- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ψήφισμα για να διδάσκεται η ελληνική γαστρονομία στο Πανεπιστήμιο
Αν συμφωνείτε, μπορείτε να καταθέσετε τη γνώμη σας στο διαδικτυακό ψήφισμα του Avaaz
Μεγάλα ονόματα της εστίασης ζητούν την ίδρυση ΑΕΙ με αντικείμενο σπουδών την ελληνική γαστρονομία
Η χώρα μας έχει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και δυστυχώς αρκετοί έλληνες μάγειρες αγνοούν. Για τον λόγο αυτό με ψήφισμα που κατέθεσαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz 6 άνθρωποι της εστίασης (ανάμεσά τους και αρκετοί σπουδαίοι έλληνες σεφ) ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος τετραετούς φοίτησης με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία. Μπορείτε να καταθέσετε τη γνώμη σας ψηφίζοντας εδώ. Ακολουθεί αναλυτικά το αίτημα:
Ψήφισμα- Αίτημα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας
«Όλο και περισσότερο στις μέρες μας γίνεται φανερό το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία ως τομέας που μπορεί να βοηθήσει καίρια στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. Τα παραδείγματα που έχουμε από το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία κ.α.) επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης και η ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής γαστρονομίας αποκτά πια επιτακτικό χαρακτήρα.
Η ελληνική γαστρονομία συνδέεται με τα ελληνικά προϊόντα, την ιστορία, την παραγωγή, τη διάθεση και την επεξεργασία τους, με τις τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, με την εστίαση εν γένει και με τον ελληνικό τουρισμό ως την ατμομηχανή, όπως συχνά λέγεται, της ελληνικής οικονομίας.
Προκειμένου να ενισχυθεί αυτός ο ρόλος της ελληνικής γαστρονομίας λαμβάνουν χώρα ήδη διάφορες αποσπασματικές δράσεις από πολλούς επιμέρους φορείς. Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι λείπει από αυτήν την προσπάθεια μια οργανωμένη κρατική ακαδημαϊκή δομή που θα έχει ακριβώς ως αντικείμενό της την ελληνική γαστρονομία και που θα μπορεί πέρα από το να παρουσιάζει και να παρέχει οργανωμένα σε ένα συστηματικό ακαδημαϊκό επίπεδο το περιεχόμενο αυτού που ονομάζουμε «Ελληνική γαστρονομία», θα δημιουργήσει επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι θα διαθέτουν τη βαθιά και πλούσια εκείνη γνώση που απαιτείται για την αξιοποίηση αυτού του εθνικού θησαυρού ως εργαλείου ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.
Η κατάσταση που υποδεικνύει την ανάγκη θέσπισης ενός τέτοιου κρατικού ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι το χαμηλό- με τις λαμπρές πάντα εξαιρέσεις- επίπεδο γνώσεως που διαθέτουν οι περισσότεροι Έλληνες μάγειρες σήμερα στη χώρα μας σε σχέση με την ελληνική κουζίνα και τον τεράστιο πλούτο της. Κατά πόσο γνωρίζουν την ιστορία και τις καταβολές της, τις αμέτρητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοπικές τις εκφάνσεις, τα χιλιάδες προϊόντα της ελληνικής γης, το ελληνικό κρασί και πώς αυτά όλα συνδέονται με το περιεχόμενο της κάθε παράδοσης, τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος και επεξεργασίας των τροφών, τη γευστική ταυτότητα που τελικά επισφραγίζει αυτό που ονομάζουμε "ελληνική κουζίνα".
Οι επιμέρους και αποσπασματικές προσπάθειες προφανώς και δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ελληνική γαστρονομία, η οποία ακόμα και σήμερα εξισώνεται δυστυχώς από τους περισσότερους ξένους επισκέπτες με την ελληνική σαλάτα, το σουβλάκι και τον μουσακά. Η περιορισμένη μας συνολικά γαστρονομική κουλτούρα και παιδεία δρα ως βαρίδι στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος χρειάζεται ανθρώπους που θα διαθέτουν μια ακαδημαϊκή, συγκροτημένη και σοβαρή εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κυρίως, αλλά και της παγκόσμιας γαστρονομίας, και που θα μπορούν να υποστηρίξουν την οργάνωση και την αξιοποίησή της.
Έτσι προχωράμε προς το ψήφισμα αυτό ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος τετραετούς φοίτησης με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία και με επιμέρους ειδικότητες που θα αφορούν την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τα προϊόντα και την παραγωγή τους, το κρασί και την ελληνική μαγειρική τέχνη, τη σύνδεση των παραπάνω με τον τουρισμό και την οικονομία, αφού πρώτα θα έχουν λάβει στα πρώτα 2 έτη όλοι οι σπουδαστές μια βασική γενική εκπαίδευση πάνω σε όλα αυτά τα πεδία και στη διεθνή γαστρονομία συνολικά.
Θεωρούμε πως μια τέτοια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ακαδημαϊκή θέσπιση θα ανοίξει δρόμους για την περαιτέρω καταγραφή και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και προτείνουμε η όλη προσπάθεια να γίνει υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει την ελληνική μας γαστρονομική ταυτότητα με ευαισθησία και που με το κύρος της θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο εύκολη προώθηση και υλοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής προσπάθειας».
Με εκτίμηση,
Σωτήρης Ευαγγέλου Executive chef
Ιωάννης Καρακάσης Master of wine
Ηλίας Μαμαλάκης chef- Ταξιδευτής
Dr. Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ
Σοφία Ουργαντζίδου chef
Μανώλης Παπουτσάκης Executive chef
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.