- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τι ψωνίζουμε 50 γρ. μανιτάρια porcini ξερά ● 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες ● 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο ● 2 σκελίδες σκόρδο ● 2 κ.σ. ελαιόλαδο ● 300 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio) ● 1 ποτήρι (175 ml) άσπρο ξηρό κρασί ● 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου ● μαϊντανό ● 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ● 1-2 κ.σ. τυρί gorgonzola ή 25 γρ. βούτυρο ● πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Ξεπλένουμε τα porcini, τα βάζουμε σε μπολ με ζεστό νερό (20΄), τα βγάζουμε και τα πιέζουμε ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, τα ψιλοκόβουμε. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ το νερό από τα μανιτάρια, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το κατακάθι, και λιώνουμε σ’ αυτό τον κύβο. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (5΄). Ρίχνουμε τα porcini και το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 3-4΄, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 2΄ και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και σιγά-σιγά το μισό ζωμό από το μπολ μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και κάθε φορά που το ρύζι απορροφάει το υγρό προσθέτουμε κι άλλο έως ότου μαγειρευτεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την gorgonzola ή το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί». Σερβίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και στολίζουμε με μαϊντανό.
Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας λένε ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν φανατικοί «μανιταροφάγοι». Οι Φαραώ ήταν τόσο παθιασμένοι με τα μανιτάρια, που τα ανακήρυξαν τροφή για τους ευγενείς και απαγόρευαν στους θνητούς να τα αγγίζουν. Πολλοί αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι τα μανιτάρια έκρυβαν μυστικές δυνάμεις που τους έκαναν υπεράνθρωπους. Συχνά στην ιστορία τα δηλητηριώδη μανιτάρια αποτέλεσαν μέσο διάπραξης εγκλημάτων. Παρά τους κινδύνους, οι Γάλλοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το άρωμα των μανιταριών και τα καλλιεργούσαν σε ειδικές σπηλιές.
● Side dishes tip Σαλάτα με ρόκα και φύλλα παρμεζάνας
● Go Healthy tip Αντί για έτοιμους κύβους βράστε λαχανικά ή κρεατικά και συντηρήστε το ζωμό στην κατάψυξη σε θήκες για παγάκια.
● Σκονάκι Αν δεν εξατμιστεί όλο το αλκοόλ, το ριζότο θα έχει «λασπωμένη» εμφάνιση. Το καλό ριζότο θέλει συνεχώς ανακάτεμα.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.