- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Thallon, όταν το ελαιόλαδο που τρως σε γιατρεύει
Έχει υπέροχη γεύση αλλά και προστατευτικές της υγείας ιδιότητες
![evagelia-zarzoni.jpg evagelia-zarzoni.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/evagelia-zarzoni.jpg)
![Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης, οι δημιουργοί του Thallon Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης, οι δημιουργοί του Thallon](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/11/26/img_7172_ok.jpg)
Meet Your Makers: o Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Thallon στην Ορμύλια Χαλκιδικής
Πριν λίγους μήνες, πες το και δώρο, μου έδωσε ο πατέρας μου ένα μπουκάλι λάδι. Με συμβούλεψε μάλιστα να μην το ξοδέψω στο φαγητό αλλά να πίνω μια κουταλιά τη μέρα. Για λάδι, ήταν πολύ ιδιαίτερο το μπουκάλι. Λευκό, με μινιμαλιστική προσέγγιση και τη φράση “HEALTH CLAIM”. Πιο χαμηλά τα γράμματα ψιθύριζαν το όνομά του: “Thallon”. Μακριά από το γνωστό σε όλους μας μπουκάλι λαδιού, το αγουρέλαιο που ευλαβικά κρατούσα στα χέρια μου έμοιαζε περισσότερο με ακριβό άρωμα. Άνοιξα το μπουκάλι και το άρωμα που ελευθερώθηκε με έκανε να πιστέψω ότι πρώτη φορά μύριζα λάδι. Έντονο και εθιστικό! Χρώμα ανοιχτό πράσινο που στραφτάλιζε. Γεύση φρουτώδης και πιπεράτη με μια ευγενική ισορροπία ανάμεσα στο πικρό και το πικάντικο.
![Αγουρέλαιο Το αγουρέλαιο Thallon](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_7139.jpg)
![H σειρά Thallon H σειρά Thallon](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_7199_ok.jpg)
Λευκό μπουκάλι και αρχαίο όνομα
Και όλα αυτά μαζί με έφεραν στην Ορμύλια Χαλκιδικής, στον τόπο που μεγάλωσαν οι δημιουργοί του. Συνάντησα τον Δημήτρη και Ανδρέα Τσικούρη στο χώρο της τυποποίησης. Και μόνο από το καθαρό βλέμμα τους ένιωσα οικειότητα. «Γιατί λευκή συσκευασία σε ένα προϊόν που μας έχει συνηθίσει στο πράσινο»; Ο Ανδρέας απάντησε πρώτος: «Το λάδι απαγορεύεται να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Το λευκό αντανακλά το φως οπότε και λειτουργεί σαν φίλτρο προστασίας. Έτσι δεν καταστρέφονται τα αρώματα και οι ιδιότητές του». Να κάτι απλό που δεν θα σκεφτεί ποτέ κανείς από μόνος του. «Και το όνομα από πού προέρχεται;» ρώτησα. Ο Δημήτρης πήρε τον λόγο: «Το βαφτίσαμε Thallon γιατί στα αρχαία ελληνικά είναι το νέο, το αγνό βλαστάρι της ελιάς, και έτσι κάνει εικόνα το ψηλής ποιότητας αγουρέλαιό μας». Έτσι πάει. Ένα καλό προϊόν συνήθως κρύβει ενδιαφέρον πίσω απ’ το όνομα του! Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από καλλιτέχνες.
![Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_4612.jpg)
Η Χονδρολιά και οι αμπελώνες των παπούδων
Ο Δημήτρης και ο Ανδρέας καταρχάς είναι δίδυμοι. Είναι χρόνια μουσικοί, στην πορεία τους, έχουν βρεθεί σε live σκηνές με γνωστούς καλλιτέχνες. Είχαν δικό τους ωδείο από το 1997 έως και το 2014 και μετά από αυτό φτάσανε στην εταιρεία με ηχητικά συστήματα που διατηρούν μέχρι και σήμερα. «Πως φτάνει ένας μουσικός να ασχολείται με τη γη»;
![Μάζεμα ελιάς Μάζεμα ελιάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_7049_ok.jpg)
![Διαλογή ελιάς Διαλογή ελιάς](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dji_0520_ok.jpg)
«Πάντα η ελιά ήταν το δέντρο της οικογένειας. Αλλά δεν ήταν αυτό που μας έκανε να την ακολουθήσουμε. Το 2015 ένα συγγενικό πρόσωπο αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Ήταν η αιτία να ψαχτούμε για τη διατροφή. Έτσι διαβάσαμε για το αγουρέλαιο και τις ιδιότητές του. Και επειδή το πιστέψαμε, αρχίσαμε και τα πειράματα με τους καρπούς από τους ελαιώνες των παππούδων μας.» Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι δοκιμές αυτές με τη συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου. Και έγιναν πολλές αναλύσεις μέχρι να βγει το λάδι αυτό στην αγορά το 2019. Το Thallon προέρχεται από την ποικιλία Χονδρολιά Χαλκιδικής και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές. Επιδρά θετικά στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, την αντιμετώπιση φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζει τον οργανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ. Και όλα αυτά με 20 μόλις γραμμάρια την ημέρα. Κάτι ήξερε ο πατέρας μου...
![Χονδρολιά Χαλκιδικής Χονδρολιά Χαλκιδικής](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_7151_1.jpg)
![Thallon Thallon](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_7016_ok.jpg)
Το ταξίδι θέλει μουσική
Το ταξίδι της ελιάς ήταν πολύ δύσκολο και απαιτητικό. «Με μεγάλο κόπο συλλέξαμε ορθές πληροφορίες για την καλλιέργεια, αφού οι παραγωγοί μάθαιναν από τους παππούδες τους. Εμείς διαβάσαμε βιβλία, βρήκαμε ανθρώπους με ειδικότητα σε αυτό, κάναμε πολλές μελέτες μέχρι να βρούμε εκείνο που αναζητούσαμε στο προϊόν». Και εγώ έμαθα από τα δυο αδέρφια ότι η συλλογή και ελαιοποίηση γίνονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, προκειμένου να είναι «από το κλαδί» στην παραγωγή οι ελιές. Και το φοβερό είναι πως επέλεξαν να την κάνουν στην Κόρινθο, εκεί βρήκαν τα μηχανήματα που ταιριάζουν στην παραγωγή τους. Ταξιδεύουν εξακόσια χιλιόμετρα μετά από μια δύσκολη μέρα συλλογής, για να κάνουν την ελαιοποίηση σε οικολογικό ελαιοτριβείο χωρίς καμία προσθήκη νερού. Στο δρόμο για την Κόρινθο η ώρα περνάει ευχάριστα και γρήγορα με μουσική, μου είπαν. «Βγάζουμε πολλές φορές κιθάρα ή μπουζούκι και ο ένας μας παίζει μουσική στη διαδρομή». Το κλείσιμο της συνάντησης έγινε σε μια ταβέρνα κοντά στο χωριό. Ο Ανδρέας ζήτησε όλα τα πιάτα αλάδωτα για να προσθέσουμε εμείς το Thallon. Και τα πιάτα έφεραν ποτήρια, και τα ποτήρια έφεραν κιθάρα και μπουζούκι. Όμορφη εμπειρία, σαν όλα εκείνα τα ωραία, που κρύβουν μέσα τους τη μουσική.
![img_1158_ok.jpg img_1158_ok.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_1158_ok.jpg)
Info:
Ψακούδια Χαλκιδικής, 6946842571, info@thallon.gr, Facebook: @thallonoliveoil, Instagram: @thallonoliveoil
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.