Θεματα

3 μερακλίδικα ουζερί για να κρατήσεις ζωντανό το καλοκαίρι

Λίγο καλοκαίρι ακόμα, παρακαλώ!

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To ουζερί Λέσβιον στο Γαλάτσι
Φωτογραφία: Λέσβιον/ Facebook

3 ουζερί στην Αθήνα με φρέσκα ψάρια και τίμιους μεζέδες: Ο Πέτρος και ο Λύκος, Λέσβιον, Το ουζερί του Λάκη

Τα ουζερί έχουν μια μοναδική ικανότητα: να σε μεταφέρουν πάντα στην καρδιά του καλοκαιριού. Δεν ξέρω αν φταίει η μυρωδιά του ούζου, οι θαλασσινοί μεζέδες ή η γενικότερη αίσθηση ανεμελιάς που επικρατεί στα τραπέζια τους, αλλά κάθε φορά που τα επισκέπτεσαι νιώθεις σαν να είσαι ακόμα διακοπές. Ας τσουγκρίσουμε, λοιπόν, ποτήρια γεμάτα ούζο σε μερικά (καθόλου τυχαία) αγαπημένα ουζερί της Αθήνας.

Ο Πέτρος και ο Λύκος

Μπορεί να βρίσκεσαι στην καρδιά του Χαλανδρίου, αλλά με το που κάτσεις στα λευκά τραπέζια και μυρίσεις το φρεσκοτηγανισμένο ψαράκι, ο νους σου θα πάει σε θάλασσες και ελληνικά καλοκαίρια. Θα δοκιμάσεις (επικό) γαύρο μαρινάτο, χόρτα εποχής, λιαστό χταποδάκι ψημένο στη σχάρα, τις σωστές τηγανιτές πατάτες, χειροποίητες αλοιφές, ωραία θαλασσινά (σ.σ. τα αχνιστά μύδια απλώς δεν παίζονται) και ολόφρεσκα τηγανιτά ψαράκια, όλα από τα χέρια της κυρίας Μάγδας, που στο τηγάνι ειδικά είναι μεγάλη μαέστρος. Αν δίπλα σε αυτά βάλουμε και τη μεγάλη ποικιλία στα απαραίτητα αποστάγματα, έχουμε στο τραπέζι το παντοτινό καλοκαίρι. Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 6936543060

Λέσβιον

Αυτό το ουζερί είναι μια από εκείνες τις εκπλήξεις που γίνονται ακόμα πιο ευχάριστες όταν ξεπερνούν (κατά πολύ) τις προσδοκίες σου. Γιατί η αλήθεια είναι ότι καθόλου δεν περιμένεις πως στην κατά τ’ άλλα ήσυχη (κι ολίγον αδιάφορη εδώ που τα λέμε) συνοικία του Γαλατσίου θα πετύχεις χταπόδια να λιάζονται κι ύστερα να καταφθάνουν στο πιάτο σου ζουμερά και αξέχαστα νόστιμα. Το Λέσβιον λειτουργεί από το 1965 και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια φανατική πελατεία. Οι πιστοί θαμώνες του έρχονται για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα σπιτικά μαγειρεμένα όσπρια, αλλά και τα ψαράκια (λακέρδα και σαρδέλα) που παστώνονται εδώ. Θα βρεις επίσης μια μεγάλη ποικιλία σε ούζα, μια που μικρή πατρίδα των ιδιοκτητών είναι η Λέσβος (εξού και «Λέσβιον»). Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, 210 2923689

Το ουζερί του Λάκη

Χωμένο στην γωνιά ενός πεζόδρομου που οδηγεί στην πλατεία Βικτωρίας, το Ουζερί του Λάκη ούτε φαίνεται, ούτε φανερώνει τη μεγάλη του νοστιμιά. Τουναντίον: αν δεν ξέρεις, σίγουρα θα αναρωτηθείς τι μαγαζί είναι αυτό που στα τραπέζια του μαζεύει τόσες ετερόκλητες παρέες (από ηλικιωμένα ζευγάρια μέχρι φοιτητές). Η απάντηση είναι απλή: αυτό το μικρό ουζερί είναι σταθερό στέκι κάθε θαυμαστή των τίμιων και μερακλήδικων ψαρομεζέδων. Εδώ και χρόνια σερβίρει ό,τι ψάρια πιάσει ο ψαράς (τηγανισμένα ή ψημένα στην εντέλεια) μαζί με όλους του κλασικούς μεζέδες που λατρεύουμε να τρώμε. Αλλά η μεγάλη έκπληξη βρίσκεται -όπως πάντα- στο αναπάντεχο και στις μέρες που μπορεί να πετύχεις από σουπιά με τραχανά, μέχρι γεμιστά θαλασσινών και παπουτσάκια με σαρδέλα – όλα να γλείφεις τα δάχτυλά σου!  Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτώριας, 210 8213776

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.