Δίρφυς: οι θεοί των μανιταριών
Η εταιρεία πήρε το όνομά της από την οροσειρά της Κεντρο-Ανατολικής Εύβοιας, τα δάση της οποίας έχουνε ένα σωρό μανιτάρια κάθε είδους
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![Τα μανιτάρια της Δίρφυς Τα μανιτάρια της Δίρφυς](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/05/18/277286_616292381715552_1851381045_o.jpg)
Ριζότο, κριθαρότο, σούπες, αλείμματα, σάλτσες και φρέσκα μανιτάρια κάθε είδους είναι η πολύ νόστιμη παραγωγή της «Δίρφυς»
Το «Κριθαρότο με μανιτάρια Δίρφυς» αγοράστηκε κατά τύχη, μαζί με μια μανιταρόσουπα, και μαγειρεύτηκαν επίσης κατά τύχη (=ημέρα που δεν είχα προγραμματίσει τίποτε για μαγείρεμα… παρόλο που προκύπτουν συχνά τέτοιες ημέρες ή ίσως οι πολλές ημέρες είναι τέτοιες, εκείνη ειδικά την ημέρα πεινούσαν όλοι). Το «Κριθαρότο» λοιπόν γίνεται εύκολα, είναι ζουμερό, πολύ νόστιμο, και τίγκα στα μανιτάρια. Κι ενώ ένα απλό κριθαρότο το οποίο ούτε ξέρω πώς φτιάχνεται, ενώ το απλό λέω, χωρίς μανιτάρια, σίγουρα θέλει κάτι ακόμα για συνοδευτικό ή μάλλον είναι συνοδευτικό (κρεατικού, κοτόπουλου κλπ), το «Κριθαρότο με μανιτάρια Δίρφυς» δεν θέλει τίποτε άλλο: είναι χορταστικό από μόνο του, επειδή το μανιτάρι, όπως μου είχε πει κάποτε μια Πολωνέζα, «είναι το κρέας του φτωχού».
![Κριθαρότο μανιταριών Κριθαρότο μανιταριών](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/b87d3354.jpg)
Καλά, όχι του πολύ φτωχού, ή και του καθόλου φτωχού, αν σκεφτεί κανείς ότι στα μανιτάρια περιλαμβάνεται η μαύρη τρούφα, η άσπρη τρούφα και άλλες πανάκριβες μουλτικολόρ τρούφες με δυνατό άρωμα που χρησιμοποιούνται στην Υψηλή Μαγειρική. Η αλήθεια είναι ότι δίνουν άλλη αίσθηση και στο πιο ταπεινό ζυμαρικό, απλώς δεν επεκτείνομαι επειδή (1) δεν έχω ιδέα από τρούφα παρόλο που ξέρω από κολιό, άσχετο, απλώς το καταθέτω, και (2) επειδή οι μαγειρικές μου έχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας, δύσκολα επενδύω σε κάτι τόσο σπέσιαλ.
![Ριζότο με μαύρη τρούφα Ριζότο με μαύρη τρούφα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/el-mockupst3.jpg)
Η «Δίρφυς» έχει ΚΑΙ τα σπέσιαλ για μεγάλους σεφ επιπέδου cookingshow, αλλά ΚΑΙ τα απλά, κανονικά πράγματα για κουλούς μαμαδο-σεφ σαν εμένα: φτιάχνουν Σουβλάκια μανιταριών, Μανιταρογύρο, Φιλέτα Πλευρώτους, Ριζότο με μανιτάρια, Τραχανά με μανιτάρια, Πληγούρι με μανιτάρια, Μανιταροπίλαφο… και βέβαια, Ταλιατέλλες με τρούφα, Ριζότο με μαύρη τρούφα, διάφορα πράγματα με τρούφα όπως και (υπέροχο…) Αφρό αλατιού με μαύρη τρούφα. Όλα τα αλείμματα και οι σάλτσες είναι με μανιτάρια, δεν σας γράφω τον κατάλογο, θα τα δείτε στο σάιτ αν σας αρέσουν τα μανιτάρια. (Αν δεν σας αρέσουν, σόρι, εκτός που χάνετε κι όλας).
![Σουβλάκι μανιταριών Σουβλάκι μανιταριών](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/souvlaki_0.jpg)
Η «Δίρφυς» πήρε το όνομά της από την οροσειρά της Κεντρο-Ανατολικής Εύβοιας, τα δάση της οποίας έχουνε ένα σωρό μανιτάρια κάθε είδους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από «δύο εξειδικευμένους μυκητολόγους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου», τον Λευτέρη Λαχουβάρη και τον Θανάση Μαστρογιάννη. Και οι δύο, αγαπούν πολύ τον τόπο τους – σίγουρα και τα μανιτάρια, με τα οποία ασχολούνται με πάθος. Οι ποικιλίες που καλλιεργούν είναι πολλές, τις αναφέρω παρόλο που δύσκολα ξεχωρίζω τη μία από την άλλη ή και από τη μία: Πλευρώτους, Κίτρινα Πλευρώτους, Λεντινούλα, Αρνάκι, Κοράλι, Ερύνγκι…. Στα προϊόντα στο ιντερνετικό μαγαζί τους έχουν «Τρεμέλλα αποξηραμένη» και «Μορχέλλες αποξηραμένες» που δεν έχω ιδέα τι είναι αλλά ακούγονται πονηρές, θα έχουν ενδιαφέρον, μαγειρευτικά.
![20200131_133703-01.jpg 20200131_133703-01.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/20200131_133703-01.jpg)
Οι δύο μυκητολόγοι λοιπόν ασχολούνται με τα μανιτάρια τους, αλλά και με συνταγές, με τρόπους με τους οποίους οι συνταγές μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα ακόμα κι όταν ξεκινάνε από ένα βαζάκι ή μια αεροστεγή συσκευασία. Και πάλι σόρι, το μπουρδούκλωσα – θέλω να πω ότι δεν περιμένεις τρελή νοστιμιά από μια σούπα ή ένα κριθαρότο που αγοράζεις σε πλαστικό σακουλάκι… αλλά τη βρίσκεις τελικά, την τρελή νοστιμιά, και χαίρεσαι, και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία στην κουζίνα. Στην οποία δεν διαπρέπω έτσι κι αλλιώς, οπότε όταν «το κλέβω», αισθάνομαι την ανάταση του «έφαγαν όλοι από τα χεράκια μου και δεν έμεινε ούτε μισό μανιταράκι»…
![Κριθαρότο με βασιλομανίταρα Κριθαρότο με βασιλομανίταρα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/44031345.jpg)
www.manitariadirfis.gr
www.manitaropolio.gr
«Δίρφυς», Καθενοί, πρόποδες όρους Δίρφυς, 22280-71300, 6980088868
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.