Θεματα

Η καλύτερη τυρόπιτα της Αττικοβοιωτίας στον Μικέ

Απίστευτη ποιότητα και old school γλυκά στο νέο κατάστημα του γνωστού ζαχαροπλαστείου στη Φιλοθέη

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 776
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τυρόπιτα του Μικέ

Με το νέο κατάστημα στην παλιά αγορά της Φιλοθέης, το ζαχαροπλαστείο Μικέ έρχεται πιο κοντά στα βόρεια προάστια

Η μυρωδιά αυτής της τυρόπιτας που παραμένει σταθερά ζεστή για όσο διάστημα βρίσκεται στην προθήκη είναι η χρονοκάψουλα που με στέλνει στα παιδικά μου χρόνια. Είναι η φέτα, το βούτυρο, η ζύμη που ξεκουράζεται μέχρι να ψηθεί στο εργαστήριο της οδού Δορυλλαίου και Σούτσου, που από το 1956 δεν έχει πάψει να δουλεύει φούρνους και μίξερ παρά συνεχίζει ακάθεκτα να αφρατεύει σαντιγές και απλώνει φύλλο, που την κάνει μοναδική. Παραμένει σπιτική σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι σπιτικό, ενώ ακόμη και αυτά που κάνουμε στο σπίτι δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που έκαναν οι γιαγιάδες μας: άλλα τυριά, άλλα φύλλα, άλλα βούτυρα. Το μυστικό αυτής της τυρόπιτας δεν θα το μάθω, δεν αποκαλύπτουν πολλά για τη «φουντωτή» τους πρωταγωνίστρια, όπως μου την αναφέρουν.

img_2620.jpg

Ο Τρύφωνας Διαμαντάκης, γόνος των πρώτων ιδιοκτητών, αποφάσισε να κλωνοποιήσει τον Μικέ της Μαβίλη. «Στην περιοχή της Φιλοθέης ανηφορίσαμε τον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω μιας αρκετά δύσκολης λόγω covid περιόδου, που όμως το κοινό μάς αγκάλιασε με πλείστη αγάπη». Πώς εξηγεί ο ίδιος αυτή την αγάπη του κόσμου; «Είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και παρουσίασης των γλυκισμάτων, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες πρώτες ύλες». Στα γλυκά, ξεχωρίζω πάντα την πάστα αμυγδάλου και τη σοκολατίνα, είναι τα γλυκά που στο δικό μας σπίτι σηματοδοτούν μικρές και μεγάλες γιορτές.

img_2627.jpg

Το νέο τους κατάστημα στην παλιά αγορά της Φιλοθέης διατηρεί τον αθηναϊκό, αστικό χαρακτήρα του ιστορικού καταστήματος αλλά έχει και μια σιγουριά, μια βεβαιότητα. «Μας αρέσει το παλαιωμένο, βαθύ σε χρώμα κόκκινο κρασί. Κάπως έτσι λειτουργούμε και στα καταστήματά μας: διατηρούμε έναν vintage χαρακτήρα στην εικόνα αλλά και την παρασκευή των γλυκών μας και φαίνεται να μας δικαιώνει η επιλογή». Το λογότυπο που δεν έχει αλλάξει, η σακούλα της τυρόπιτας, όλα μοιάζουν να έχουν ένα άγγιγμα στοργής. Σε μια γειτονιά αμιγούς κατοικίας και με ελάχιστα καταστήματα, έχει σημασία κάθετι καινούριο να έχει αποδείξει την αξία του στον χρόνο.

img_2628.jpg

Έτσι, κάθε επίσκεψη μοιάζει με βόλτα σε φίλους, όχι μόνο για εκείνους που θα συναντήσεις στην ουρά αλλά και για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο κατάστημα. Όπως η Αναστασία, που θυμάται τις προτιμήσεις και χαμογελά πάντα κάτω από τη μάσκα. Δίπλα στις Saint Honoré, τις πάβλολες, τις πουατιέ, τα sablé και τις τούρτες, θα βρείτε τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, τις μους και τα σιροπιαστά. Αμάν, τα σιροπιαστά: σ’ αυτό το σταυροδρόμι Παρισιού και Πόλης, νικητής είναι οι αναμνήσεις.

img_2631.jpg

Καλλιγά 33, Φιλοθέη, 210 6800062

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.