Θεματα

Ρυζογαλάκι;

Με γεύση απ’ τα παλιά, το βρήκαμε στα Εξάρχεια

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72952-146753.jpg

Το μικρό μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, κάνει αισθητή την παρουσία του με το δικό του τρόπο. Πρώτα το μυρίζεις και μετά ακολουθείς τη μυρωδιά να δεις που θα σε βγάλει.

Είναι αυτή η γλυκιά μυρωδιά της κρέμας ανακατεμένη με παιδική αθωότητα και πασπαλισμένη με νοσταλγία, που φέρνει στο νου στις κρέμες που έφτιαχναν οι μαμάδες μας.

Όταν μπεις μέσα, στάσου ένα λεπτό και επεξεργάσου όλα όσα μυρίζεις, με κλειστά τα μάτια. Κρέμα, κανέλα, βανίλια και γάλα. Είναι μυρωδιές που φέρνουν την ευτυχία.

Στο μαγαζί, που είναι λιτό και πεντακάθαρο, ο Γιάννης με τον πατέρα του Δημήτρη, εδώ και χρόνια φτιάχνουν κρέμες πεντανόστιμες και ρυζόγαλο- αμβροσία, με φρέσκο γάλα που παίρνουν από τα Μεσόγεια.

n

«Αυτό είναι που κάνει και τη διαφορά», όπως μου λέει ο Γιάννης «οι άνθρωποι πάντα θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχει μια μυστική συνταγή. Αλλά το μόνο μυστικό είναι ότι χρησιμοποιούμε φρέσκο γάλα και όχι γάλα σε σκόνη, που είναι άγευστο.»

Και όταν ο Γιάννης λέει φρέσκο γάλα, το εννοεί. Γάλα αγνό, του χωριού που λέμε. Καμία σχέση με τα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μοιάζουν «με νερό». Όσοι είχατε την ευκαιρία να πιείτε τέτοιο γάλα στη ζωή σας, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Εκτός από κρέμα και ρυζόγαλο (€1 έκαστο), δοκίμασε χαλβά σιμιγδαλένιο και φυσικά γιαούρτι πρόβειο (€1,5 το μικρό κεσεδάκι και €2 το μεγάλο) και αγελαδινό (€1), φτιαγμένα με την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ακόμα.

n

Όταν ρωτάω το Γιάννη για ποιο προϊόν είναι περισσότερο περήφανος, με κοιτάει λίγο και μου λέει γεμάτος ειλικρίνεια: «Είμαι περήφανος που δεν έχω αλλοιώσει την ποιότητα των προϊόντων μου. Τέσσερα πράγματα φτιάχνω, αλλά όσο πιο τίμια και αγνά μπορώ».

Τσαμαδού 5, Εξάρχεια, 210 3815909

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.