Η καλύτερη τυρόπιτα της Αττικοβοιωτίας στον Μικέ
Απίστευτη ποιότητα και old school γλυκά στο νέο κατάστημα του γνωστού ζαχαροπλαστείου στη Φιλοθέη
Με το νέο κατάστημα στην παλιά αγορά της Φιλοθέης, το ζαχαροπλαστείο Μικέ έρχεται πιο κοντά στα βόρεια προάστια
Η μυρωδιά αυτής της τυρόπιτας που παραμένει σταθερά ζεστή για όσο διάστημα βρίσκεται στην προθήκη είναι η χρονοκάψουλα που με στέλνει στα παιδικά μου χρόνια. Είναι η φέτα, το βούτυρο, η ζύμη που ξεκουράζεται μέχρι να ψηθεί στο εργαστήριο της οδού Δορυλλαίου και Σούτσου, που από το 1956 δεν έχει πάψει να δουλεύει φούρνους και μίξερ παρά συνεχίζει ακάθεκτα να αφρατεύει σαντιγές και απλώνει φύλλο, που την κάνει μοναδική. Παραμένει σπιτική σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι σπιτικό, ενώ ακόμη και αυτά που κάνουμε στο σπίτι δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που έκαναν οι γιαγιάδες μας: άλλα τυριά, άλλα φύλλα, άλλα βούτυρα. Το μυστικό αυτής της τυρόπιτας δεν θα το μάθω, δεν αποκαλύπτουν πολλά για τη «φουντωτή» τους πρωταγωνίστρια, όπως μου την αναφέρουν.
Ο Τρύφωνας Διαμαντάκης, γόνος των πρώτων ιδιοκτητών, αποφάσισε να κλωνοποιήσει τον Μικέ της Μαβίλη. «Στην περιοχή της Φιλοθέης ανηφορίσαμε τον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω μιας αρκετά δύσκολης λόγω covid περιόδου, που όμως το κοινό μάς αγκάλιασε με πλείστη αγάπη». Πώς εξηγεί ο ίδιος αυτή την αγάπη του κόσμου; «Είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και παρουσίασης των γλυκισμάτων, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες πρώτες ύλες». Στα γλυκά, ξεχωρίζω πάντα την πάστα αμυγδάλου και τη σοκολατίνα, είναι τα γλυκά που στο δικό μας σπίτι σηματοδοτούν μικρές και μεγάλες γιορτές.
Το νέο τους κατάστημα στην παλιά αγορά της Φιλοθέης διατηρεί τον αθηναϊκό, αστικό χαρακτήρα του ιστορικού καταστήματος αλλά έχει και μια σιγουριά, μια βεβαιότητα. «Μας αρέσει το παλαιωμένο, βαθύ σε χρώμα κόκκινο κρασί. Κάπως έτσι λειτουργούμε και στα καταστήματά μας: διατηρούμε έναν vintage χαρακτήρα στην εικόνα αλλά και την παρασκευή των γλυκών μας και φαίνεται να μας δικαιώνει η επιλογή». Το λογότυπο που δεν έχει αλλάξει, η σακούλα της τυρόπιτας, όλα μοιάζουν να έχουν ένα άγγιγμα στοργής. Σε μια γειτονιά αμιγούς κατοικίας και με ελάχιστα καταστήματα, έχει σημασία κάθετι καινούριο να έχει αποδείξει την αξία του στον χρόνο.
Έτσι, κάθε επίσκεψη μοιάζει με βόλτα σε φίλους, όχι μόνο για εκείνους που θα συναντήσεις στην ουρά αλλά και για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο κατάστημα. Όπως η Αναστασία, που θυμάται τις προτιμήσεις και χαμογελά πάντα κάτω από τη μάσκα. Δίπλα στις Saint Honoré, τις πάβλολες, τις πουατιέ, τα sablé και τις τούρτες, θα βρείτε τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, τις μους και τα σιροπιαστά. Αμάν, τα σιροπιαστά: σ’ αυτό το σταυροδρόμι Παρισιού και Πόλης, νικητής είναι οι αναμνήσεις.
Καλλιγά 33, Φιλοθέη, 210 6800062
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.