- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
![7393-16678.jpg 7393-16678.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/06/25/7393-16678.jpg)
Η Ρεσπέντζα άνοιξε γύρω στα μέσα του Ιούλη. Με εντελώς θαλασσινό όνομα (σημαίνει κουζινάκι πλοίου) και ακόμη πιο θαλασσινό κατάλογο. Πήγα τις προάλλες, βράδυ φθινοπωρινό Κυριακής, μέχρι και το Γκάζι ήταν σχετικά ήσυχο. Εντύπωση πρώτη και καλή το κτίριο που στεγάζεται, ένα κτίσμα τρίπατο, παλιό μεν που έχει εντελώς ανακαινιστεί δε και ζητάει δεύτερη ζωή, μοντέρνα αυτή τη φορά. Στο ισόγειο η πρώτη σάλα με κομψά έπιπλα και γήινους τόνους, στο μεσαίο η ανοιχτή κουζίνα, ο σεφ, οι βοηθοί του κι ένα μακρύ τραπέζι γι’ αυτούς που θέλουν πιο πριβέ καταστάσεις, στο τρίτο πάτωμα η ταράτσα φτιαγμένη με βιομηχανικής αισθητικής στοιχεία. Σ’ αυτή την ταράτσα που αξίζει πολλά καθίσαμε. Γλυκό και δροσερό αεράκι και μπροστά μας ο Λυκαβηττός, το Αστεροσκοπείο και οι κόκκινα φωτισμένες εγκαταστάσεις του Γκαζιού. Μαθαίνω ότι αυτή η προνομιακή ταράτσα θα λειτουργεί και το χειμώνα – πολύ θα μου άρεσε να ξαναέρθω εδώ με τη βροχή να πέφτει κι εγώ μέσα στα ζεστά να την απολαμβάνω.
Την κουζίνα του Ρεσπένζτα την «κινεί» ένα νέο παιδί, ο Βασίλης Σικαλιάς, και τα καταφέρνει περίφημα. Ξεκινήσαμε με ζεστά ψωμάκια κι ένα ντιπ – καθημερινά φτιάχνει κάτι διαφορετικό για να καλωσορίζει τους πελάτες, ήμασταν τυχεροί και μόλις είχαν παραλάβει φρέσκους αχινούς, τους απολαύσαμε με λάδι και λεμόνι σε πλούσια μερίδα. Παρότι η Ρεσπέντζα διαθέτει μεγάλα ψάρια για τη σχάρα, καθώς και γαρίδες, καραβίδες, θράψαλα, αστακό και μια μεγάλη γκάμα ψαρομεζέδων (όστρακα, σαρδέλες γούνα, γόνο καλαμαριού, χταπόδια), εμείς κινηθήκαμε στα πιο «δημιουργικά» πιάτα του σεφ. Πήραμε μια πράσινη σαλάτα με καραβίδες και μπαλάκια παρμεζάνας κομψή και νόστιμη, συνεχίσαμε με ξιφία μαριναρισμένο με λευκό ξίδι και συνοδεία πουρέ μελιτζάνας – πιάτο εξαιρετικό. Λίγο μετά πήραν φωτιά τα κουτάλια με μια σούπερ ψαρόσουπα πηχτή, με υπέροχα αρώματα, ξινούτσικη και με μια δόση από λάδι τρούφας από πάνω, συνδυασμός επικίνδυνος που όμως εδώ απέδωσε τα μέγιστα. Με το χέρι στην καρδιά, από τις πιο νόστιμες ψαρόσουπες που έχω φάει. Για κυρίως πιάτο μοιραστήκαμε δύο άτομα ένα φιλέτο από καλκάνι μαγειρεμένο όπως γλώσσα μενιέρ, με βούτυρο και λεμόνι, ήρθε με ωραία παρουσίαση κι ήταν πεντανόστιμο. Στα γλυκά αμαρτήσαμε και τα πήραμε όλα! Λουκουμάδες με σάλτσα μελιού και παγωτό κανέλα, σουφλέ σοκολάτας με παγωτό και τάρτα λευκής σοκολάτας με σπιτική μαρμελάδα, που ήταν και το καλύτερο. Μ’ αρέσει η Ρεσπέντζα, τα βρήκα όλα νόστιμα και καλομαγειρεμένα, μαθαίνω ότι παίρνουν ψάρια από Αμοργό, Κάλυμνο, Πάρο και Αίγινα, οι αχινοί τους ήταν φρεσκότατοι και πολύ τους ευχαριστηθήκαμε, η μουσική απαλή και ίσα που να ακούγεται, το σέρβις ενημερωμένο και ευγενέστατο, οι τιμές δεν σου παίρνουν το κεφάλι (περίπου € 35-40 χωρίς κρασί). Μαθαίνω τέλος ότι υπάρχουν 4-5 επιλογές για κρεατοφάγους, η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 30 περίπου καλές ελληνικές ετικέτες, σύντομα θα προστεθούν κι άλλες από το διεθνή αμπελώνα, από το τέλος του μήνα η Ρεσπέντζα θα σερβίρει Π/Σ/Κ και μεσημέρι, υπάρχει παρκαδόρος για να μην παιδεύεσαι.
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ευμολπιδών 24, Γκάζι, 210 3414.140
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.