- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί το Μακεδονικό Ταχίνι δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μου
Γιατί είναι ένας πραγματικός, διατροφικός θησαυρός και γιατί μόνο με το Μακεδονικό Ταχίνι απολαμβάνεις τη διαφορά, κάθε φορά!
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ο σύμμαχός σου στη νηστεία της Σαρακοστής
Ανήκω σε αυτούς που τηρούν τη νηστεία καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, και όχι μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι λόγοι που το κάνω αυτό, δεν είναι τόσο θρησκευτικοί, όσο… διατροφικοί! Θυμάμαι πάντα τον πατέρα μου να λέει ότι το έθιμο της Τεσσαρακοστής κρύβει μέσα του -χωρίς να το ξέρει- μια μεγάλη ευκαιρία: την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ένα διάλειμμα από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια ευκαιρία για τον οργανισμό να κάνει reboot. Με αυτή τη σκέψη μεγάλωσα, και αυτή τη σκέψη ακολουθώ (μάλλον αναπόφευκτα) μέχρι και σήμερα.
Φυσικά, το να αποκλείεις από τη διατροφή σου ορισμένες βασικές ομάδες τροφίμων, χρειάζεται προσοχή. Πώς μπορείς να ανταπεξέλθεις στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας όταν δεν καταναλώνεις τρόφιμα που σου δίνουν την ενέργεια αυτή; Εδώ έρχεται ένα σοφό μυστικό, που όσοι ακολουθούν την αυστηρή χορτοφαγία γνωρίζουν ήδη πολύ καλά… Το Μακεδονικό Ταχίνι!
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, ο πολύτιμος δηλαδή σπόρος που η θρεπτική του αξία είναι ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Μάλιστα, οι μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο. Τότε, βέβαια, γνώριζαν μόνο εμπειρικά όσα στη συνέχεια αποδείχτηκαν και επιστημονικά: το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο, αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Με άλλα λόγια, καλύπτει και με το παραπάνω σχεδόν όλες τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, που συνήθως λαμβάνουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στη ζωή μου έχω δοκιμάσει διάφορα ταχίνια. Αλλά αυτό που εγώ προσωπικά προτιμώ είναι το Μακεδονικό Ταχίνι. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και πάνω από 90 χρόνια αλέθεται σε πέτρινους μύλους (μάλιστα η ειδική πέτρα που αλέθει το σουσάμι προέρχεται από τη Μικρά Ασία), χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια είναι που τελικά κάνει τη διαφορά και στη γεύση. Δεν είναι όμως και η μοναδική…
Πώς παράγεται το Μακεδονικό Ταχίνι
Η μονάδα επεξεργασίας σουσαμιού, στην οποία παράγεται το Μακεδονικό Ταχίνι, είναι η πιο σύγχρονη στον κόσμο. Όταν το σουσάμι φτάσει εκεί, θα διαλεχτεί προσεκτικά, θα περάσει από πολλά στάδια καθαρισμού για να απομακρυνθούν ξένα σώματα (όπως χώμα, φύλλα και κλαδάκια) και θα πλυθεί με καθαρό, πόσιμο νερό. Στη συνέχεια, θα αποφλοιωθεί με τον πιο φυσικό τρόπο και θα ψηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης ετών και η οποία περιλαμβάνει τον καθαρισμό του αέρα που έρχεται σε επαφή με το σουσάμι μέσω φίλτρων και μικροφίλτρων. Έπειτα, θα αλεστεί σε πέτρινους μύλους που έρχονται από τη Μικρά Ασία και θα παστεριωθεί.
Εκτός από όλα τα παραπάνω που φυσικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη γεύση, ο δεύτερος λόγος που το Μακεδονικό Ταχίνι έχει κερδίσει την προτίμησή μου είναι η μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις, που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις. Για παράδειγμα, εκτός από το κλασικό, υπάρχει ακόμα το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι και το (αγαπημένο μου) Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ιδέες… Ατέλειωτες, δημιουργικές ιδέες! Ας πούμε, εγώ συνήθως απολαμβάνω το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι πάνω σε μια φέτα ψωμί για πρωινό ή το χρησιμοποιώ σε dressing (μεταμορφώνει και την πιο βαρετή σαλάτα). Από την άλλη το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο με έχει βοηθήσει να ξεφουρνίσω εξαιρετικά κέικ, ενώ χάρη στο Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι έφτιαξα τα πιο μοσχομυριστά μπισκότα του κόσμου. Οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις με ένα βαζάκι Μακεδονικό Ταχίνι είναι πραγματικά άπειροι, αλλά αν χρειάζεσαι περισσότερη έμπνευση, εδώ θα βρεις πολλές συνταγές.
Είτε λοιπόν νηστεύεις, είτε όχι, ίσως αυτή είναι η στιγμή να προσέξεις λίγο παραπάνω τον εαυτό σου και να ενισχύσεις τη διατροφή σου με κάτι νόστιμο και θρεπτικό!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.