- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Γιώργος Τσιχουρίδης: «Το γάλα γαϊδούρας είναι μεγάλο γιατρικό»
Πώς μια προσωπική ανάγκη σε κάνει παραγωγό
Meet Your Makers: Ο Γιώργος Τσιχουρίδης παράγει στην Κοζάνη γάλα γαϊδούρας το οποίο στέλνει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ξέρουμε όλοι ότι ο μύθος της γυναικείας ομορφιάς φέρει το όνομα Κλεοπάτρα, και ξέρουμε επίσης, οι περισσότεροι θεωρώ, ότι όλο αυτό το «αιώνιο ωραίο» αποδίδεται σήμερα στο γάλα γαϊδούρας, το οποίο η προνομιούχα κυρία, όχι απλά το έπινε, αλλά το λουζόταν, περνώντας ώρες της ημέρας «πνιγμένη» σ’ αυτό. Το νεράκι ήταν και είναι ακόμη για μας τις απλές θνητές! Λοιπόν, ένιωσα ιδιαίτερα τυχερή, όταν για το πρότζεκτ Meet Your Makers συνάντησα έναν από τους λίγους Έλληνες παραγωγούς αυτού του πολύτιμου γάλακτος. Και ένιωσα ακόμη πιο τυχερή όταν γνώρισα τον Γιώργο Τσιχουρίδη που κουβαλάει μια ιστορία από εκείνες που κανέναν δεν αφήνουν ασυγκίνητο, εκείνες που σε κάνουν να νιώσεις ακόμη και τυχερός όταν τις ακούς από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή.
Τον συνάντησα στο χωριό του, την Οινόη Κοζάνης. Εμφανίστηκε συνοδηγός σε βανάκι και το χαμόγελό του και μόνο έφτανε να με πείσει για το πόσο καλά περνούσαν τα αξιαγάπητα γαϊδουράκια μαζί του. Τόσο ήταν μεταδοτικό το βλέμμα του. Στη φάρμα πρώτα μας υποδέχτηκαν τα σκυλιά του. «Μην τα φοβάσαι… είναι βέβαια τεράστια αλλά με τους δικούς τους ανθρώπους είναι αρνάκια. Έτσι χάιδεψα άφοβα (…σχεδόν) τους μολοσσούς της Ηπείρου και το καθαρόαιμο ελληνικό τσομπανόσκυλο. Τις αγκαλιές βέβαια τις είχε αποκλειστικά ο κύριος Γιώργος που έδειξε πόσο τα λατρεύει.
Αγαπώντας όλα τα ζώα
«Έχω τρέλα μαζί τους. Έχω εδώ δεκαπέντε μολοσσούς της Ηπείρου και ένα τσομπανόσκυλο. Είναι κάποια χρόνια που άκουσα ότι είναι είδη προς εξαφάνιση. Έτσι πήρα μερικά και τα έφερα εδώ για να συνεχίσει να αναπαράγεται το είδος». Κι εγώ, σαν άνθρωπος που αγαπάει πολύ τα ζώα, έχω να πω, πως με αυτές και μόνο τις λέξεις τον «κλείδωσα» στην καρδιά μου. Με το που πέρασα την κεντρική είσοδο της φάρμας, το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να χαϊδέψω τα δεκάδες γαϊδούρια που από κάθε κατεύθυνση ερχόταν προς το μέρος μας. «Να είσαι ήρεμη και εκείνα θα θελήσουν πρώτα να σε αγγίξουν. Απλά πρέπει να ξέρεις ότι τα γαϊδούρια έχουν απίστευτη περιέργεια. Αν δουν κάτι και τους τραβήξει την προσοχή θα το πάρουν κι ας είναι κάτι που έχεις στην τσέπη σου. Είναι ικανά να πιούν και τον φραπέ σου! Το φοβερό βέβαια είναι, ότι αν δεν αγαπάνε και δεν εμπιστεύονται εκείνον που τα αρμέγει, δεν δίνουν καθόλου γάλα η δίνουν μια ελάχιστη ποσότητα. Αντίθετα αν κάποιος τα φροντίζει και τους δείχνει αγάπη και αφοσίωση τότε είναι ήρεμα και δίνουν όσο γάλα έχουν να δώσουν. Το γαϊδούρι να ξέρεις, ότι και να κάνεις, πάντα κρατάει απόθεμα για το μικρό του».
Ο κύριος Γιώργος μιλούσε με έναν απίθανο ενθουσιασμό για τα «ζωντανά» του, αυτά τα πλάσματα που του ανταποδίδουν την αγάπη. Μαζί με τον βαφτισιμιό του Δημήτρη, που δουλεύει στη φάρμα, φροντίζει καθημερινά τα αγαπημένα τετράποδα. Σήμερα έχουν πάνω από 150 γαϊδούρια που εκτρέφουν με βιολογικές τροφές σε δικά τους κτήματα, τα οποία παράγουν περίπου 70-80 κιλά γάλα καθημερινά. Γάλα που προωθείται στην Ελλάδα αλλά ήδη και στο εξωτερικό.
«Και ποιο είναι το πιο περίεργο που σας συνέβη στη φάρμα;»
«Αυτό όχι αλλά τι να σου πρωτοπώ από σκηνικά. Θα γελάς με τις ώρες. Θυμάμαι είχα αφήσει ένα γαϊδούρι δεμένο σε ένα πάσσαλο για περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα. Ουσιαστικά δηλαδή πήγα να το λύσω τελευταίο. Και την ώρα που βρέθηκα δίπλα στο δέντρο, έκανε τρέχοντας κύκλους και με έδεσε εκεί για αντίποινα. Μισή ώρα περίπου έκανε να με λύσει· και ήμουν μόνος! Όσο και να φώναζα δεν με άφηνε». Γέλασα! Μετά κι από αυτή την ιστορία είπα ότι δίκαια ο κύριος Γιώργος μου θύμιζε ήρωα κόμικς.
«Έχουμε επίσης ένα γαϊδούρι που λατρεύει τις φωτογραφίες. Αν δει κάμερα μπαίνει μπροστά και δεν αφήνει κανένα άλλο να φωτογραφηθεί».
Με χαμόγελα φτάσαμε μέχρι το σπίτι του farmer και ρώτησα πως κάποιος ξυπνάει ένα πρωί και αποφασίζει να αρμέγει γαϊδούρια.
Πώς γεννιέται μια ιδέα
«Το πρώτο παιδί μου είχε δυσανεξία και σοβαρή αλλεργία σε τροφές που έχουν σαν βάση το γάλα και το βοδινό κρέας. Απελπισμένα άρχισα να ρωτάω και να ψάχνω τι μπορώ να κάνω για να γίνει καλά. Μεταξύ άλλων μου είπαν να αγοράσω μια ειδική σκόνη γάλακτος από την Γαλλία, από ένα ειδικό φαρμακείο το οποίο ήταν πανάκριβο. Αφού ξόδεψα όλες τις οικονομίες μου για αυτό το σκεύασμα, ένα βράδυ απελπισμένος καθόμουν και έπαιζα με το άδειο κουτάκι από το φάρμακο. Διάβασα στα περιεχόμενα ότι περιέχει 30% γάλα γαϊδούρας. Άγρια χαράματα, για να καταλάβεις, τηλεφώνησα σε έναν φίλο που ήξερε γαλλικά και έτσι επιβεβαιώθηκε ότι το φάρμακο περίεχε γάλα γαϊδούρας. Το επόμενο κιόλας πρωί έστειλα τον αδερφό μου και αγόρασε πέντε γαϊδούρια από τη Βέροια. Εμείς προφανώς και δεν γνωρίζαμε και πάλι καλά το ένα είχε γάλα! Μεγάλωσε το παιδί μου, που είχε τεράστια αλλαγή στην υγεία και ταυτόχρονα μεγάλωσαν και τα γαϊδούρια. Κάπως έτσι πέντε χρόνια μετά είπαμε να το κάνουμε επιχείρηση και να δώσουμε αυτό το γάλα σε όλο τον κόσμο».
Το λευκό μπουκαλάκι, με το θαυματουργό γάλα. Μου φάνηκε ελαφρύ, ιδιαίτερο. Πήρα βέβαια και δύο σαπουνάκια, από αυτά που κάνει ο κύριος Γιώργος χρησιμοποιώντας 20% από το γάλα του. Είπα κι εγώ να το παίξω λίγο Κλεοπάτρα, αφού …για πολύ μάλλον δεν τα βγάζεις πέρα μαζί της!
Το γάλα του Γιώργου Τσιχουρίδη το βρίσκει κανείς με παραγγελίες μέσω facebook ή στο 697662923.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.