- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
![73346-163040.jpg 73346-163040.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/07/23/73346-163040.jpg)
Άμα Λάχει
Η αυλή του, το προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Εξαρχείων, είναι αυτή που θες να πας τον ξένο φίλο για να του δείξεις πόσο όμορφη είναι η καλοκαιρινή Αθήνα. Οι μεζέδες του, μικρά «ποιήματα»-χορτοκεφτέδες, μελιτζανοσαλάτα με πιτούλες και ωραίο γαλοτύρι από πάνω, ντάκος, χταποδάκι ψητό, καγιανά, αλλά και τοπικά προϊόντα (τυριά και αλλαντικά) απ’ όλη την Ελλάδα. Καλλιδρομίου 66, Εξάρχεια, 210 3845978
Αράκλι
Ολοκαίνουργιο, σε ωραία θέση πάνω στην πλατεία με την καθολική εκκλησία του Αγίου Λουκά, στο παλιό Ηράκλειο (Αράκλι). Με δροσιές από τα πεύκα, τις δάφνες και τις μουριές, και με δύναμη στους μεζέδες. Η Σμαρώ Βλαβιανού (ιδιοκτήτρια) έχει πολίτικες ρίζες και τα φτιάχνει όλα μερακλίδικα και όπως παλιά. Στην αρχή έρχεται ο δίσκος για να διαλέξεις μέσα από μεγάλη ποικιλία: καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ταραμά, ντολμαδάκια, σαλάτα Βοσπόρου, σκουμπρί, φλογέρες με παστουρμά, χταποδάκι, σαρδέλα στα αμπελόφυλλα, μουσεράκια (κολοκυθοκεφτέδες), όλα €3-5,5. Μαζί και καλό κρασί, μπίρες (και βαρελίσιες), αποστάγματα χύμα και εμφιαλωμένα από όλη την Ελλάδα. Ανοιχτό όλο τον Αύγουστο. Λ. Ηρακλείου 503, πλ. Αγίου Λουκά, Π. Ηράκλειο, 210 2824496
Κιούρτος
Καινούργιο, με όνομα πολύ θαλασσινό και με τον εξαιρετικό Μιχάλη Ντουνέτα να φτιάχνει αλλιώτικα ελληνικά μεζεδάκια σε πολύ προσιτές τιμές. Δηλαδή, τσιροσαλάτα μέσα σε σωληνάριο… οδοντόπαστας (€3,5), γαύρο μαρινάτο στο σαρδελοκούτι με πιπερίτσες και σκόρδο, γαρίδες στο κεραμίδι με σαλτσούλα ντομάτας, «πιτάκια» από καλαμάρι με τηγανητά κολοκυθάκια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (€7,5), λαδένια Κιμώλου φτιαγμένη εκείνη την ώρα (€4,5), σουσαμένια τηγανοψωμάκια με κοπανιστή Χίου (€4,5). Όλα αυτά στην πολύ δροσερή βεράντα-ταράτσα με τη θάλασσα ακριβώς μπροστά. Ανοιχτό κι αυτό τον Αύγουστο. Λ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174
Μαύρο Πρόβατο
Όποια ώρα και να περάσεις τα τραπέζια του είναι γεμάτα. Μικροί, μεγάλοι, κοσμικοί, τουρίστες υποκλίνονται στα μικρά, μεγάλης νοστιμιάς, πιατάκια ελληνικής with a twist κουζίνας. Στις αδυναμίες μας η χοιρινή τηγανιά, τα κεφτεδάκια, η σαλάτα με τα ρεβίθια και τη λιαστή, το συκωτάκι με τις χοντροκομμένες ροδέλες κρεμμυδιού και το γλυκό κοκκινοπίπερο. Όλο τον Αύγουστο. Αρριανού 33, Παγκράτι, 210 7223466
Βρούτος
Σχεδόν πάνω στην πλατεία Προσκόπων, με ωραία, δροσερή αυλή απέναντι γεμάτη πράσινο και με φωτάκια-γιρλάντες. Ένα καφενείο-ρακάδικο με νόστιμους μεζέδες και πολύ καλές τιμές που μαζεύει νεολαία και περίοικους γύρω από ποικιλίες κρεατικών (€6,5), μπριζολάκια με σος γιαουρτιού (€4,5), μυζηθροκεφτέδες (€3,5), κεφτεδάκια (€4) και άλλα πολλά που συνοδεύονται με ούζα-τσίπουρα αλλά και ποτήρι κρασί (€2) ή και φιάλη με €12. Αμύντα 12, πλ. Προσκόπων, 210 7219254
Ουζομπάρ
Και βουνό και θάλασσα με μερακλίδικους μεζέδες από τον τρομερό Γιάννη Λιάκου. Και καλά αλίπαστα, και όστρακα, ωραία μύδια αχνιστά, τέλεια ρεγγοσαλάτα, χέλι στη σχάρα αλλά και αυγά με στάκα για βούτες, καθώς και βουβαλίσιο καβουρμά. Μαζί, μεγάλη γκάμα σε αποστάγματα, ούζα και τσίπουρα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τιμές «πιατακίων» από €3-8. Αγίου Κωνσταντίνου 22, Μαρούσι, 210 6300026
Δεξαμενή
Στη νέα της ζωή η Δεξαμενή είναι ένα «Νηπιαγωγείο-Μπαρ-Γηροκομείο» και στα τραπεζάκια της μαζεύει από το πρωί και καθημερινά νεολαία, κοσμικούς και μπαρόβιους, υπερήλικες γείτονες, όλους σε πλήρη σύμπνοια πάνω από ποικιλίες, μπιφτεκάκια με βασιλικό, ντάκους, αυγά τηγανητά ή ομελέτα μαζί με πατάτες και τυρί τριμμένο και άλλα πολλά. Στα συν οι πραγματικά καλές τιμές, το απίστευτο χάζι στην περαντζάδα αλλά και τα απρόσμενα live. Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210 7214368
Το Αποστακτήριον
Στη δροσερή πλατεία με τα πλατάνια και τις μουριές η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, τα συμπαθέστατα νεαρά αδέρφια, σερβίρουν νοστιμότατους μεζέδες όπως ντοματοκεφτέδες, γαύρο μαρινάτο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, τέλεια ταραμοσαλάτα, μύδια με λαχανικά, όλα τους φτιαγμένα με υλικά από το μποστάνι τους ή αγορασμένα από βιολογικές αγορές και την ιχθυόσκαλα. Το «finish» εξίσου δυνατό με παρφέ λεβάντας και γλυκά κουταλιού, αυτή τη φορά από τα χεράκια της μαμάς τους. Αγίων Αναργύρων 2 & πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη). Νέα Ερυθραία, 210 6207126
Η Αυλή
Έξω οι καρέκλες είναι πολύχρωμες, η ατμόσφαιρα παρεΐστικη και η διάθεση όπως καλοκαίρι στο νησί. Μέσα η μαμά Μαριάνθη φτιάχνει εξαιρετικά μεζεδάκια, δηλαδή τηγανιά κοτόπουλου και μπεκρή μεζέ (μόλις €4,40 το πιάτο), αλλά και ποικιλίες με όλα τα καλά που κοστίζουν €9 και χορταίνουν 3-4 άτομα. Στα συν το ρακόμελο, το οινόμελο, η ψημένη ρακή από δικό τους παραγωγό, οι βαρελίσιες μπίρες και τα πολύ καλά κοκτέιλ. Γ. Ολυμπίου 4, Κουκάκι, 211 4051412
Τσιπουτάπας
Αμ τσίπουρα αμ τάπας, το λέει και το όνομα… Μια υπέροχη παλιά αυλή και τραπεζάκια μέσα στις δροσιές. Εδώ οι μεζέδες είναι ιδιαίτεροι, έχουν πρωτοτυπία και φαντασία, συχνά σε ταξιδεύουν και εκτός ελληνικών ορίων. Σουξέ η περίφημη σούβλα, δηλαδή ο παλιός δίσκος του καφενείου που έρχεται στολισμένος με σούβλες από χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι για να τσιμπάς και στον πάτο λουκάνικα. Κι ακόμη, βουβάλι καπνιστό με πουρέ γλυκοπατάτας, μπακαλιάρος μέσα σε τορτίγια (η ισπανική ομελέτα), καβουρμάς κοκκινιστός που έρχεται μέσα σε κατσαρολάκι. Λ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.