Τα τρομερά γλυκά του Ourse
Βελούδινες μους και κρεμ πατισερί, αέρινα μιλφέιγ, βουτυρένιες τάρτες και πολλά ακόμη στο υπέροχο ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας
Τρεις γνωστοί pastry chefs, ο Στέφανος Τσουκαλάς, η Βίκυ Νταλαγιάννη και ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης φτιάχνουν φοβερά γλυκά στο Ourse στη Γλυφάδα
Με το γκρίζο φόντο της ζωής στην πόλη εν μέσω μιας καραντίνας που δεν λέει να τελειώσει, στο instagram ένας φίλος, θα μοιραστεί μαζί μου ένα λυτρωτικό μυστικό που κάνει τα μάτια μου να λάμψουν από έκπληξη, ενώ ο ουρανίσκος μου κατακλύζεται νοερά από υπέροχες, στο βαθμό του εξωπραγματικού, και πλούσιες υφές κρε πατισερί και σοκολάτας. Είναι μια σειρά από τέλεια στοιχισμένα και ντελικάτα γλυκίσματα, ανείπωτες παρασκευές σε μια ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και, φυσικά, υλικών που μόνο να φανταστώ μπορώ, και αυτό κάνω, μη μπορώντας να πάρω το βλέμμα μου από το λαχταριστό post. Πρέπει να τα γευτώ…
Με την πρώτη ευκαιρία, την αμέσως επόμενη μέρα δηλαδή, «ταξιδεύω» στη Γλυφάδα για να σταθώ σχεδόν σαν υπνωτισμένος μπροστά στις γυάλινες βιτρίνες του Ourse.
Δεν το λες «κλασικό» ζαχαροπλαστείο, αντίθετα ο χώρος - και οι αμέτρητες γλυκές επιλογές που απλώνονται γενναιόδωρα μπροστά σου - επαναπροσδιορίζουν την έννοια του γλυκού και φέρνουν, χωρίς αμφιβολία ή δόση υπερβολής, τα πάνω-κάτω στην, έως τώρα κυρίαρχη, γαλλική ζαχαροπλαστική τέχνη. Το εγχείρημα, και τόλμημα μαζί, που καλωσόρισαν οι κάτοικοι της Γλυφάδας, και όλου του λεκανοπεδίου, σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα από μένα, ανήκει σε μια ομάδα δημιουργικών και με «καλλιτεχνική φλέβα» ανθρώπων: ο chef Στέφανος Τσουκαλάς, γνωστός από τη «μεγάλη σχολή» του Γκίκα Ξενάκη και του Aleria, ενώνει δυνάμεις και φαντασία με τη ζαχαροπλάστη Βίκυ Νταλαγιάννη και τον (εκ εμβληματικής Σπονδής ορμώμενο) pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη και δημιουργούν τη σύγχρονη εκδοχή του «παραδοσιακού» ζαχαροπλαστείου της πόλης.
Την ηρεμία του φωτεινού εσωτερικού με τα ουδέτερα, ήσυχα χρώματα του λευκού και του γαλάζιου και τη φυσική ομορφιά του ξύλου, του γυαλιού και του μάρμαρου, ταράζουν οι συναρπαστικές «φόρμες» της κρέμας πατισερί, της σοκολάτας και της σφολιάτας. Ο αδερφός του Στέφανου, στέκεται περήφανος πίσω από το «μπαρ» με τα παγωτά (πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το φιστίκι με κραμπλ καραμελωμένων ξηρών καρπών και την αψάδα του θαλασσινού αλατιού), ενώ οι υπόλοιποι pastry chefs, μεγαλουργούν ακούραστα στα ενδότερα, ανεφοδιάζοντας τις προθήκες (που αδειάζουν εν ριπή οφθαλμού) με «έργα τέχνης».
Η έμφαση στη λεπτομέρεια, η έμπνευση και, εν τέλει, ένας επιτυχημένος πειραματισμός που ενσωματώνει τους εποχικούς θησαυρούς της ελληνικής γης - κυρίαρχη πρώτη ύλη - στις, παραδοσιακά, γαλλικές συνταγές υψηλής ζαχαροπλαστικής, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα με κοσμογονικές προεκτάσεις που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στο μυαλό, αλλά κυρίως στον ουρανίσκο μου. Δοκίμασα bitter chocolate Cherry - μια εξαιρετικά ανάλαφρη μους σοκολάτας μπίτερ με κραμπλ σοκολάτας, κομπόστα κεράσι και νότες από βανίλια Μαδαγασκάρης, απλά θεϊκό… και παραδόθηκα σε ένα St Honore, «κλασσικό» πια του μαγαζιού, σουδάκια με βελούδινες στρώσεις κρέμας πατισερί και καραμέλας. Φυσικά, τι θα ήταν ένα ζαχαροπλαστείο χωρίς macarons, που εδώ συνωστίζονται 12 διαφορετικές γεύσεις, κάθε μια να αναδεικνύει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τις ελληνικές της καταβολές - μαστίχα, λεμονοθύμαρο κ.α… Ένα «αλλιώτικο» μιλφέιγ, αλλά και τάρτες - μια πανδαισία γεύσεων που εναλλάσσουν το τραγανό με το κρεμώδες στοιχείο, ποια να πρωτοδοκιμάσεις, τάρτα φυστικιού Αιγίνης, τάρτα σύκου με κανέλλα, τάρτα πεκάν ή την αξεπέραστη Flan Parisien - θα δοκιμάσουν την εγκράτεια και τις αντοχές μου, τα οποία, στην προκειμένη περίπτωση, αποδεικνύονται ανεξάντλητα, γιατί, θα ξαναπάω…
*Ourse: Μυστρά 39, Γλυφάδα, 212 1067019
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.