- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Ταραμοσαλάτα κλασική ή μους ταραμά;
Όποια εκδοχή κι αν προτιμάς, έχουμε τη συνταγή της επιτυχίας της!
![ioanna-stamoulou.jpg ioanna-stamoulou.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/ioanna-stamoulou.jpg)
![Ταραμοσαλάτα Ταραμοσαλάτα](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/03/12/dsc_0002.jpg)
Συνταγή για κλασική ταραμοσαλάτα και μους ταραμά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ταραμοσαλάτα κλασική με ψωμί
Η καλύτερη ταραμοσαλάτα κατά τη γνώμη μου φτιάχνεται με βάση καλό προζυμένιο ψωμί 2-3 ημερών. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε στο ξύλινο γουδί της, εγώ τη φτιάχνω σε μια κανάτα με ραβδομπλέντερ.
Υλικά (για ένα μεγάλο μπολ)
- 150 γρ. ταραμά λευκό
- 250-300 γρ. ψίχα μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο), καθαρισμένο από κόρα και σε φέτες
- 2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απαλό ή ανάμεικτο ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το στύβουμε ελαφρά με τα χέρια.
- Βάζουμε τον ταραμά στην κανάτα του ραβδομπλέντερ ή άλλη πλαστική κανάτα, προσθέτουμε λίγο νερό κρύο και τον χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να «σπάσει».
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τμηματικά κι εναλλάξ λάδι, ψωμί και λεμόνι μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα την κατάλληλη αλμυρότητα, οξύτητα και υφή σύμφωνα με τα γούστα μας.
- Σερβίρουμε σε μπολ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και διακοσμούμε με ελιές.
Μους ταραμά
Διαφέρει από την κλασική ταραμοσαλάτα αφού η υφή της είναι εντελώς αέρινη και μοιάζει με μαγιονέζα. Και είναι, αφού κι εδώ έχουμε αυγά, ψαριού αυτή τη φορά, χτυπημένα με λάδι και λεμόνι.
![Ταραμοσαλάτα Ταραμοσαλάτα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_0086.jpg)
Υλικά
- 140 γρ. ταραμά
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξυσμένο στον τρίφτη
- Χυμό από 3-4 λεμόνια
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 ½ - 3 φλιτζάνια αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κανάτα τον ταραμά με λίγο από το νερό, το ξύσμα λεμονιού και το κρεμμυδάκι και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά κι εναλλάξ λάδι, χυμό λεμονιού και νερό χλιαρό χτυπώντας πάντα με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να πήξει η μους του ταραμά και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και οξύτητα.
- Σερβίρουμε τη μους ταραμά σε μπολ συνοδεύοντας με λαγάνα.
*Για την τέλεια συνταγή λαγάνας πατήστε εδώ.
**Για τη συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη για χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι πατήστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.