- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Tρώγοντας παστιτσάδα σε σουβλάκι με τον Χάρη Νικολούζο
Δοκιμάζουμε τα πειραγμένα σουβλάκια του Χάρη Νικολούζου στον Μίμη
O σεφ Xάρης Νικολούζος σε street food pop up στο Παγκράτι
Το εθνικό μας street food, μέσα σε μία ζουμερή μπουκιά, είναι η ευτυχία ολόκληρη, για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Κάποιοι ορκίζονται στο σκέτο «πίτα- κρέας-τζατζίκι», άλλοι, τώρα πια, το προτιμούν «νέο τραντίσιοναλ», τυλιχτό με μανιτάρι και πουρέ σελινόριζας. Το καλό σουβλάκι είναι υποκειμενικό όμως το street food είναι αντικειμενικά η πιο μεγάλη τάση στην Αθήνα. Οπότε, δεν γινόταν να μην επισκεφτούμε το Pop up του Χάρη Νικολούζου, στο Mimis, το στέκι που εμφανίστηκε μέσα στην καραντίνα παρουσιάζοντας κι αυτό τη δική του εκδοχή σε «νεοσουβλάκι». Στον ταλαντούχο σεφ Χάρη Νικολούζο του αρέσει να συνδυάζει το σύγχρονο με τις μνήμες που διατηρεί από την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας (όντας και ο ίδιος Κερκυραίος). Για τρεις μέρες λοιπόν θα βρίσκεται στο Παγκράτι για να παρουσιάσει στους foodies την δική του πρόταση. Το σουβλάκι του δεν γινόταν να μην έχει κερκυραϊκές επιρροές, έτσι λοιπόν, μέσα στην χειροποίητη πίτα του Μίμη, παντρεύτηκε ο γύρος κοτόπουλο με την παστιτσάδα, με τη σάρτσα (όπως λένε οι Κερκυραίοι κι όχι σάλτσα), κόκκινη με μπαχαρικά, κρέμα μετσοβόνε και υφές από κρεμμύδι.
«Για μένα το μοντέρνο έχει μέσα του την παράδοση και η καλή μαγειρική δεν παύει να είναι καλή μαγειρική είτε μιλάμε για ένα ταβερνάκι είτε για fine dining. Το αθηναϊκό street food για μένα πρέπει να επενδύσει στο βασιλιά του είδους στην Ελλάδα, το καλό σουβλάκι, που θα φτιάχνεται με μεράκι γιατί τα πραγματικά καλά σουβλατζίδικα στην πόλη, είναι μετρημένα στα δάχτυλα» θα μας πει ο Χάρης.
Το κεμπάπ-μουσακάς, που θα βρεις αυτές τις μέρες στο Μίμη είναι από καλό μοσχαρίσιο κρέας, με αφράτη, βελούδινη μπεσαμέλ, μελιτζάνα και πατάτα. Για τους χορτοφάγους τα γεμιστά, τυλίγονται επίσης στην πίτα σε μορφή κεφτέ παρέα με μους φέτας και μυρωδικά. Για σαλάτα, προτείνει τον καλοκαιρινό love it or hate it (στην προκειμένη love it) συνδυασμό, καρπούζι με φέτα, ντομάτα και αρμύρα.
«Η τάση στη μαγειρική, όπως μπορώ να διακρίνω κινείται προς τα χορτοφαγικά πιάτα, με περισσότερο σεβασμό από ποτέ προς την γη και τα ζώα. Στην Αθήνα πάντως το fine dining σύντομα θα κερδίσει έδαφος. Ο κόσμος πλέον έχει εξοικειωθεί με τις γεύσεις της υψηλής γαστρονομίας και τους εστιατοριακούς όρους μέσα από τα social media ή το Masterchef και πιστεύω πολλοί μάγειρες θα τολμήσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση για να κάνουν το fine dining πιο προσιτό. Ο κόσμος φαίνεται να θέλει να έρθει πιο κοντά σε όλο αυτό και το αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο και από το ενδιαφέρον του για τα ανάλογα τηλεοπτικά προγράμματα και τα παιχνίδια μαγειρικής. Πάντα υπάρχει χώρος για μια επιπλέον καλή μαγειρική εκπομπή.»
Ο βασιλιάς του ελληνικού street food γλυκού, που δεν είναι άλλο από την μπουγάτσα, δεν θα μπορούσε να λείπει και μάλιστα στην αποδομημένη της μορφή. Προλαβαίνεις!
Το pop up του Χάρη Νικολούζου είναι από 22/7 έως 24/7,
17.00 ως 00.00
Eυφράνορος 10, Παγκράτι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.