- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
![7395-16680.jpg 7395-16680.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/06/25/7395-16680.jpg)
Τι ψωνίζουμε 50 γρ. μανιτάρια porcini ξερά ● 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες ● 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο ● 2 σκελίδες σκόρδο ● 2 κ.σ. ελαιόλαδο ● 300 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio) ● 1 ποτήρι (175 ml) άσπρο ξηρό κρασί ● 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου ● μαϊντανό ● 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ● 1-2 κ.σ. τυρί gorgonzola ή 25 γρ. βούτυρο ● πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Ξεπλένουμε τα porcini, τα βάζουμε σε μπολ με ζεστό νερό (20΄), τα βγάζουμε και τα πιέζουμε ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, τα ψιλοκόβουμε. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ το νερό από τα μανιτάρια, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το κατακάθι, και λιώνουμε σ’ αυτό τον κύβο. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (5΄). Ρίχνουμε τα porcini και το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 3-4΄, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 2΄ και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και σιγά-σιγά το μισό ζωμό από το μπολ μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και κάθε φορά που το ρύζι απορροφάει το υγρό προσθέτουμε κι άλλο έως ότου μαγειρευτεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την gorgonzola ή το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί». Σερβίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και στολίζουμε με μαϊντανό.
Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας λένε ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν φανατικοί «μανιταροφάγοι». Οι Φαραώ ήταν τόσο παθιασμένοι με τα μανιτάρια, που τα ανακήρυξαν τροφή για τους ευγενείς και απαγόρευαν στους θνητούς να τα αγγίζουν. Πολλοί αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι τα μανιτάρια έκρυβαν μυστικές δυνάμεις που τους έκαναν υπεράνθρωπους. Συχνά στην ιστορία τα δηλητηριώδη μανιτάρια αποτέλεσαν μέσο διάπραξης εγκλημάτων. Παρά τους κινδύνους, οι Γάλλοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το άρωμα των μανιταριών και τα καλλιεργούσαν σε ειδικές σπηλιές.
● Side dishes tip Σαλάτα με ρόκα και φύλλα παρμεζάνας
● Go Healthy tip Αντί για έτοιμους κύβους βράστε λαχανικά ή κρεατικά και συντηρήστε το ζωμό στην κατάψυξη σε θήκες για παγάκια.
● Σκονάκι Αν δεν εξατμιστεί όλο το αλκοόλ, το ριζότο θα έχει «λασπωμένη» εμφάνιση. Το καλό ριζότο θέλει συνεχώς ανακάτεμα.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.