- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Thallon, όταν το ελαιόλαδο που τρως σε γιατρεύει
Έχει υπέροχη γεύση αλλά και προστατευτικές της υγείας ιδιότητες
Meet Your Makers: o Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Thallon στην Ορμύλια Χαλκιδικής
Πριν λίγους μήνες, πες το και δώρο, μου έδωσε ο πατέρας μου ένα μπουκάλι λάδι. Με συμβούλεψε μάλιστα να μην το ξοδέψω στο φαγητό αλλά να πίνω μια κουταλιά τη μέρα. Για λάδι, ήταν πολύ ιδιαίτερο το μπουκάλι. Λευκό, με μινιμαλιστική προσέγγιση και τη φράση “HEALTH CLAIM”. Πιο χαμηλά τα γράμματα ψιθύριζαν το όνομά του: “Thallon”. Μακριά από το γνωστό σε όλους μας μπουκάλι λαδιού, το αγουρέλαιο που ευλαβικά κρατούσα στα χέρια μου έμοιαζε περισσότερο με ακριβό άρωμα. Άνοιξα το μπουκάλι και το άρωμα που ελευθερώθηκε με έκανε να πιστέψω ότι πρώτη φορά μύριζα λάδι. Έντονο και εθιστικό! Χρώμα ανοιχτό πράσινο που στραφτάλιζε. Γεύση φρουτώδης και πιπεράτη με μια ευγενική ισορροπία ανάμεσα στο πικρό και το πικάντικο.
Λευκό μπουκάλι και αρχαίο όνομα
Και όλα αυτά μαζί με έφεραν στην Ορμύλια Χαλκιδικής, στον τόπο που μεγάλωσαν οι δημιουργοί του. Συνάντησα τον Δημήτρη και Ανδρέα Τσικούρη στο χώρο της τυποποίησης. Και μόνο από το καθαρό βλέμμα τους ένιωσα οικειότητα. «Γιατί λευκή συσκευασία σε ένα προϊόν που μας έχει συνηθίσει στο πράσινο»; Ο Ανδρέας απάντησε πρώτος: «Το λάδι απαγορεύεται να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Το λευκό αντανακλά το φως οπότε και λειτουργεί σαν φίλτρο προστασίας. Έτσι δεν καταστρέφονται τα αρώματα και οι ιδιότητές του». Να κάτι απλό που δεν θα σκεφτεί ποτέ κανείς από μόνος του. «Και το όνομα από πού προέρχεται;» ρώτησα. Ο Δημήτρης πήρε τον λόγο: «Το βαφτίσαμε Thallon γιατί στα αρχαία ελληνικά είναι το νέο, το αγνό βλαστάρι της ελιάς, και έτσι κάνει εικόνα το ψηλής ποιότητας αγουρέλαιό μας». Έτσι πάει. Ένα καλό προϊόν συνήθως κρύβει ενδιαφέρον πίσω απ’ το όνομα του! Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από καλλιτέχνες.
Η Χονδρολιά και οι αμπελώνες των παπούδων
Ο Δημήτρης και ο Ανδρέας καταρχάς είναι δίδυμοι. Είναι χρόνια μουσικοί, στην πορεία τους, έχουν βρεθεί σε live σκηνές με γνωστούς καλλιτέχνες. Είχαν δικό τους ωδείο από το 1997 έως και το 2014 και μετά από αυτό φτάσανε στην εταιρεία με ηχητικά συστήματα που διατηρούν μέχρι και σήμερα. «Πως φτάνει ένας μουσικός να ασχολείται με τη γη»;
«Πάντα η ελιά ήταν το δέντρο της οικογένειας. Αλλά δεν ήταν αυτό που μας έκανε να την ακολουθήσουμε. Το 2015 ένα συγγενικό πρόσωπο αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Ήταν η αιτία να ψαχτούμε για τη διατροφή. Έτσι διαβάσαμε για το αγουρέλαιο και τις ιδιότητές του. Και επειδή το πιστέψαμε, αρχίσαμε και τα πειράματα με τους καρπούς από τους ελαιώνες των παππούδων μας.» Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι δοκιμές αυτές με τη συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου. Και έγιναν πολλές αναλύσεις μέχρι να βγει το λάδι αυτό στην αγορά το 2019. Το Thallon προέρχεται από την ποικιλία Χονδρολιά Χαλκιδικής και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές. Επιδρά θετικά στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, την αντιμετώπιση φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζει τον οργανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ. Και όλα αυτά με 20 μόλις γραμμάρια την ημέρα. Κάτι ήξερε ο πατέρας μου...
Το ταξίδι θέλει μουσική
Το ταξίδι της ελιάς ήταν πολύ δύσκολο και απαιτητικό. «Με μεγάλο κόπο συλλέξαμε ορθές πληροφορίες για την καλλιέργεια, αφού οι παραγωγοί μάθαιναν από τους παππούδες τους. Εμείς διαβάσαμε βιβλία, βρήκαμε ανθρώπους με ειδικότητα σε αυτό, κάναμε πολλές μελέτες μέχρι να βρούμε εκείνο που αναζητούσαμε στο προϊόν». Και εγώ έμαθα από τα δυο αδέρφια ότι η συλλογή και ελαιοποίηση γίνονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, προκειμένου να είναι «από το κλαδί» στην παραγωγή οι ελιές. Και το φοβερό είναι πως επέλεξαν να την κάνουν στην Κόρινθο, εκεί βρήκαν τα μηχανήματα που ταιριάζουν στην παραγωγή τους. Ταξιδεύουν εξακόσια χιλιόμετρα μετά από μια δύσκολη μέρα συλλογής, για να κάνουν την ελαιοποίηση σε οικολογικό ελαιοτριβείο χωρίς καμία προσθήκη νερού. Στο δρόμο για την Κόρινθο η ώρα περνάει ευχάριστα και γρήγορα με μουσική, μου είπαν. «Βγάζουμε πολλές φορές κιθάρα ή μπουζούκι και ο ένας μας παίζει μουσική στη διαδρομή». Το κλείσιμο της συνάντησης έγινε σε μια ταβέρνα κοντά στο χωριό. Ο Ανδρέας ζήτησε όλα τα πιάτα αλάδωτα για να προσθέσουμε εμείς το Thallon. Και τα πιάτα έφεραν ποτήρια, και τα ποτήρια έφεραν κιθάρα και μπουζούκι. Όμορφη εμπειρία, σαν όλα εκείνα τα ωραία, που κρύβουν μέσα τους τη μουσική.
Info:
Ψακούδια Χαλκιδικής, 6946842571, info@thallon.gr, Facebook: @thallonoliveoil, Instagram: @thallonoliveoil
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.