- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
3 στάσεις στο Κουκάκι για μπίρα, πίτσα και pasta
Για μπίρα, community building και Californian vibes, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κουκάκι
Τροπικές pale ale μπίρες στην Blame the Sun, παραδοσιακή ιταλική pasta που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου στο Baldo και νοστιμότατη πίτσα στην Τζάιαντ
Επιτέλους έξω! Αποχαιρετώντας το lockdown και τα «αγαπημένα» μας sms στο 13033, ήρθε η ώρα να μετακινηθούμε με ευκολία από δήμο σε δήμο και να σχεδιάσουμε τις πρώτες αποδράσεις εκτός Αττικής. Το Κουκάκι υποδέχεται τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη και το μουσείο της και στη συνέχεια θέλουν να περπατήσουν σε μία παραδοσιακή γειτονιάς της Αθήνας. Μαζί τους και όλοι εμείς. Πού θα φάνε κι αυτοί κι εμείς στο Κουκάκι; Αν είσαστε και φίλοι του τρίπτυχου μπίρα, πίτσα και pasta (λείπει και κάποιο ποδοσφαιρικό Μουντιάλ φέτος για να ολοκληρωθεί η εμπειρία), τρία μαγαζιά στο Κουκάκι -δύο ολοκαίνουργια και ένα που τώρα γιορτάζει τα δεύτερα γενέθλια- θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες σας.
Blame the Sun
«Μας αρέσουν τα υβρίδια και οι πιο crossover συνταγές» μας λένε οι άνθρωποι του ολόφρεσκου taproom, showroom και κάβας Blame the Sun, καθώς δοκιμάζουμε την τελευταία τους δημιουργία, μία τροπική φρουτώδη pale ale που έφτιαξαν σε συνεργασία με το γνωστό αθηναϊκό μπαρ Baba Au Rum. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, πέραν του μικρού χαμού στο πεζοδρόμιο της Βεΐκου, οι Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος, Δημήτρης Λαδόπουλος και Ανέστης Ζαμανόπουλος , όλοι τους ειδικοί στο κομμάτι της μπίρας, αποσταγματοποιοί, beer sommeliers και τεχνολόγοι τροφίμων, μας εισάγουν στον κόσμο της μικροζυθοποιίας. Δεν έτυχε και πέτυχε μέσα από τη σπιτική ζύμωση και τον πειραματισμό, κάποιοι σπούδασαν και μελέτησαν το αντικείμενο. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Η Blame the Sun λοιπόν, γεννήθηκε τον Οκτώβριο 2018 σαν μία μικρή home μικροζυθοποιία, με πρώτη ετικέτα μία tropical pale ale με αρώματα τροπικών φρούτων όπως ο ανανάς και το μάνγκο. Ακολούθησαν άλλες πέντε ετικέτες, ενώ πριν ένα μήνα έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα, το άνοιγμα του Blame the Sun taproom στην busy οδό Βεΐκου στο Κουκάκι. Φωτεινός και αισιόδοξος χώρος, με έμπνευση από την Tiki κουλτούρα της Πολυνησίας, την Καλιφόρνια του surf, του skate και της πανκ ροκ, η Blame the Sun φιλοδοξεί πάνω από όλα να χτίσει μία κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το πάθος για όλα τα παραπάνω. Η μπίρα μπορεί να μας φέρει πιο κοντά, αποδεδειγμένο. Μαζί με τις δικές τους ετικέτες, βρίσκουμε μία σειρά μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες που μπορούμε να δοκιμάσουμε σε ποτήρι ή σε μπουκάλι, premium αποστάγματα, αναψυκτικά (και για vegan), σάλτσες, ιδιαίτερους ξηρούς καρπούς και σνακ, καθώς και μπλουζάκια και merch με το φοβερό logo της Blame the Sun. Ρωτήστε τα παιδιά της Blame the Sun και θα βγείτε πιο σοφοί γύρω από την τέχνη της μπίρας.
Blame the Sun, Βεΐκου 60, 210 9213523
Baldo
Τι γίνεται με τα pasta bars που ξαφνικά ξεφυτρώνουν σε κάθε σημείο της πόλης; Είναι η νέα τάση; Ότι είναι φτιαγμένο με αγάπη και φρέσκα υλικά, έχει σίγουρα μία θέση στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
Το Baldo, με όνομα εμπνευσμένο από το nick name του διάσημου Ιταλού γκάνγκστερ στη Νέα Υόρκη, Amato Baldassare, που υπήρξε φανατικός λάτρης των αυθεντικών ιταλικών ζυμαρικών, άνοιξε πριν λίγες βδομάδες στην οδό Βεΐκου στο Κουκάκι και ήδη σχηματίζονται οι πρώτες ουρές. Με ποπ αισθητική και logo (μια καρδιά που χαμογελάει) που μας ταξιδεύουν νοερά στη Νέα Υόρκη του Keith Haring, κόκκινο και πράσινο χρώμα της «μαμάς» Ιταλίας, το Baldo μας καλωσορίζει στον cozy λιλιπούτειο χώρο του.
Τα φρέσκα ζυμαρικά παρασκευάζονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας στην ανοιχτή κουζίνα, με εξαιρετικής ποιότητας σιμιγδάλι από ένα ιταλικό εργοστάσιο που λειτουργεί από το 1817. Μαζί με σάλτσες από εκλεκτές πρώτες ύλες, ξεκινάει το παιχνίδι της γεύσης και του mixing and matching: διαλέγουμε μέσα από τέσσερα διαφορετικά είδη pasta (maccheroni, μια πιο αλ ντέντε trecce πλεξούδα, conchiglie, vegan rigatoni ολικής άλεσης) και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα της επιλογής μας (κλασικές και γευστικότατες napoletana, carbonara, al pesto και bolognese, κρέμα από άγρια μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας, άπαικτο κοτόπουλο με κρέμα γκοργκοντζόλα και μανιτάρια, σολομός με σπανάκι, λάιμ και κρέμα παρμεζάνα κ.α.), μαζί με σαλάτες και διάφορα extras (τραγανό μπέικον, τόνος, μανιτάρια, παρμεζάνα, καυτερή πιπεριά). Το πιάτο σου -ή καλύτερα το πολύ ωραίο και πρωτότυπο μπολ από χαρτόνι- είναι έτοιμο για να το απολαύσεις.
Baldo, Βεΐκου 39, 210 9241010
ΤΖΑΪΑΝΤ
Όταν ακούμε το όνομα Τζάιαντ, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στη μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, στη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. Τζάιαντ (Giant) ήταν το όνομα της πολυεθνικής εταιρίας του πρωταγωνιστή Γιάγκου Δράκου που συζητιέται έντονα μέχρι και σήμερα μέσα από χιουμοριστικά memes.
Μπορεί η γωνιακή πιτσαρία των οδών Γ. Ολυμπίου και Οδυσσέα Ανδρούτσου (που ξεχωρίζει με το φοβερό logo σε νέον από το Bob Studio), να είναι μικροσκοπική αλλά οι γεύσεις και η απόλαυση έρχονται σε γιγαντιαίες αναλογίες. Θα μπορούσε να βρισκόταν στην καρδιά του Μανχάταν, με ένα (ή και παραπάνω) κομμάτι στο όρθιο να γεμίζεις το στομάχι σου πριν ή μετά από βραδινή έξοδο. Απέναντι από την Τζάιαντ βρίσκεται και το «συγγενικό» μπαρ Μπελ Ρέϋ, με τα τόσα νέα και όμορφα μαγαζιά της «κάτω» γειτονιάς, να παίρνουν λίγο από την κίνηση και …τη «λάμψη» της οδού Βεΐκου.
Η Τζάιαντ άνοιξε τον Μάιο 2019 και μόλις έσβησε τα πρώτα δύο κεράκια γενεθλίων. Ταΐζει όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του Κουκακίου και των γύρω περιοχών με πολύ νόστιμή παραδοσιακή πίτσα, κάτι ανάμεσα σε ελληνικό και ιταλικό στιλ. Όχι πολύ λεπτή, λίγο πιο αφράτη ζύμη που ωριμάζει για 48 ώρες.
Έρχεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη, 25 και 33 εκατοστά, με 10 επιλογές για να διαλέξεις,. Εκτός από τις κλασικές και γευστικότατες μαργαρίτα με φρέσκια μοτσαρέλα fior di latte και πεπερόνι-μοτσαρέλα, βρίσκουμε και κάποιους αναπάντεχους συνδυασμούς όπως φρέσκο λουκάνικο Ιταλίας με μπρόκολο και πιπεριά τσίλι, τέσσερα τυριά με μαρμελάδα σύκου και λουκάνικο σύκου, πατάτα ψητή με φρέσκο κολοκύθι και ξινομυζήθρα, χαμόν Ισπανίας Gran Reserva με φρέσκα ελληνικά μανιτάρια. Οι επιλογές για χορτοφάγους και vegan δεν λείπουν ούτε βέβαια και οι επιλεγμένες ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιίες
ΤΖΑΪΑΝΤ, Γ. Ολυμπίου & Οδυσσέα Ανδρούτσου– Ανοίγει στις 18:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.