ανοιχτό. Και, όμως, τα βράδια είναι κιόλας γεμάτο. Έτσι συμβαίνει με τα καλά νέα: ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα. Και τι καλύτερο νέο από ένα ολοκαίνουργιο στέκι που σερβίρει φρέσκια, craft μπίρα; «Αυτή ήταν η ιδέα. Να μπει ο κόσμος μέσα στην παραγωγή, να έρθει σε επαφή με τον παραγωγό και να πιει μπίρα όπως πρέπει. Η φρέσκια μπίρα είναι αφιλτράριστη, απαστερίωτη και έχει ως περίοδο κατανάλωσης το πολύ ένα 6μηνο», λέει ο Γιάννης Ψιμούλης που μαζί με τη γυναίκα του, Ελευθερία Παπαδάκη, και τον αδερφό της Τάσο Παπαδάκη άνοιξαν το Paragon. Ρωτάω τον Γιάννη ποια είναι η υπεροχή της φρέσκιας μπίρας. Απαντά: «Η μπίρα όσο έρχεται σε επαφή με καινούργιες επιφάνειες, αναγκαστικά “θυσιάζει” κάποια αρώματα, οπότε κι εμείς προσπαθούμε από τη δεξαμενή ζύμωσης και ωρίμανσης να τα μεταγγίσουμε κατευθείαν είτε στο βαρέλι είτε σε κάποιο κουτάκι ή μπουκάλι. Αλλά και πάλι το κουτάκι ή μπουκάλι σε σχέση με το βαρέλι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, να αλλοιωθεί και να χαθούν τα αρώματα. Οπότε το βαρέλι είναι το πιο ασφαλές από όλα τα είδη εμβαρέλωσης και εμφιάλωσης».
![Από αριστερά: Γιάννης Ψιμούλης, Ελευθερία Παπαδάκη και Τάσος Παπαδάκης Από αριστερά: Γιάννης Ψιμούλης, Ελευθερία Παπαδάκη και Τάσος Παπαδάκης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_0251.jpg)
Ο Γιάννης είχε μανία με την μπίρα. Ξεκίνησε ως home brewer φτιάχνοντας τη δική του μπίρα στο σπίτι. Κατάλαβε ότι αυτό ήταν που ήθελε να κάνει σε αυτή τη ζωή, παράτησε τη δουλειά του στην τράπεζα και έγινε παραγωγός μπίρας στη Ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι. Έτσι γνώρισε και την Ελευθερία˙ είχε έρθει σε μια ξενάγηση που εκείνος έκανε στο ζυθοποιείο. Ο τρίτος της παρέας, ο Τάσος, κόλλησε με την craft μπίρα όταν ένα βράδυ γύρισαν τις μπιραρίες και άρχισε να δοκιμάζει καινούργιες μπίρες. Ξαφνικά όλα πήραν τον δρόμο τους. Λίγο αργότερα οι τρεις τους θα αποφάσιζαν να παράγουν τη δική τους μπίρα και να τη σερβίρουν στο δικό τους taproom.
![dsc_0062.jpg dsc_0062.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_0062.jpg)
![20211209_132902.jpg 20211209_132902.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/20211209_132902.jpg)
Το Paragon είναι η πρώτη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα που είναι ταυτόχρονα και taproom. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθήσεις όλη τη διαδικασία παραγωγής της μπίρας (σύντομα θα αρχίσουν και οι ξεναγήσεις) και αργότερα να την πιεις στο ποτήρι. Ο χώρος είναι από μόνος του εντυπωσιακός: ένα παλιό σιδηρουργείο που κράτησε τον industrial χαρακτήρα του. «Μήνες ψάχναμε το σωστό σημείο», μου λέει η Ελευθερία και συνεχίζει «Θέλαμε κάτι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει και το ζυθοποιείο και το taproom». Και τελικά βρήκαν κάτι το ιδανικό: 320 τ.μ. όλα δικά τους. Το καλοκαίρι θα ανοίξει και η ταράτσα για μπίρες με θέα.
![20211205_205440.jpg 20211205_205440.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/20211205_205440.jpg)
![268867180_237484638500208_4827092232558964465_n.jpg 268867180_237484638500208_4827092232558964465_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/268867180_237484638500208_4827092232558964465_n.jpg)
Προς το παρόν θα βρεις δύο craft μπίρες της Paragon: τη “Falifornia”, μια υπέροχη American Pale Ale και την «Άρρηκτος» που γίνεται σε συνεργασία με τη Ζυθοποιία Αναστασίου, μια American IPA σκέτο ποίημα! Υπάρχουν, όμως, κι άλλες μπίρες γιατί όπως λέει ο Γιάννης «Θέλουμε να συστήσουμε και την καλή δουλειά των άλλων συναδέλφων». Έτσι, θα βρεις ακόμα craft μπίρες από τη Mikonu Brewing Company, την κρητικιά Charma, τη Θεσσαλονικιά Snipa, την Αμερικάνικη Stone, την Αγγλική Vocation και τρεις ακόμα μπίρες από τη Ζυθοποιία Αναστασίου. Πέρα από αυτές τις 10 μπίρες, όμως, σύντομα η παραγωγή της ίδιας της Paragon θα αυξηθεί με στόχο να φτάσει τις 4-5 βασικές μπίρες ροής και από εκεί και πέρα να συστήνει κάθε εβδομάδα και μία καινούργια μπίρα. «Αυτό σημαίνει craft κουλτούρα», λέει και πάλι ο Γιάννης «να δοκιμάζει ο κόσμος καινούργιες μπίρες». Κι αν ανάμεσα σε όλες αυτές τις μπίρες βρεις και εκείνη που δεν θες να αποχωριστείς, τότε αυτή θα εμφιαλώνεται μπροστά σου για να την πάρεις μαζί φεύγοντας.
![dsc_0228.jpg dsc_0228.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_0228.jpg)
Υπάρχουν επίσης κρασιά από το οινοποιείο Σεμέλη στη Νεμέα, στο πρόγραμμα είναι διάφορα event με street food λιχουδιές, ενώ με τον καινούργιο χρόνο το Paragon θα αποκτήσει και τη δική του κουζίνα. Κάτι μου λέει ότι η Αθήνα μόλις βρήκε το επόμενο στέκι της…
Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, 6981947030, Fb: @paragonbrewery, Instagram: @paragonbrewerysouthathens, ανοιχτά Τρίτη με Κυριακή: 17.00-01.30, Δευτέρα κλειστά
INFO
To Paragon είναι το πρώτο ζυθοποιείο με taproom στην Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις την μπίρα σου στον ίδιο χώρο όπου παράγεται!
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.