- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το Meet Your Makers και η ιδέα του Γιώργου και της Εύας Ζαρζώνη
Κάθε Παρασκευή το πορτρέτο ενός παραγωγού εμφανίζεται στις οθόνες μας για να μας μεταφέρει σε μια ζωή πιο κοντά στη φύση με όλες τις χαρές και τις δυσκολίες της.
Meet Your Makers: Ο Γιώργος και η Εύα Ζαρζώνη μιλούν για το project με τους παραγωγούς της Ελλάδας, που έγινε εβδομαδιαία στήλη στο site της ATHENS VOICE.
Είναι κάποια πρόσωπα ηλιοκαμένα που σκύβουν κάθε μέρα πάνω από τη γη. Τη σκαλίζουν, την ποτίζουν, τη βοηθούν να δώσει τους καρπούς της. Είναι και κάποια χέρια δυνατά που ξυπνούν αχάραγα για να αρμέξουν τα ζώα, με το γάλα τους να φτιάξουν τυρί. Άλλα που τινάζουν τις ελιές από τα δέντρα ή που μαζεύουν βότανα ένα-ένα στις κορφές της Πίνδου. Είναι οι παραγωγοί της Ελλάδας, εκατοντάδες ανθρώπινες ιστορίες που αξίζει να ακουστούν. Το project Meet Your Makers* ήταν έμπνευση του καλού φωτογράφου και σοκολατοποιού Γιώργου Ζαρζώνη ο οποίος ταξίδεψε σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας κυνηγώντας με τον φακό του την καθημερινότητα εκείνων που παράγουν την τροφή μας. Από κοντά, η κόρη του Εύα να παρακολουθεί και να καταγράφει όλες αυτές τις ιστορίες. To Meet Your Makers ξεκίνησε ως πλατφόρμα φωτογραφιών, εξελίχθηκε σε ταξίδι γευσιγνωσίας και τελικά έγινε εβδομαδιαία στήλη στο site της ATHENS VOICE. Κάθε Παρασκευή το πορτρέτο ενός παραγωγού εμφανίζεται στις οθόνες μας για να μας μεταφέρει σε μια ζωή πιο κοντά στη φύση με όλες τις χαρές και τις δυσκολίες της. Ας ακούσουμε όμως τι έχουν να πουν για αυτό ο Γιώργος και η Εύα Ζαρζώνη.
Ένας γνωστός φωτογράφος και παραγωγός υπέροχων σοκολατών και μια φοιτήτρια σε σπουδές Θεάτρου και Κινηματογράφου. Πώς φτάσατε στην ιδέα του Meet Your Makers;
Εύα: Όταν ο πατέρας μου μού είπε για το project του Meet Your Makers το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Αρχικά έκανα ό,τι μπορούσα για να τον βοηθήσω να το ξεκινήσει μια και είχε πολύ τρέξιμο. Στην πορεία, μπαίνοντας λίγο περισσότερο στη λογική του concept, μέσα από τα ταξίδια και τις γνωριμίες, άρχισα να νιώθω ότι μπορώ να συμμετέχω πιο ενεργά. Μιας και έγινε αναφορά στις σπουδές μου, για εμένα συνδέονται άρρηκτα με το Meet Your Makers. Σε κάθε συνάντηση έχω την ευκαιρία να δω διαφορετικά σκηνικά, ιστορίες και χαρακτήρες.
Γιώργος: Θα έλεγα κινηματογραφικά. Δες ένα ωραίο πρωινό, που σηκώνεις με αργή κίνηση το τυρί από το πιάτο και λες φωναχτά: «…και ποιος έκανε αυτό που βάζω στο σώμα μου;». Και ήρθε το project Meet Your Makers να εμφανίσει τρισδιάστατο το πορτρέτο του παραγωγού. Λέω ότι ειδικά σήμερα η διατροφή χρειάζεται την ταυτότητά της. Έτσι φτάσαμε στη στοχευμένη αυτή προσπάθεια, που στο βάθος του χρόνου θέλει να φέρει εκατοντάδες παραγωγούς στο προσκήνιο.
Ποιος είναι ο ρόλος του Γιώργου και ποιος της Εύας; Είναι δύσκολο να συνεργαστούν ένας πατέρας και μια κόρη;
Ε. Ο ρόλος μου στην αρχή ήταν ρευστός, ορισμένες φορές ασχολούμουν με τα social media, άλλες με την οργάνωση και γενικώς βοηθούσα όπως μπορούσα. Έπειτα ξεκίνησε η εβδομαδιαία στήλη στην Athens Voice, και όλα πήραν μια ροή. Άρχισα να πηγαίνω σε όλα τα ταξίδια, να συλλέγω εγώ τις πληροφορίες και να έχω ουσιαστικά την άμεση επαφή με τον παραγωγό. Όσο για το αν είναι δύσκολο να δουλεύουμε μαζί, θα πω πως, με εξαίρεση τα ακατάπαυστα dad jokes, όλα είναι τέλεια. Οι διαδρομές είναι μεγάλες και η μουσική είναι απαραίτητη. Στο αυτοκίνητο είμαι πάνω απ’ όλα DJ και ο πατέρας μου παρά τη διαφορά ηλικίας περνάει καταπληκτικά με τις playlist μου, έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ μια και τον βλέπω να χορεύει με κάθε ευκαιρία. Γενικά επικρατεί ένα χαλαρό κλίμα, φυσικά θα υπάρξουν και εντάσεις αλλά σε πολύ φυσιολογικά πλαίσια.
Γ. Η Εύα μεγάλωσε με ταξίδια. Σαν φωτογράφος προορισμών, η δουλειά με ήθελε παντού. Σήμερα έχω να κάνω με ένα χαρούμενο παιδί που δένει εύκολα με τους παραγωγούς και το απολαμβάνει, όποτε όλα γίνονται εύκολα. Μόνο το πολύ πρωινό ξύπνημα την ταράζει, αλλά με κλειστά μάτια βρίσκει τα πατήματα.
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα; Έχουν ωραία πράγματα να μας πουν και να μας δείξουν;
Γ. Ο παραγωγός είναι δημιουργός· και οι δημιουργοί πάντα έχουν κάτι ωραίο να πουν και να δείξουν.
Δεν είναι εύκολη δουλειά η γη. Κόπος πολύς, καιρικές συνθήκες, αστάθμητοι παράγοντες, αμφίβολα κέρδη. Τι κάνει πολλούς νέους, αρκετοί από αυτούς με άσχετες σπουδές, να γίνονται σήμερα παραγωγοί; Τι μαθαίνετε από τις συζητήσεις σας μαζί τους;
Ε.: Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της επαρχίας, έχουν το προνόμιο να εκμεταλλευτούν τη γη που τους προσφέρεται και αυτό κάνουν. Ίσως έχουν κληρονομήσει κάποια χωράφια από τους γονείς ή τους παππούδες τους και ξεκινούν από εκεί. Έπειτα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, το ότι για παράδειγμα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν κάποια χρήματα χωρίς να χρειάζεται να ζουν σε μια μεγάλη πόλη με γρήγορους ρυθμούς αλλά να είναι μέσα στη φύση. Από εκεί και πέρα άλλοι το έκαναν για χόμπι και μετατράπηκε σε επάγγελμα, άλλοι το ξεκίνησαν για λόγους υγείας, άλλοι για να συνεχίσουν μια οικογενειακή παράδοση.
Είναι ο πρωτογενής τομέας από τις μεγάλες ευκαιρίες της Ελλάδας; Έχουμε τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε τα προϊόντα άλλων χωρών;
Ε. Έχοντας μιλήσει με αρκετούς παραγωγούς έμαθα καινούργια πράγματα, νέες λέξεις. Η λέξη ας πούμε «μικροκλίμα» ευνοεί ξεχωριστά την ανάπτυξη κάποιων φυτικών ειδών και αναδεικνύει έτσι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε φυτού. Συνολικά λοιπόν αυτοί οι «φυτικοί χαρακτήρες» του τόπου μας μπορούν να παράγουν τουλάχιστον ανταγωνιστικά, αν όχι καλύτερα προϊόντα.
Εδώ και κάποια χρόνια λατρεύουμε την πρώτη ύλη, θέλουμε να ξέρουμε την προέλευση κάθε προϊόντος. Τώρα πια θέλουμε να γνωρίσουμε και το πρόσωπο πίσω από το προϊόν.
Γ. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η «μαμά Google» άλλαξε τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή βλέπουμε τα πράγματα. Το project Meet Your Makers ακολουθεί την ίδια λογική σε σχέση με τον Έλληνα παραγωγό γιατί ο κόσμος έμαθε να αναζητεί και τις συνθήκες παρασκευής κάθε προϊόντος. Είναι τόση η «κακή» τροφή γύρω μας που κάνει λογική την όποια αναζήτηση, αφού ο καταναλωτής πλέον και ευτυχώς δεν «τρώει χόρτο».
Σε όλο τον κόσμο γίνεται μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και λέξεις όπως η «βιωσιμότητα» αρχίζουν να μας απασχολούν όλο και περισσότερο. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των παραγωγών σε αυτό το κομμάτι;
Ε. Οι παραγωγοί είναι το φως στο τούνελ, όπως έχω ξαναπεί. Είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχουν όχι μόνο για τα προϊόντα τους, αλλά και γιατί ο ίδιος ο πλανήτης τους έχει ανάγκη. Τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής είναι που δημιουργούν μεγάλα οικολογικά προβλήματα. Οι μικροί παραγωγοί θέλουν τη γη εύπορη, ζωντανή γιατί από εκείνη ζούνε. Άρα, λοιπόν, περισσότερο ίσως από τον καθένα προσπαθούν να μη φέρουν ούτε την ελάχιστη καταστροφή στο περιβάλλον. Και έπειτα αυτό που είδα εγώ όσο συνομιλούσα με πολλούς από εκείνους, είναι αγάπη και σεβασμός για τη φύση.
Προσέξατε να υπάρχει κάτι κοινό σε όλους τους παραγωγούς, ανεξαρτήτως του προϊόντος που παράγουν;
Γ. Όλοι θέλουν να πετύχουν οικονομικά αλλά και ηθικά. Όλοι ψάχνουν διεξόδους και αναγνωρισιμότητα. Όλοι έχουν τη διάθεση να πουν, αρκεί να τους ρωτήσεις, τη διάθεση να δείξουν, αρκεί να βρεθείς εκεί. Ίσως το τελευταίο να είναι και το κλειδί της επιτυχίας του Meet Your Makers!
Ποιους παραγωγούς έχετε συναντήσει μέχρι στιγμής και τι σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτούς;
Ε. Με εντυπωσίασαν οι μικρές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τον παραγωγό, αυτές που δεν θα δεις ποτέ αγοράζοντας απλά το προϊόν. Θα μου πεις, είναι αυτός σοβαρός λόγος; Ναι είναι! Π.χ. ο κύριος Γιώργος, ο οποίος είδε ότι τα ακριβά γαλλικά φάρμακα της κόρης του περιείχαν γάλα γαϊδούρας και αγόρασε πέντε γαϊδούρια, και έμαθε να τα αρμέγει για να την κάνει καλά. Και την έκανε! Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ αυτό το γάλα θα αγόραζα.
Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχετε φτάσει και στους πιο απομακρυσμένους παραγωγούς. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια εικόνα από αυτές τις περιηγήσεις που θα σας μείνει αξέχαστη;
Γ. Για μένα, που όλα είναι εικόνα, ήταν ένα πρωινό του Οκτώβρη αξέχαστο, στις Πρέσπες. Πήγα να συναντήσω κάποιους παραγωγούς φασολιών. Η ομίχλη που έπεσε, έκανε τις φιγούρες των ανθρώπων μέσα στους καλαμιώνες εντελώς απόκοσμες. Έφαγα δύο ώρες να τριγυρνάω σαν ξωτικό ανάμεσά τους για να γεμίσω τοπίο.
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Meet Your Makers μπορείτε να στείλετε e-mail στο info@meetyourmakers.gr, να καλέσετε στο 6933000021, να στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα του στο Instagram (@meetyourmakers.gr) και φυσικά να επισκεφθείτε τη στήλη Meet Your Makers της ATHENS VOICE.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.