Πόσα μετάλλια χωρούν πάνω σε μια σοκολάτα;
Η θαυμαστή ιστορία μιας Σοκολάτας Υγείας που φέτος κλείνει 160 χρόνια ζωής
![328203-678198.png 328203-678198.png](/images/120x120/3/png/sites/default/files/contributor/328203-678198.png)
![Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/03/30/pavlides_ygeias_65g.jpg)
Πότε ήρθε η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα; Γιατί η σοκολάτα Παυλίδης ονομάστηκε «Υγείας»; Ένα άρθρο αφιερωμένο στη μακροβιότερη ελληνική σοκολάτα
Είναι να απορείς πώς κάποια πράγματα που τα βλέπεις συνέχεια μπροστά σου από την αρχή της ζωής σου, δεν τα παρατηρείς ποτέ. Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο η όψη τους καταγράφεται τόσο έντονα στη μνήμη μας, που ποτέ δεν την αμφισβητούμε, ποτέ δεν αναρωτιόμαστε για αυτήν. Είναι έτσι γιατί πάντα έτσι ήταν. Τέλος. Ύστερα, όμως, έρχεται η μέρα που στην ενήλικη ζωή σου αρχίζεις να παρατηρείς ασυνείδητα ή συνειδητά, τυχαία έστω, ή από βαρεμάρα.
Για εμένα η στιγμή αυτή ήρθε στις ατέλειωτες ώρες της καραντίνας και συγκεκριμένα τη χαριτωμένη ώρα της απογευματινής λιγούρας. Είχα μόλις κόψει στη μέση μια σοκολάτα υγείας Παυλίδη, την ίδια που αγοράζω εδώ κι αιώνες. Τη μασουλούσα ηδονικά, πίνοντας ταυτόχρονα τον καφέ μου. Τίποτα ασυνήθιστο μέχρι που ο γάτος μου ο Παντελής αποφάσισε να πηδήξει στα πόδια μου. Ξαφνιασμένος, τίναξα ασυναίσθητα το χέρι που κρατούσε την κούπα και ο καφές χύθηκε στο τραπεζάκι περιλούζοντας ό,τι είχε πάνω του: τηλεκοντρόλ, περιοδικά, μαζί και τη σοκολάτα Παυλίδης. Σιχτιρίζοντας τον Παντελή και τις ξαφνικές κρίσεις αγάπης του, βούτηξα ένα χαρτομάντιλο και άρχισα το σκούπισμα. Και τότε, καθαρίζοντας σχολαστικά τη χαρακτηριστική μπλε συσκευασία της σοκολάτας, άρχιζα να την παρατηρώ για πρώτη φορά στη ζωή μου.
![pavlides_ygeias_almond_100g.jpg pavlides_ygeias_almond_100g.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/pavlides_ygeias_almond_100g_0.jpg)
Πρόσεξα μικρά κυκλικά σχέδια που έμοιαζαν με νομίσματα, τριγυρισμένα από τοποθεσίες και ημερομηνίες: Παρίσι 1867, Αθήνα 1859, Βιέννη 1873… Τι ήταν όλα αυτά; Και πώς γίνεται να μην τα έχω προσέξει ποτέ πριν; Απ’ όσο ξέρω και θυμάμαι η συγκεκριμένη σοκολάτα δεν έχει αλλάξει ποτέ τη συσκευασία της. Στα 34 χρόνια μου πρέπει να την έχω φάει εκατομμύρια φορές. Είναι δυνατόν να τα παρατηρώ τώρα για πρώτη φορά;
Σκέφτηκα ότι αν τα συγκεκριμένα σχέδια-νομίσματα βρίσκονται εκεί από την πρώτη σοκολάτα Παυλίδης που κυκλοφόρησε το μακρινό 1861, τότε κάτι σημαίνουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια μικρή έρευνα. Και βρήκα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα…
Μια ντουζίνα μετάλλια
![Ο Σπυρίδωνας Παυλίδης, δημιουργός της Σοκολάτας Παυλίδη Ο Σπυρίδωνας Παυλίδης, δημιουργός της Σοκολάτας Παυλίδη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/horis_titlo_26.jpg)
Το «Γλυκισματοποιείον» της Αιόλου
Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σοκολατοποιίας αρχίζει το 1841 όταν ο Σπυρίδωνας Παυλίδης ανοίγει στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης το «Γλυκισματοποιείον» του. Τότε, δεν πουλάει ακόμα σοκολάτες, αλλά δημοφιλή γλυκά της εποχής όπως μπακλαβά, λουκούμια, κουφέτα κ.α. Ο Σπυρίδωνας είναι, όμως, ανήσυχο πνεύμα. Ταξιδεύει πολύ, δοκιμάζει, γνωρίζει όλα τα καινούργια θαυμαστά πράγματα του κόσμου. Το 1852, λοιπόν, παρουσιάζει στο «Γλυκισματοποιείον» την πρώτη σοκολάτα που είδαν ποτέ οι Αθηναίοι, σε μορφή ρόφημα.
Η ιστορία πίσω από τον χαρακτηρισμό «Σοκολάτα Υγείας»
![Το πρώτο περιτύλιγμα της Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη Το πρώτο περιτύλιγμα της Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη](/images/w250/3/jpg/sites/default/files/horis_titlo_27.jpg)
Μαζική παραγωγή σοκολάτας: ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής
![Το εργοστάσιο της Σοκολατοποιίας Παυλίδη στην οδό Πειραιώς, εδώ που βρίσκεται μέχρι σήμερα Το εργοστάσιο της Σοκολατοποιίας Παυλίδη στην οδό Πειραιώς, εδώ που βρίσκεται μέχρι σήμερα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/images-1.jpg)
Μέχρι το 1870 η σοκολάτα παράγεται με τη χειροκίνητη μηχανή που προαναφέραμε και πωλείται στο «Γλυκισματοποιείον» της οδού Αιόλου. Το 1871, όμως, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης εισάγει από το εξωτερικό ένα ατμοκίνητο μηχάνημα με το οποίο ξεκινάει τη μαζική παραγωγή σοκολάτας. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής, που καθορίζει μια νέα, βιομηχανική εποχή… Θυμηθείτε ότι βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα, στη μέση της βιομηχανικής επανάστασης, που για την Ελλάδα όμως μόλις αρχίζει. Το 1876 είναι η χρονιά που ουσιαστικά γεννιέται η Σοκολατοποιία Παυλίδη, καθώς τότε ξεκινάει η λειτουργία του εργοστασίου στην οδό Πειραιώς, εδώ ακριβώς δηλαδή που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Φέτος η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κλείνει 160 χρόνια ζωής. Για εμένα, όμως, το πραγματικά σπουδαίο δεν είναι ότι κατάφερε να συμπληρώσει περισσότερο από 1,5 αιώνα ζωής, αλλά το γεγονός ότι παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Ακριβώς όπως και η συσκευασία της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.