Ναύπλιο η πόλη του παγωτού
Στο κέντρο της παλιάς πόλης μόνο, λειτουργούν τουλάχιστον 5 παγωτατζίδικα το ένα καλύτερο από το άλλο
5 στάσεις για παγωτό στην πανέμορφη παλιά πόλη του Ναυπλίου
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες αλλά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω, κάθε φορά που πρόκειται να πω κάτι για την πόλη που μεγάλωσα, το Ναύπλιο. Η αλήθεια είναι ότι οι ντόπιοι ακούμε πολλές φορές τους επισκέπτες που έρχονται εκδρομή για παγωτό στην κεντρική πλατεία και γρήγορο strοlling προς τα παραλιακά καφέ ή χάζι στα καταστήματα με τα χειροποίητα, να μιλούν για το Ναύπλιο σαν να το ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά όλη τους τη ζωή, μπλέκοντας κιόλας μύθους με ιστορικά στοιχεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλο και σε κάποια αντιπαράθεση θα έρθουμε μπροστά, σε ένα πράγμα όμως θα συμφωνήσουμε σχεδόν όλοι, πως η πόλη μας δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη μυρωδιά του φρέσκου παγωτού σε κάθε σοκάκι. Το επιβάλλει η περαντζάδα στον Μεγάλο Δρόμο και τα παγκάκια στο Φάρο με θέα το Μπούρτζι, τα σκαλάκια μπροστά στην Φραγκοκλησιά, την καθολική του Ναυπλίου, την ώρα που μυρίζουν τα νυχτολούλουδα, και οι στάσεις μπροστά στα παλιά σπίτια με τις πολύχρωμες ξύλινες πόρτες του Ψαρομαχαλά. Αδιαμφισβήτητα το Ναύπλιο είναι η πόλη του παγωτού. Στο κέντρο της παλιάς πόλης μόνο, λειτουργούν τουλάχιστον 5 παγωτατζίδικα το ένα καλύτερο από το άλλο και σας τα παραθέτω με την σειρά περιμένοντας εντυπώσεις.
Κουστένης
Πρώτη στάση για χωνάκι στον Κουστένη. Είναι η παλαιότερη επιχείρηση παγωτών στην πόλη, έτος ιδρύσεως (1972) και έχει το παγωτό που λατρεύουν οι lοcals. Βρίσκεται στο πλέον ινσταγκράμικ πέρασμα, στο πλακόστρωτο του Μεγάλου Δρόμου, κάτω από τις βουκαμβίλιες και πολύ πιθανό να συναντήσεις ουρές από οικογένειες και μεγάλες παρέες μπροστά απ΄τη βιτρίνα με τα παγωτά του. Οι γεύσεις του είναι οι κλασικές αγαπημένες, ο Κουστένης όμως είναι αυτός που καθιέρωσε στο Ναύπλιο το περιβόητο nocciola-παγωτό με φουντούκι και πρόσφατα έχει κάνει χαμό με τη γεύση ροδάκινο-αμύγδαλο. Σημαντικό tip: Ζητείστε από τα ευγενέστατα κορίτσια του μαγαζιού να σας βάλουν σοκολάτα στις μπάλες παγωτού σας. Τις περιχύνουν με μια χειροποίητη ζεστή σοκολατένια σάλτσα που πάνω στο παγωτό κρυσταλλώνει και είναι πραγματικά πολύ νόστιμη!
Βασ. Κωνσταντίνου 16
Antica Gelateria di Roma (Ιταλός)
Είναι το μέρος στο οποίο θα βρεις σίγουρα ουρές και βασικά ο λόγος που το Ναυπλιώτικο παγωτό απέκτησε τη φήμη του. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακούσω από Αθηναίο που μαθαίνει ότι έχω μεγαλώσει στο Ναύπλιο <<Ααα, έχω φάει παγωτό στον Ιταλό>>. Ο Μαρτσέλο άλλωστε, ο Ιταλός ιδιοκτήτης, είναι κοινωνικότατος, καλημερίζει στα ιταλικά τους επισκέπτες και τους δίνει γενναιόδωρες κουταλιές απ'όλα για να δοκιμάσουν πριν αποφασίσουν τι θα διαλέξουν. Η πιο ιδιαίτερη γεύση του είναι η Zuppa Inglese, εμπνευσμένη από ένα παραδοσιακό γλυκό της Ιταλίας με κρέμα, παντεσπάνι και λικέρ τριαντάφυλλο. Φημισμένα είναι και τα σορμπέ του, με προσωπικό αγαπημένο το σοκολάτα με γκράπα (παραδοσιακό ιταλικό ποτό) και τσίλι. Προαιρετικά πάνω σε κάθε scοοp, ο Iταλός προσθέτει μια κουταλιά αφράτη, αέρινη φρεσκοχτυπημένη σαντιγύ με ένα νόστιμο μπισκοτίνι.
Φαρμακοπούλων 3 & Κομνηνών
Gelateria Da Roberto
Πριν από 50 χρόνια, οι παππούδες του Roberto αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση γαλακτοκομικών και παγωτών σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Περούτζια. Ο Roberto έμαθε εκεί τη δουλειά και όταν κάποια στιγμή μετακόμισε με την Ελληνίδα σύζηγο του στο Ναύπλιο αποφάσισε να συνεχίσει εδώ την παραδοσιακή παραγωγή της Περούτζια φτιάχνοντας παγωτά και γρανίτες που παράγονται εντός του καταστήματος, χωρίς γλουτένη. Ανάμεσα στις πολλές ιδιαίτερες γεύσεις του, το παγωτό μπισκότο πικραμύγδαλου, το ανθότυρο με καραμελωμένα σύκα και το meringata (μαρέγκα με σοκολάτα). Από σορμπέ, το passion fruit, το καρπούζι και το μοχίτο.
Σταϊκοπούλου 18
Gelateria Di Piazza
Στην αρχή τoυ Μεγάλου Δρόμου, θα συναντήσει κανείς το παγωτατζίδικο αυτό με την μεγάλη ποικιλία σε (πειραγμένες) γεύσεις-35 στον αριθμό-που παρασκευάζονται καθημερινά από φρέσκο γάλα φάρμας, παστεριωμένο τριών ημερών. Υπάρχουν και γεύσεις χωρίς γάλα βέβαια όπως το σορμπέ σοκολάτας για το οποίο έχω ακούσει καλά σχόλια αλλά αυτό που έχω παρατηρήσει περισσότερο απ' όλα σε αυτό το μαγαζί, είναι οι ουρές των μικρών παιδιών για παγωτό banana split και azzuro. Το τελευταίο είναι ένα μπλε παγωτό με σήμα ένα Στρουμφ και γεύση τσιχλόφουσκα. Στις επιλογές και παγωμένο γιαούρτι με διάφορα toppings.
Βασ. Κωνσταντίνου 23
Retro Latteria
Πρόκειται για ένα γαλακτοπωλείο με πολύ μεγάλη γκάμα παγωτών και ποικιλία από τούρτες παγωτό, 40 διαφορετικές γεύσεις με φρέσκo γάλα, 20 διαφορετικές γεύσεις με Στέβια, 30 sorbet φρούτων και gelato με γάλα αμυγδάλου και σόγιας για τους vegan. Το ιδιαίτερο με αυτό το μαγαζί που ειδικεύεται στα πολίτικα γλυκά είναι ότι τις γεύσεις τους τις μεταφέρει και στα παγωτά. Έτσι θα βρεις παγωτό καϊμάκι με μαχλέπι, παγωτό με κρέμα μουχαλεμπί, παγωτό κιουνεφέ, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, ρυζόγαλο με μπόλικη κανέλα, κανταίφι, μαστίχα, μέχρι και παγωτό με γεύση κολοκάσι(βολβός γλυκοπατάτας) .
Φαρμακοπουλών 9
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.