Θεματα

Γιορτή πατάτας!

Φυσικά στη Νάξο, το Σάββατο 2 Αυγούστου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73903-149214.jpg

Η Νάξος, είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά μας. Δεν είναι τυχαίο που φέτος όλοι οι τουριστικοί οδηγοί, την προτείνουν ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης. Γιατί εκτός από την ομορφιά της, η Νάξος είναι ξακουστή και για τα προϊόντα της (τυριά, κρέατα, αλλαντικά) με τις πατάτες να κρατούν τα πρωτεία.

Οι πατάτες που φυτρώνουν στο νησί, οφείλουν την τόση νοστιμιά τους στο έδαφος του νησιού και τις μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες του. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τη δεκαετία του 1950, η Νάξος έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατοσπόρου της Ελλάδας και σήμερα η παραγωγή πατάτας του νησιού, εκτιμάται ότι φτάνει τα 8 εκατομμύρια κιλά ετησίως.

n

Γνωστοί για τα γλέντια τους οι Ναξιώτες, δεν θα μπορούσαν να μην γιορτάζουν τη γιορτή της πατάτας όπως της αξίζει. Έτσι, κάθε χρόνο στο νησί είναι η μεγαλύτερη γιορτή και το πιο νόστιμο γλέντι. Οι πεντανόστιμες πατάτες μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους: ψητές, ογκρατέν, στο φούρνο και όπως αλλιώς μπορείς να φανταστείς και προσφέρονται δωρεάν σε όλους. Μικροί και μεγάλοι τις απολαμβάνουν μαζί με μουσική και χορό, σε ένα γλέντι που κρατά μέχρι το πρωί.

Φέτος, η 5η Γιορτή πατάτας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Αυγούστου στην Αγία Άννα, στην περιοχή Αγίου Αρσενίου, το ιστορικό κέντρο πατατόσπορου της Νάξου.

Η εκδήλωση –που αναμένεται ότι θα προσελκύσει φέτος περίπου 3.000 άτομα-διοργανώνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), ενώ ο σεφ Στέλιος Κορρές θα μαγειρέψει με βάση την πατάτα και το κοινό θα διασκεδάσουν οι χορευτικές ομάδες Κουρνοχωρίου, Γλινάδου και Αγίου Αρσενίου. Το νησιώτικό γλέντι συνοδεύει το συγκρότημα του Βαγγέλη και Μιχάλη Κονιτόπουλου και ο Στάθης Κουκουλάρης (βιολί).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.