- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Στην παγωμένη Ολλανδία, λίγο έξω από το Άμστερνταμ, μπορείτε να γευτείτε μοσχάρι με κριθαράκι σε κόκκινο κρασί, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας, κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι Πίνδου με πατάτες, γεμιστές πιπεριές με ρύζι Σερρών και σάλτσα ντομάτας, μοσχαράκι με κριθαράκι σε κόκκινο κρασί, γίγαντες και άλλες πολλές λαχταριστές ελληνικές συνταγές. Ποιος τα ετοιμάζει όλα αυτά; Ο Γιώργος Μήτρακας στο ελληνικό του παντοπωλείο. Τον ανακαλύψαμε τυχαία και φυσικά θελήσαμε να μάθουμε τα πάντα για τον Έλληνα που μαθαίνει στους Ολλανδούς τις ελληνικές γεύσεις.
Μια μέρα μιλούσα στο skype με ένα φίλο που σπουδάζει στο Άμστερνταμ. Όπως μιλούσαμε του ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό και πετάχτηκε πάνω λέγοντας: «Μόλις έβγαλε μουσακά… Φεύγω!». Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να τον κρατήσω λίγο ακόμα στην οθόνη του laptop για να μου εξηγήσει τι εννοούσε μ’ αυτό.
Ο Γιώργος Μήτρακας άνοιξε το παντοπωλείο του «Morning Tales» στην πόλη Βάγχενινγκεν, λίγο έξω από το Άμστερνταμ, εδώ και ενάμιση χρόνο. Πήγε για πρώτη φορά Ολλανδία το 2009, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στην Τεχνολογία Τροφίμων. Και ήδη, από τότε, γεννήθηκε η ιδέα να μείνει μόνιμα εκεί και να δημιουργήσει αυτό το μαγαζί: «Τελικά παρά τις πολύ δύσκολες στιγμές σε προσωπικό επίπεδο έμεινα εδώ, και μέσω των καταστάσεων, αποφάσισα να στραφώ στη δημιουργία αυτού του μαγαζιού. Κάτι που τριγυρνούσε στο μυαλό μου χρόνια, βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες».
Ο Γιώργος, θα λέγαμε ότι είναι ο ορισμός του food maniac: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο Αριστοτέλειο και στη συνέχεια δούλεψε στο χώρο της εστίασης: «Επιλογή προϊόντων, μαγείρεμα, σερβίρισμα, εξυπηρέτηση... ο ορισμός της εστίασης. Και τέλος... πρακτική σε οινοποιείο. Τρύγος, παραγωγή κρασιού, απόσταξη τσίπουρου. Ασύλληπτη μαγεία!» διηγείται με πολύ μεράκι ο Γιώργος. «Η Ελληνική φύση και γευστική παράδοση έχει πολλά ακόμα να μας πει και το ξέρουμε! Την έχουμε σπουδάσει αφού...».
Όπως μου είπε αργότερα ο φίλος μου, οι έλληνες της πόλης κάνουν ουρές για να προλάβουν μία από τις λαχταριστές μερίδες μαμαδίστικου μαγειρευτού φαγητού. Και οι Ολλανδοί όμως ανακαλύπτουν σιγά-σιγά το μαγαζί που αποκτά φανατικό κοινό. «Το σίγουρο είναι πως με την πρώτη επαφή τους κάνει τρομερή εντύπωση και μετά τη δοκιμή των προϊόντων μας αυτό ενισχύεται και δεν τους απογοητεύουμε! Ήδη το δημαρχείο με την αρχή του έτους μας έδωσε βραβείο για τη νέα και πολλά υποσχόμενη επιχείρηση.» μας λέει ο Γιώργος.
Φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές, παραδοσιακά γιαουρτάκια, κεφίρ, γλυκά του κουταλιού, τυριά, ζυμαρικά, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, μέλι Θάσου, φασόλια Καστοριάς, ρύζι Σερρών και Θεσσαλονίκης, πιπεριές Φλωρίνης, τσάι του βουνού και Κρητικό δίκταμο είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που προσφέρει το κατάστημα, το οποίο ταυτόχρονα έχει και πιο… progressive στοιχεία με γλυκό κουταλιού ελιά, μαρμελάδα ντομάτα, παστουρμά θαλασσινό και βουβαλινά προϊόντα.
Μέσα στο χώρο του παντοπωλείου υπάρχει και ένας ζεστός και φιλόξενος «καφενές», όπως τον αποκαλεί ο Γιώργος, όπου μπορείς να πλανηθείς στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής γης με μία διαφορετική συνταγή κάθε μέρα, η οποία δημιουργείται από τα καλύτερα υλικά. Άλλωστε, οι σπουδές του Γιώργου τον βοήθησαν, ώστε να επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα, με την καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.
Όταν τον ρωτήσαμε για την μέχρι τώρα εμπειρία του από τη διαμονή του στην Ολλανδία και την επιχείρησή του μας απάντησε: «Γενικά οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι κάτι που δε θα άλλαζα με τίποτα! Ελπίζω να έχω πολλές ακόμα στο μέλλον!».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.