Θεματα

Μπέργκερ με καρότο και σουσάμι

Τι ψωνίζουμε: 750 γρ. καρότα ξεφλουδισμένα και τριμμένα ● 410 γρ. ρεβίθια κονσέρβας

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 270
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7206-16408.jpg

Τι ψωνίζουμε: 750 γρ. καρότα ξεφλουδισμένα και τριμμένα ● 410 γρ. ρεβίθια κονσέρβας ● 1 ξερό κρεμμύδι λεπτοκομμένο ● 2 κ.σ. ταχίνι και 1 ακόμα κουταλιά για το σερβίρισμα ● 1 κ.κ. κύμινο ● 1 αυγό ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● 100 γρ. ψωμί ολικής άλεσης ● χυμό από ένα λεμόνι και 1 κ.κ. ακόμα ● 3 κ.σ. σουσάμι ● 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 6-8 φυλλαράκια ρόκας ● 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες ● σάλτσα τσίλι για το σερβίρισμα ● 6 ψωμάκια για μπέργκερ ή αραβικές πίτες.

Πώς το φτιάχνουμε: Βάζουμε στο multi το 1/3 από το τριμμένο καρότο μαζί με τα ρεβίθια, τα 2 κ.σ. ταχίνι, το κρεμμύδι, το αυγό και το κύμινο, αλέθουμε ώσπου να γίνουν μια πηχτή πάστα, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι σε τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο καρότο και το μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο καρότο στο μείγμα μαζί με το ψωμί, το χυμό από το 1 λεμόνι και το σουσάμι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια. Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 κομμάτια, το πλάθουμε με βρεγμένα χέρια σε μπιφτέκια και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το υπόλοιπο ταχίνι και το χυμό λεμονιού και το βάζουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλείφουμε τα μπέργκερ με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια, βάζουμε στην κάτω πλευρά λίγη από τη σάλτσα γιαουρτιού, τις φέτες αβοκάντο και τοποθετούμε επάνω τα μπέργκερ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις φέτες κρεμμυδιού, τα φύλλα ρόκας και τελειώνουμε με λίγη σάλτσα τσίλι.

Μάθε Ιστορία «ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ» φώναξε ο Αλή Μπαμπά και αμέσως άνοιξε η σπηλιά φανερώνοντας το θησαυρό. Πιθανόν οι Άραβες να επινόησαν αυτό το μύθο για να διηγηθούν συμβολικά τις πολύτιμες ιδιότητες του σουσαμιού. Πατρίδα του σουσαμιού πιστεύεται ότι είναι η Ινδία. Οι Ινδοί το θεωρούσαν  «βασιλιά των σπόρων» και σύμβολο αθανασίας. Από την Ινδία πέρασε στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της υπόλοιπης Ασίας και τον 1ο αιώνα έφτασε στην Ευρώπη. Το σουσάμι είναι ένας από τους πρώτους καρπούς που χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή λαδιού.

● Side dishes tip: Τραγανιστές πατάτες φούρνου με σκόρδο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.