- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Δέσποινα Μπιτζαράκη ανεβάζει το home baking σε άλλο επίπεδο
Η τάση της οικιακής αρτοποιίας ήρθε και στην Ελλάδα και οι πρώτοι home bakers ορκίζονται στο ψωμί με προζύμι
Η Δέσποινα Μπιτζαράκη μιλάει για την τάση του home baking που ήρθε και στην Ελλάδα
Στην ερώτηση «ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό για ένα αχνιστό πιάτο φαΐ» η απάντηση από τους περισσότερους είναι ψωμί. Και όχι μόνο για το φαγητό, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο για πρωινό από μία μυρωδάτη φέτα καρβελιού που πάνω του έχεις απλώσει φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα. Οι χώροι που φτιάχνουν σήμερα ψωμί αλλά και οι ίδιοι οι δημιουργοί του έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να αναδεικνύουν το ποιοτικό, παραδοσιακό, χειροποίητο προϊόν τους περισσότερο από ποτέ. Η άνοδος του Home Bakery είναι πλέον γεγονός και μεγάλη τάση στο εξωτερικό, ήρθε και στην Ελλάδα - τώρα με την καραντίνα γίναμε όλοι εξπέρ στο ψήσιμο του ψωμιού! Γι' αυτό κι εμείς αναζητήσαμε οικιακούς αρτοποιούς για να μάθουμε περισσότερα για την ενασχόληση με αυτό. Η Δέσποινα Μπιτζαράκη είναι μία αυτοδίδακτη homebaker με πάθος για το προζυμένιο ψωμί και έχει κάνει τα social media να παραμιλούν από τα φουρνίσματά της. Όπως μας λέει το ψωμί με σπιτικό προζύμι είναι ένα φυσικό προϊόν, υγιεινό, εύπεπτο και νόστιμο που θέλει χρόνο, κάτι στο οποίο βοήθησε η καραντίνα.
«Δούλευα χρόνια στον χώρο της εστίασης όμως όχι στην κουζίνα, αλλά έξω, στη σάλα μια και αγαπώ την επαφή με τους ανθρώπους. Στην πρώτη καραντίνα αποφάσισα να κάνω το πρώτο μου ψωμί με μαγιά. Ήταν ωραίο οπότε πήγα στο επόμενο βήμα που ήταν ψωμί με προζύμι. Έψαξα, ρώτησα και ξεκίνησα να φτιάχνω το δικό μου προζύμι που μετά από δεκαπέντε μέρες ήταν έτοιμο για χρήση. Εκείνη τη μέρα κόλλησα το μικρόβιο του baking και ξεκίνησα το ταξίδι. Άρχισα να βλέπω βίντεο στα social media τα οποία είναι γεμάτα πληροφορίες και να μιλάω με παθιασμένους με το θέμα απ’ όλο τον κόσμο. Είναι μια μαγική διαδικασία το ψωμί και το προζύμι που θέλει υπομονή, συνέπεια αγάπη και καλή ενέργεια. Είναι ζωντανό, κάθε μέρα το ταΐζω και αυτό μου χαρίζει αυτά τα ωραία σουρντουδάκια. Sourdough, δηλαδή ξινή ζύμη εγώ το λέω «σουρντού» και έτσι γεννήθηκε #τοσουρντουτησδεσποινας στο Instagram.»
Η Δέσποινα φτιάχνει πολλά και διαφορετικά είδη ψωμιού. Με κακάο, σοκολάτες, ελιές, ρεβίθια, blueberries και ξύσμα λεμονιού, με μυρωδικά και βότανα, με τυριά ή σπόρους. Συνήθως όσοι της ζητούν να τους φτιάξει ψωμί αφήνουν την επιλογή στην ίδια και έτσι, κάθε φορά, δοκιμάζουν και κάτι διαφορετικό. Πειραματίζεται επίσης με πολλά διαφορετικά άλευρα, χρησιμοποιεί αρκετά βιολογικά, ελληνικά και εισαγωγής από πετρόμυλους. Κάθε ψωμί είναι δύο μέρες δουλειάς. Τα social media στη δική της περίπτωση ήταν εκτός από επικοινωνία και εργαλείο μάθησης.
«Όταν άρχισα να ασχολούμαι με αυτό και πάτησα τη λέξη sourdough ένας ολόκληρος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου, ένα bread community που φέρνει ανθρώπους κοντά απ’ όλον τον κόσμο με ένα κοινό, το πάθος για το ψωμί. Στη συνέχεια ανακάλυψα το ξυράφι, είδα ότι μπορώ να κάνω σχέδια πάνω στο ψωμί και το ζυμάρι έγινε καμβάς. Eίναι σαν ένα είδος τέχνης».
Η Δέσποινα άλλωστε μεγάλωσε στην Κρήτη και το ψωμί όπως λέει το έχει συνδέσει με την οικογένεια και τον ξυλόφουρνο: «Το τέλειο συνοδευτικό σε προζυμένιο ψωμί είναι το ελαιόλαδο με άγρια ρίγανη και αλάτι μαζεμένο απ’ τη νότια Κρήτη. Κι αν μιλήσουμε για γλυκό θα παραδεχτώ πως το ψωμί με μερέντα είναι αξεπέραστο και με ταξιδεύει στα παιδικά μου χρόνια! Το καλό ψωμί είναι συνδεδεμένο γενικά με κάποια φαγητά, ένα αυγό μάτι πώς θα το φας; Ο πατέρας μου με έμαθε πολλά γιατί είναι μερακλής και μαγειρεύει ωραία και νόστιμα και πάντα με έβαζε να δοκιμάζω, δε δεχόταν να αρνηθώ και τις περισσότερες φορές είχε δίκιο.»
Για τα sourdough της Δέσποινας μπορεί να μάθει κανείς στον λογαριασμό της στο Instagram (@despoinab)