- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου κάναμε μια μικρή έρευνα για αυτό το σπουδαίο έντομο
Μπορεί οι περισσότεροι να το αγνοούμε, αλλά η καλή μας η μέλισσα είναι υπεύθυνη για πολλά περισσότερα πράγματα από το να κάνει το ωραίο της μέλι. Το σημαντικότερο καθήκον της είναι, ας πούμε, η επικονίαση των φυτών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μέλισσα προκειμένου να τραφεί, μεταφέρει γύρη από το ένα φυτό στο άλλο, συμβάλλοντας έτσι στη γονιμοποίησή τους. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι απολαμβάνουμε φρούτα, ξηρούς καρπούς και πάμπολλα ακόμα λαχανικά και τρόφιμα, το χρωστάμε στις μέλισσες.
Παρ' όλα αυτά οι μέλισσες αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο κίνδυνο που ακούει στο όνομα «ανθρώπινη δραστηριότητα». Οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, η μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα και οι ψηλότερες θερμοκρασίες της Γης λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλούν τους πληθυσμούς των μελισσών με εξαφάνιση. Κι αν αυτό συμβεί, τότε η ζωή όπως την ξέρουμε θα αλλάξει πολύ. Τρομακτικά πολύ. Για όλους τους παραπάνω λόγους και σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία των μελισσών και τον κίνδυνο που διατρέχουν ο ΟΗΕ όρισε την 20ή Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, θα σας πούμε: η 20η Μαΐου συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Jansa ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στη Σλοβενία.
Save the bees: Πώς μπορούμε να σώσουμε τις μέλισσες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- · φυτεύουμε φυτά τα οποία ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου (σ.σ. έτσι θα έχουν πάντα τροφή)
- · αγοράζουμε ακατέργαστο μέλι από ντόπιους αγρότες
- · αγοράζουμε προϊόντα από εταιρείες ή αγρότες που ακολουθούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές
- · αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, μυκητοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα στους κήπους και στα μπαλκόνια μας
- · πού και πού να αφήνουμε ένα μπολ με νερό έξω
- · ευαισθητοποιούμε τους γύρω μας κοινοποιώντας πληροφορίες για τις μέλισσες και τον κίνδυνο που διατρέχουν
Ζωή που στάζει μέλι
Οι θρεπτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Ήδη από τις πινακίδες Γραμμικής γραφής Β της Κνωσού, των Μυκηνών και της Πύλου ξέρουμε ότι υπήρχε διακίνηση μελιού στις περιοχές αυτές, ενώ είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι ως φάρμακο. Αιώνες αργότερα, η σύσταση του Ιπποκράτη στηρίζεται και επιστημονικά. Πράγματι,
το μέλι είναι μια σπουδαία τροφή που βοηθάει σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, από την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα μέχρι τη θρέψη του δέρματος (αυτός είναι και ο λόγος που το μέλι χρησιμοποιείται και σε διάφορα καλλυντικά). Και φυσικά, το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το μέλι, αλλά και για τα παράγωγά του όπως είναι η πρόπολη, η γύρη και ο βασιλικός πολτός.
Οι κυριότερες ποικιλίες μελιού στην Ελλάδα
Οι μέλισσες παράγουν το μέλι τους από το νέκταρ των φυτών και από ειδικές ουσίες του σώματός τους. Όταν αναφερόμαστε λοιπόν σε «μέλι ανθέων» ή «θυμαρίσιο μέλι» εννοούμε ότι η συγκεκριμένη ποικιλία μελιού παράχθηκε από μέλισσες που βόσκουν σε άνθη ή θυμάρι και φυσικά αναδύει και τα αντίστοιχα αρώματα. Οπότε, οι ποικιλίες μελιού που έχουμε στην Ελλάδα εξαρτώνται απόλυτα από τα είδη των φυτών και των δέντρων που ευδοκιμούν στη χώρα μας. Οι βασικότερες είναι οι εξής: Μέλι ανθέων/ Θυμαρίσιο/ Πευκόμελο/ Μέλι Ελάτης/ Μέλι καστανιάς/ Μέλι εσπεριδοειδών/ Μέλι ερείκης/ Μέλι βελανιδιάς.
Το μέλι στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική
Ένα βαζάκι μέλι δεν λείπει (ή δεν θα έπρεπε να λείπει) ποτέ από τα ντουλάπια της κουζίνας μας. Άλλωστε, ζούμε στη χώρα που παράγει μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες μελιού στον κόσμο! Φυσικά και υπάρχουν δεκάδες τρόποι να το εκμεταλλευτούμε, εξάλλου το μέλι είναι ικανό να μεταμορφώσει περίπου τα πάντα: το πρωινό, το μεσημεριανό κι ολόκληρη τη μέρα μας! Άλειψέ το σε μια φέτα ψωμί, στάξε το στο γιαούρτι, φτιάξε θρεπτικά παστέλια, χρησιμοποίησέ το σε dressing για να απογειώσεις τη σαλάτα σου ή σε κόκκινες σάλτσες για να νοστιμέψεις το φαγητό σου (ταιριάζει φανταστικά σε φαγητά όπως είναι το γιουβέτσι, το στιφάδο ή το κοκκινιστό), διάλεξέ το για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά σου! Ακόμα και σκέτο κάνει θαύματα: μια κουταλιά μέλι είναι ικανή να σε γλυκάνει αλλά και να στείλει την ενέργειά σου στα ύψη.