Eσύ ξέρεις τι είναι το χατσαπούρι;
Γεωργιανές τυρόπιτες, λαβάς και χινκάλι γνωρίζουν δόξες στο αθηναϊκό street food
![123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg 123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg)
![xatsapouri.jpg xatsapouri.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/06/xatsapouri.jpg)
Δοκιμάζουμε χατσαπούρι στους Γεωργιανούς φούρνους της Αθήνας
Κουβέντες από στόμα σε στόμα για θολωτούς φούρνους στα στενά της Κυψέλης, της πλατείας Βάθη και της Καλλιθέας μαζί με κάποια σκόρπια post στο instagram ήταν αρκετά για να μας κινήσουν την περιέργεια και να αναζητήσουμε κι εμείς το χατσαπούρι, την τυρόπιτα - σήμα κατατεθέν της Γεωργίας.
![Το χατσαπούρι είναι η γεωργιανή τυρόπιτα Το χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/chatsapuri.jpg)
Σημείο δοκιμής ορίστηκε το Emigrant στην Καλλιθέα και την οδό Φιλαρέτου 78 -ζήτημα να ξεπερνά τα 10τμ-, η μυρωδιά όμως της ζύμης που ψήνεται φτάνει αρκετά μέτρα. Στο εσωτερικό του το μάτι μας πέφτει κατευθείαν στο μεγάλο χτιστό φούρνο από πυρότουβλα που μοιάζει με πηγάδι και λέγεται τόνε. Στα τοιχώματά του ψήνονται πίτες και ψωμιά σε θερμοκρασία 350 βαθμών.
Ο κύριος Γιώργος με τη λευκή ποδιά και το ειδικό σκουφάκι του είναι ο φούρναρης που μας υποδέχεται. Μιλά πολύ σπαστά ελληνικά, παρόλα αυτά μας εξηγεί πως το διάσημο χατσαπούρι είναι ουσιαστικά τυρόπιτα που γίνεται στον παραδοσιακό γεωργιανό φούρνο και υπάρχει σε κάθε σπίτι της πατρίδας του.
![O φούρναρης ανοίγει 180 γραμμάρια για κάθε πίτα προσπαθώντας να μην έχει πολύ αλεύρι και το δουλεύει με τα χέρια του με απίστευτη ταχύτητα Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/image00029.jpg)
![Οι πίτες γεμίζονται με τυρί ή σπανάκι, πατάτα, κιμά, κοτόπουλο, μανιτάρι ή φασόλια Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/image00011_1.jpg)
Το ζυμάρι αποτελείται από αλεύρι, νερό μαγιά και αλάτι, συνταγή που έμαθε από την μητέρα του η οποία μια στο τόσο έφτιαχνε τις πίτες και στο τηγάνι όπως μας είπε. Ανοίγει 180 γραμμάρια για κάθε πίτα προσπαθώντας να μην έχει πολύ αλεύρι, το δουλεύει με τα χέρια του με απίστευτη ταχύτητα και έπειτα το γεμίζει με τυρί ή σπανάκι, πατάτα, κοτόπουλο, κιμά, μανιτάρι ή φασόλια που τα προτιμούν πολύ οι γεωργιανοί και διάφορα άλλα υλικά- τίποτα κατεψυγμένο. Χατσαπούρι (khachapuri) όμως λέγεται μόνο αυτό με την τυρένια γέμιση. Αποτελείται από ένα γεωργιανό ειδικό τυρί, που λέγεται Imeruli (από την ομώνυμη περιοχή της Γεωργίας), είναι αλμυρό, λιπαρό και …τσιχλώδες, θυμίζει κασέρι και το προμηθεύεται από μια συμπατριώτισσα του που το παρασκευάζει στην Πάτρα. Η εναλλακτική βερσιόν του είναι το khachapuri acharuli που περιλαμβάνει και αυγό.
![Στα τοιχώματά του τόνε ψήνονται πίτες και ψωμιά σε θερμοκρασία 350 βαθμών. Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/toe.jpg)
Όταν ετοιμαστεί η γέμιση, ο χτιστός φούρνος ανάβει, πυρώνει και το χατσαπούρι ψήνεται μόλις μέσα σε λίγα λεπτά στην πλαϊνή του επιφάνεια (σε 6 λεπτά βγαίνουν 13 τεμάχια). Ο κύριος Γιώργος κάνει ένα γρήγορο ακροβατικό και σχεδόν εξαφανίζεται στο εσωτερικό του κάθε φορά που πρέπει να κολλήσει ένα από αυτά για να ψηθεί. Όταν ετοιμαστούν τα τραβάει επάνω με τσιμπίδες ενός μέτρου. Εκτός όμως από τις πίτες ο κόσμος επισκέπτεται τους γεωργιανούς φούρνους και για το παραδοσιακό τους ψωμί, το λαβάς που θυμίζει πλακουτσωτές λαγάνες. Εδώ στην Καλλιθέα το πουλούν για ένα ευρώ τα 700 γραμμάτια.
![Ο κύριος Γιώργος κάνει ένα γρήγορο ακροβατικό και σχεδόν εξαφανίζεται στο εσωτερικό του κάθε φορά που πρέπει να κολλήσει ένα από αυτά για να ψηθεί. Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/psiatsapoyri.jpg)
![Όταν ψηθεί το ψωμί το τραβάει επάνω με τσιμπίδες ενός μέτρου. Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/tone.jpg)
Στο Πίτες της Κολχίδας, Φωκίωνος Νέγρη 15, τα λαβάς σερβίρονται πολλές φορές με μαριναρισμένο κρέας σε σουβλάκι που ψήνεται κι αυτό στο τονε. Το τοποθετούν πάνω στις φρατζόλες λαβάς μαζί με χοντροκομμένο κρεμμύδι και ρόδι και είναι η εναλλακτική τους πρόταση σε όποιον θέλει να κάνει ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα από το να φάει απλά μια πίτα.
![Αποτελείται από ένα γεωργιανό ειδικό τυρί, που λέγεται Imeruli Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/image00035.jpg)
Στην ίδια λογική και οι βαρκούλες, τα παραγεμισμένα πεινιρλί με μπέικον, βιολογικό λουκάνικο και τυριά. Η κυρία Μάγια όμως, η γυναίκα πίσω από τον φούρνο φημίζεται για τη σπεσιαλιτέ της, το χινκάλι (Khinkali.) Θυμίζει το ποντιακό Μαντί και πρόκειται για πουγκάκια από χειροποίητη ζύμη που βράζουν με χοιρινό κιμά και κρεμμύδι στο εσωτερικό τους. Τρώγονται όσο ακόμα αχνίζουν και μάλιστα με το χέρι- τα κρατάς από την κορυφή τους-επειδή είναι γεμάτα με ζεστό ζωμό που το πιρούνι θα τρυπήσει και θα χυθεί. Η κυρία Μάγια επιμένει πως το κόλπο σε αυτό το φαγητό είναι να κάνεις μια μικρή δαγκωνιά στην γωνίτσα του πουγκιού ώστε να ρουφήξεις τον ζωμό και όταν στραγγίξει να το κάνεις μια μπουκιά για να γευτείς τον κιμά με την ζύμη. Εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει να είσαι και λίγο μερακλής για να τα απολαύσεις γιατί η γεύση τους θυμίζει κατά πολύ αυτή του πατσά μέσα σε ζύμη.
![Το χινκάλι θυμίζει το ποντιακό Μαντί και πρόκειται για πουγκάκια από χειροποίητη ζύμη που βράζουν με χοιρινό κιμά και κρεμμύδι στο εσωτερικό τους. Χατσαπούρι](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_1_1_3.jpg)
![Σουβλάκι πάνω σε φρατζόλες λαβάς Λαβάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail-_2_1.jpg)
Τα ζυμαρένια καλούδια σε αυτόν τον φούρνο συνοδεύονται από ένα πολύ γλυκό αναψυκτικό με πράσινο, σχεδόν φωσφοριζέ χρώμα που θυμίζει κάπως την γκαζόζα και έχει βάση του το εστραγκόν ή το αχλάδι.
Φωτογραφίες: ΑTHENS VOICE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.