- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας δίνει τη συνταγή για παραδοσιακή, αλλά και vegan μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τρώγεται καυτή μετά την Ανάσταση και η νοστιμιά της είναι ασύγκριτη. Η κλασική συνταγή για μαγειρίτσα, μαγειρεύεται με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους ανά την Ελλάδα, ωστόσο περιέχει πάντα ένα βασικό συστατικό: την αρνίσια συκωταριά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στο τραπέζι της Ανάστασης εμφανίστηκε και η vegan μαγειρίτσα που γίνεται με μανιτάρια και είναι απίστευτα νόστιμη! Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας δίνει τις συνταγές και για τις δύο εκδοχές…
Παραδοσιακή μαγειρίτσα
Υλικά για 4-6 άτομα:
- 1 κιλό αρνίσια συκωταριά
- 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. ρύζι, γλασέ
- 100 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, πλήρης
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο + extra για το σερβίρισμα
- 1+½ lt ζωμό βοδινού
- 50 ml ελαιόλαδο
- 3 κρόκους αυγού
- Χυμό από 2-3 λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, μόλις βράσει ρίχνουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι,τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.
- Μεταφέρουμε τη συκωταριά, η οποία έχει κρυώσει, στο ξύλο κοπής και με ένα ίσιο μαχαιράκι την ψιλοκόβουμε. Μόλις την ψιλοκόψουμε ανακατεύουμε τα λαχανικά μας με μια ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια συκωταριάς, μαγειρεύουμε τα υλικά μας για 2 περίπου λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφού τα σοτάρουμε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό βοδινού και τα αφήνουμε να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, ρίχνοντας το ρύζι και τον άνηθο 10-20 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού. Αφού μαγειρευτεί το ρύζι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Εκτέλεση για το αυγολέμονο: Χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους μαζί με τη κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και λίγο ζεστό ζουμί από το φαγητό συνεχίζοντας το χτύπημα . Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρουμε τη μαγειρίτσα στη σουπιέρα πασπαλίζοντας με άνηθο ψιλοκομμένο και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
#tsoulotip: Μπορείτε την ίδια συνταγή να κάνετε και με συκωτάκια κοτόπουλου.
Vegan μαγειρίτσα
Η αγαπημένη μας πασχαλινή σούπα σε μία vegan εκδοχή. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, θα τη λατρέψετε.
Υλικά για 6-8 άτομα:
- 250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε χοντρά κυβάκια
- 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρά κυβάκια
- 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα στη μέση
- 300 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
- 100 γρ. ρύζι καρολίνα
- 100 γρ. μαρούλι, χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1500 ml ζωμό λαχανικών
- 40 γρ. μελάσα
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα μανιτάρια. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Αμέσως μετά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Έπειτα, αδειάζουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το ζωμό λαχανικών, το ρύζι, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμη η μαγειρίτσα, ρίχνουμε τον άνηθο, τη μελάσα, τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά.
- Τέλος, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε εκ νέου και σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή.
#tsoulotip: Πρέπει να καίει καλά η κατσαρόλα πριν ρίξουμε τα μανιτάρια για να μην βράσουν.
Βρείτε περισσότερα στη σελίδα του Γιώργου Τσούλη https://www.giorgostsoulis.com/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.