Θεματα

Η Αμοργός έχει τη δική της γαστρονομική κοινότητα

Μικρές κοινότητες με τολμηρά οράματα και μεγάλες προσδοκίες

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κατσίκι «συμμετέχει» στα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού, με αρχηγό το πατατάτο
Το κατσίκι «συμμετέχει» στα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού, με αρχηγό το πατατάτο

Με τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού το ωραίο κυκλαδονήσι ανοίγει πανιά για να γίνει γαστρονομικός προορισμός

Η Αμοργός είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και αυθεντικά κυκλαδίτικα νησιά του Αιγαίου.  Οι θάλασσές της έγιναν παγκόσμια γνωστές μέσα από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν. Υπάρχουν όμως και τα πανέμορφα χωριά, εκεί όπου ξεδιπλώνεται η ζωή των κατοίκων, τα προϊόντα που βγάζει το νησί, η γαστρονομία του τόπου έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα στις λιτές, σκληρές συνθήκες του κυκλαδίτικου άγριου τοπίου. Η γαστρονομική παράδοση οφείλει να είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού καθώς ο σύγχρονος ταξιδιώτης την αναζητά όλο και περισσότερο, επιθυμώντας να γνωρίσει τους τόπους που επισκέπτεται μέσα από αυτήν.

Οι άνθρωποι πίσω από την εστίαση της Αμοργού
Οι άνθρωποι πίσω από την εστίαση της Αμοργού

Τα τελευταία δύο χρόνια οι επαγγελματίες της Αμοργού, οι παραγωγοί της, οι άνθρωποι της εστίασης και της φιλοξενίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πίττα και την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλούσια ιστορία του νησιού, οι (επικές) ταβέρνες και τα εστιατόριά του, τα πανηγύρια και οι γιορτές του και βέβαια οι φημισμένες παραδοσιακές συνταγές του, καταγράφηκαν (και άρα διασώθηκαν) τόσο μέσω ενός έντυπου οδηγού που κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα (στα ελληνικά και στα αγγλικά) όσο και ψηφιακά. Τα κεφάλαια του εντύπου περιλαμβάνουν τα εξής θέματα: 1. Ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία 2. Καλλιέργειες – προϊόντα 3. Η γαστρονομική παράδοση της Αμοργού 4. Παραδοσιακή κουζίνα –χαρακτηριστικά εδέσματα 5. Εστιατόρια και ταβέρνες 6. Πανηγύρια και γιορτές 7. Γαστρονομικά ενθύμια  8.Ταξιδεύοντας  9. Παναγιά Χοζοβιώτισσα.

webp.net-resizeimage-9-1.jpg
Ο έντυπος οδηγός για τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα
Ο έντυπος οδηγός για τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η καταγραφή της γαστρονομίας του τόπου και η ανάδειξή του νησιού σε Γαστρονομικό Προορισμό. Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία των Γαστρονομικών Κοινοτήτων Ελλάδας  που οργάνωσαν και υλοποιούν το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism και, αξίζει να σημειωθεί, για πρώτη φορά με τον Δήμο να είναι αυτός που αναλαμβάνει την ηθική και οικονομική υποστήριξη του έργου. Εργαλεία του προγράμματος είναι ο έντυπος οδηγός Gastronomy and Wine Tourism της Αμοργού, που αποτελεί τη συμπύκνωση υλικού και πληροφοριών που υπάρχουν σε μεγάλη έκταση και σε βάθος στον ψηφιακό οδηγό greekgastronomyguide.gr και ειδικά στο www.greekgastronomyguide.gr/amorgos.  

Παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού
Παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού

Η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού είναι μια απόδειξη ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να τα καταφέρουμε καλύτερα. Να αναδείξουμε την πλούσια γαστρονομική μας παράδοση, να διασώσουμε τις συνταγές που ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα, να τις μάθουμε ακόμα και στους ξένους ταξιδιώτες που έρχονται σε αυτόν τον τόπο και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία του εκ των έσω. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ωραία αυτή πρωτοβουλία πατώντας εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.