Θεματα

Soocre’- σκέτη γλύκα

Στο Κολωνάκι φάγαμε τις πιο νόστιμες, χειροποίητες καραμέλες

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71987-144972.jpg

Όταν μπήκα στο Soocre’, μοσχοβόλαγε ολόκληρο καραμέλα. Εκείνη ακριβώς την ώρα, η Μαρίνα, η καραμελοποιός έβραζε το μείγμα της. Πριν προλάβω να ανοίξω το στόμα μου, παράτησε το κατσαρολάκι και είπε με χαμόγελο που έσταζε ζάχαρη: «Να σας κεράσουμε μια καραμελίτσα;»

Μου έδωσε μία χωρίς ζάχαρη και με γεύση φραουλένια. Και μετά μία ακόμη με γεύση τσάρλεστον που μου θύμισε τις καραμέλες που φύλαγε η γιαγιά μου στην τσάντα της. Και μετά μία με μπισκότο και βανίλια. Και μετά μία γάλακτος. Και μετά μία βουτύρου. Και μετά ακόμα μία με μπισκότο και βανίλια. Και σε λίγο εγώ που μισώ τις καραμέλες έβαζα την υπεύθυνη του καταστήματος, τη Χαρά –όνομα και πράγμα- να μου κατεβάζει βαζάκια με γεύσεις περίεργες, να μου δίνει γλειφιτζούρια χρωματιστά, να μου λέει τι γεύση είναι η κάθε πολύχρωμη καραμέλα που έβλεπα.

n

Ανανάς, μάνγκο, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μαστίχα, μαλλί της γριάς, τσιχλόφουσκα, coca cola, κανέλα, δυόσμος, μέντα, καφές, τσάρλεστον, βούτυρο, βανίλια, ρούμι- σοκολάτα, φιστίκι, μπισκότο, καρύδα και όοοοολα τα φρούτα που μπορείς να σκεφτείς, είναι οι γεύσεις των χειροποίητων καραμελών του Soocre’.

Εκτός από όλες τις γεύσεις, βγαίνουν και σε όλα τα χρώματα και η βαλίτσα πάει ακόμα πιο μακριά, μέχρι, δηλαδή, εκεί που μπορείς να φτιάξεις τη δική σου καραμέλα. Διαλέγεις χρώμα, γεύση και το σχέδιο ή το όνομα που θες να γράφει πάνω και μετά έχεις την κατάδική σου, μοναδική καραμέλα. Μάλιστα, όλες φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου.

n

Τώρα η Μαρίνα φτιάχνει ένα γλειφιτζούρι. Την παρακολουθώ. Δίπλα της έχει ένα σκίτσο- την παραγγελία δηλαδή. Πρώτα βράζει το μείγμα τις καραμέλας (νερό, ζάχαρη, γλυκόζη). Μετά προσθέτει τη γεύση από αιθέρια έλαια. Έπειτα χύνει την υγρή καραμέλα πάνω σε ένα μαρμάρινο πάγκο. «Το μάρμαρο κατεβάζει τη θερμοκρασία της καραμέλας και έτσι σταθεροποιείται, για να μπορείς να τη δουλέψεις». Στη συνέχεια, προσθέτει τα χρώματα (που είναι όλα φυτικά, χωρίς χρωστικές ουσίες). Όταν η καραμέλα κρυώνει λίγο, η Μαρίνα την κόβει σε κομμάτια και την πλάθει, δίνοντάς της τη μορφή μιας φάτσας από τα Angry Birds. «Σ’ αρέσει, ε;», την ρωτάω. «Τρελαίνομαι να φτιάχνω καραμέλα! Έχω πρόβλημα», μου λέει, «δεν μπορώ να σταματήσω». Ευτυχώς, σκέφτομαι, γιατί και εγώ δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω…

n

Όλες οι καραμελίτσες, μπαίνουν μετά σε βαζάκια γυάλινα και χαριτωμένα. Το κάθε ένα έχει €3,80 και χωράει μπόλικες. Για να μην πάθεις τερηδόνα αλλά και για τους διαβητικούς, όλες οι γεύσεις βγαίνουν και χωρίς ζάχαρη (φτιάχνονται από μαλτιτόλη) και το βαζάκι τους έχει €5,50.

Τσακάλωφ 1 & Πλ. Φιλικής Εταιρείας, Κολωνάκι, 210 3388067

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.